Bebeğinizin Kalp Sağlığı İçin Gebeliğin İlk Aylarına Dikkat!

BEBEĞİNİZİN KALP SAĞLIĞI İÇİN GEBELİĞİN İLK AYLARINA DİKKAT!

Bebeğinizin Kalp Sağlığı İçin Gebeliğin İlk Aylarına Dikkat!
18 Kasım 2019 - 10:15

Anne karnındaki bebeğin kalp gelişimi gebeliğin ilk 45 gününde gerçekleşiyor. Bebeğin kalp gelişiminde yaşanabilecek olası problemlerde genetik faktörler listenin en başında yer alsa da, gebeliğin ilk ayında geçirilen çok basit bir grip enfeksiyonu da bebeğin kalbine zarar verebiliyor. Türkiye’de her yıl 10 binin üzerinde bebek kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Genetik faktörlerin etkin rol oynadığı doğuştan kalp hastalıklarına virüs enfeksiyonları, annenin kullandığı ilaçlar, anne adayının radyasyona maruz kalması ve diğer çevresel faktörler de neden olabiliyor. Özellikle anne adayında diyabet ve diğer metabolik hastalıkların olması, yapısal kalp hastalıklarına neden olabiliyor. Annenin romatizmal hastalıkları kalbin iletim sistemini etkileyebiliyor. Memorial Şişli/Bahçelievler Hastaneleri Çocuk Kardiyoloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Rukiye Nurten Eker Ömeroğlu, bebeklerdeki kalp problemleri hakkında bilgi verdi.

Bebeğiniz anne sütü alırken, çocuğunuz oynarken yoruluyorsa dikkat edin

Bebeklerin kalbinde kulakçıklar ya da karıncıklar arası bölmede delik olabilmektedir. Kalpte delik vakaları kalp hastası doğan bebeklerin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Büyük atardamar, aort damar ve akciğer atardamarı çıkışlarında kapaklarda darlık görülebilir. Bazen de tüm bunların bir arada olduğu çok daha kompleks durumlar olabilir. Örneğin; kulakçık-karıncık arasındaki kapakların yokluğu, damarların ters yerden çıkması ya da akciğer atar damarının hiç olmaması gibi durumlara rastlanabilir. Bebeğin kalbindeki anormallik anne karnında rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. Hatta 9 haftalık bebeklerde dahi vajinal ultrasonla kalp problemleri yakalanabilmektedir. Anne karnındaki dolaşımın farklı olması nedeniyle kalpteki sorunların önemli bir kısmı gebelik döneminde bebekte herhangi bir soruna yol açmaz. Ancak anne karnında kompanse edilen delik ve darlık doğum sonrası sıkıntı yaşatmaya başlamaktadır. Bu nedenle de bebeklerin bir kısmı anne karnında, bir kısmı doğum sonrası hemen ya da doğumdan bir süre sonra müdahale edilmektedir.

Bebekte kalp hastalığını işaret eden belirtiler şöyle sıralanmaktadır:

Bebeklerde;

Sık nefes alıp verme

Emmek istemesine rağmen çabuk yorulma ve 5 dakika emmeyi sürdürememe

Kilo almada sorunlar

Göz kapaklarında ödem

Aşırı terleme

Deride solukluk

Morarma

Çocuklarda;

Oyun oynarken hemen yorulma

Göğüs ağrısı şikayeti

Bayılır gibi olma

Tanı için ekokardiyografi yapılıyor

Kalpteki sorunların teşhisi için EKG, göğüs röntgeni ve ekokardiyografi yapılmaktadır. Ekokardiyografide çocuğa hiçbir şekilde radyasyon verilmemektedir. Yaklaşık 10 dakika süren ekokardiyografi sayesinde kalbin bütün yapısı; damar anomalileri, kalpten çıktıktan sonra aort damarın dallanmaları ya da kalbe dönen toplardamarların anomalileri görülebilir. Bu sayede kısa sürede teşhis konulup, tedavi planlanabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...