Başkan Soyer sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek için mutfağa girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği kalın bağırsak kanseri farkındalık ayında örnek bir işbirliğine imza attı.

Başkan Soyer sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek için mutfağa girdi
30 Mart 2022 - 10:25

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kolon kanseri farkındalık ayında sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek için mutfağa girdi. "Sağlımız Tencerede" sloganıyla düzenlenen farkındalık etkinliğinde Başkan Soyer ve Prof. Dr. Cem Terzi dijital içerik üreticileri ile yemek yaptı. Soyer, "Bu toprağın bereketine tekrar dönmemiz lazım. Yerel tohumlara, yerel hayvan ırklarına dönmemiz lazım. Ancak bunu yapabilirsek daha sağlıklı, güler yüzlü bir hayat yaşayabileceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği kalın bağırsak kanseri farkındalık ayında örnek bir işbirliğine imza attı. Mart boyunca yapılan etkinlikler Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kuruyu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi’nin katkısıyla düzenlenen yemek atölyesi ile sona erdi. Dijital içerek üreticilerinin katıldığı "Sağlımız Tencerede" atölyesi geleneksel Türk Mutfağı ve Akdeniz tipi lifli beslenme hakkında bilgi verildi, tencere yemeği yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nın yemek atölyesinde düzenlenen farkındalık etkinliğine  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de katılarak hem yemek yaptı hem de önemli mesajlar verdi. Pancarlı humus yapan Başkan Tunç Soyer, yemek atölyesinin ardından dijital içerik üreticileri ile sohbet etti. Programa İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanı Sertaç Dölek de katıldı.


“Bu toprağın bereketine dönmemiz lazım”

Gıdanın sadece lezzetten ibaret olmadığına dikkat çeken Başkan Soyer, "Gıdanın tarımla, tarımın sağlıkla çok yakın bir ilişkisi var. Bu ilişki olmadığı zaman sağlıksız ve mutsuz bir hayat yaşıyoruz. Bu farkındalık çalışması bizim meseleyi daha iyi idrak etmemize sebep oldu. Lifli gıda denilen şeyin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bizim, 'Başka Bir Tarım Mümkün' sloganı altında yaptığımız çalışma tam da bu alana yönelik bir çalışma. Bizim bu kadim kültürümüzün bereketli topraklarında çok daha lezzetli çok daha sağlıklı ürünlerle buluşmamız mümkünken yanlış tarım politikaları nedeniyle hem ithalata bağımlı hem yerel çeşitliliği ortadan kaldıran bir sonuçla karşı karşıya kaldık. Pandemi dönemi, savaş, sosyal ve ekonomik krizler bundan vazgeçmemiz gerektiği sonucunu ortaya çıkardı. Bu toprağın bereketine tekrar dönmemiz lazım. Yerel tohumlara, yerel hayvan ırklarına dönmemiz lazım. Ancak bunu yapabilirsek daha sağlıklı, güler yüzlü bir hayat yaşayabileceğiz" dedi.


Yaşam biçimimizi değiştirmeliyiz

Sağlıklı bir yaşam için döngüsel kültürün önemine değinen Başkan Soyer, "Döngüsel kültür dediğimiz bir tarif yapıyoruz. Dört başlık üzerine oturan bir tarif bu. Doğamıza uyum, birbirimizle uyum, geçmişle uyum ve gelecekle uyum. Yani değişimle uyum. Bu dört sütun üzerine oturan bir kültürle yaşam biçimimizi yeniden gözden geçirmek zorundayız. Bu kainatta daha barış içinde uyum içinde yaşamak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.


“Doğa size kurallarını koyuyor”

İzmir'de Eylül ayında düzenlenecek dünyanın en önemli gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu İzmir, Slow Food (Yavaş Gıda), yeniden yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülen karakılçık buğdayı ile ilgili bilgiler aktaran İzmir Köy- Koop Başkanı Neptün Soyer, “İnsan doğaya o kadar uyumsuz ki daha çok hızlı hareket etmek istiyor, daha çabuk yemek istiyor, daha çok, daha büyük, daha uzun, daha yüksek istiyor. Aslında doğa öyle değil. Doğa size kurallarını koyuyor. Doğayla uyum içinde, yurttaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Gençlere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalı
Kalın bağırsak (kolon) kanseri, dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye’de ise 20 bin kişinin yakalandığı oldukça yaygın bir hastalığa dönüştüğünü belirten Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kuruyu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, " Son 10 yılda kolon kanserine yakalanma oranı 2 kat arttı. Kalın bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10’u 50 yaş altında gerçekleşiyor. Bu oran her geçen gün artmakta. Bu da gösteriyor ki, kalın bağırsak kanserleri gelecekte genç nesillerin hastalığı olacak. Fast food ağırlıklı, katkılı, koruyuculu gıdalar, asitli içecekler bu açıdan çok tehlikeli. Bol lifli, sebze-meyve ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. En büyük şansımız geleneksel Türk mutfağımız yani tencere yemeklerimiz. Bu açıdan gençlere tencere yemeği alışkanlığı kazandırmamız çok önemli. O nedenle bu projenin ismi 'Sağlığımız Tencerede' olarak belirledik. Mart ayı boyunca sağlıklı beslenme konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile farkındalık etkinlikleri yaptık. Binlerce genç takipçisi olan dijital içerik üreticileri ile bu etkinliği düzenleyerek gençlere ulaşmayı hedefledik. Desteğinden ve katkılarından ötürü Başkanımız Tunç Soyer'e ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer'e çok teşekkür ediyorum" dedi.

Programın sonunda Türk Kolon ve Rektum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, Başkan Soyer'e teşekkür plaketi verdi.
Yemek atölyesinde hangi yemekler pişti?
Dijital içerik üreticileri İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nın yemek atölyesinde lif oranı yüksek kayısılı baklalı enginar yemeği, pancarlı humus ve balkabaklı puding yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Kahraman ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürü Dr. Ruhan Çerezcioğlu sağlıklı ve lifli beslenme konusunda bilgiler verdi.

Mart ayı boyunca neler yapıldı?

Farkındalık etkinlikleri kapsamında, Buca Sosyal Yaşam Kampusü’nde, Huzurevi sakinleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi üyelerine yönelik seminer düzenlenerek, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi kolorektal kanserleri anlattı. İzmir’in farklı noktalarında yer alan ilan panolarına, duraklara, ulaşım araçlarına asılan afişlerle, LED ekranlarda dönen uyarılarla mart ayı boyunca vatandaşlar kolon kanseri hakkında bilgilendirildi. Uzaktan Çoklu Eğitim-UÇE aracılığıyla sosyal medya hesapları üstünden konuyla ilgili sağlık okuryazarlığı çalışması yapıldı. İzmirlilere kolon kanserinden korunma yollarını anlatan broşür dağıtıldı. İzmir'in simgesi Saat Kulesi, kolon kanserinin simgesi her perşembe mavi renkte ışıklandırılarak hastalığa dikkat çekildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?