Bebeğiyle yeniden doğdu

2014 yılında lösemi tanısı konulan Fidan Gökçimen, ilaçla tedavisi devam ederken 6 haftalık hamile olduğunu öğrendi. Hamileliği boyunca hastalığı negatif seyreden Fidan, sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Bebeğiyle yeniden doğdu
27 Şubat 2018 - 12:33

2014 yılında lösemi tanısı konulan Fidan Gökçimen, ilaçla tedavisi devam ederken 6 haftalık hamile olduğunu öğrendi. Hamileliği boyunca hastalığı negatif seyreden Fidan, sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 

Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Bölümünde Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci tarafından Fidan'ın tedavisi devam etmektedir.Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci, lösemi (kan kanseri) olan Fidan'ın hamilelik sürecindeki tedavisi hakkında detaylı bilgi verdi.

''Doğum Yapmasının Risk Taşıdığını Söylediler''

Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Bölümünde Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci: ''Genç annemiz 2014 yılı haziran ayında lösemi tanısı aldı. İlaçla tedavisi devam ederken 6 haftalık hamile olduğu öğreniyor. Bunun üzerine takip eden doktoru doğum yapmasının sakıncalı olacağını düşünerek, doğum yapmamasını önermiş. Hastamız sosyal medyada bizi bularak iletişime geçti, yaptığımız testler sonucunda hastanın hamile ve lösemi olduğunu tespit ettik. İlaçların bebeğe zarar vermemesi için özenli seçilmesi gerekiyordu. Anne bebeği istiyordu, bunun için annenin hastalığına iyi gelecek ancak bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar seçilerek tedavi devam etti.Aylık kontrollerle de hastamızı takip ettik. Kan değerlerinde bir değişim olmadı. Bundan 4 ay önce de hastamız doğum yaptı ve sağlıklı, normal kilosunda bir kız bebek sahibi oldu. Doğumdan 4 ay geçmesine rağmen hala hastalığı negatif seyretmektedir.''

''Bebek Açısından Yan Etkisi Olmayan İlaçları Kullandık''

Bu tür lösemi hastalığı ileri yaş hastalığıdır. Kadınlarda da doğurganlık yaşını geçtikten sonra görülen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu hekimin bu tür hasta deneyimi olmayabilir. Hasta sayısı az olduğu içinde yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. İlacın etkisini gösteren gözlem dışında başka hiçbirşey yok. Bu nedenle daha mantıklı, akılcı davranarak, hangi ilaçların genetik olarak emriyo veya bebekte birtakım değişiklikler meydana getirdiğini düşünerek kullanılan ilaçları değiştirmek gerekir. Yan etkisi bebek açısından olmayan ama hastalığında kötüye gitmesini engelleyecek olan ilacı kullandık. Bunun sonucunda hastamız sağlıkla bebeğine kavuştu.

''Akut Lösemi Hastalarında Risk Daha Fazla''

Akut lösemi hastaları da doğum yapabilir ama onlarda risk daha fazla. Akut lösemi hastalarının tedavisi daha uzundur ve onlarda ilaçları, tedavi yöntemini değiştiremezsiniz. Değiştirirseniz hastalık kötüye gider, annenin hayatı tehlikeye girer, hatta hamilelik sonlanmadan bile annenin hayati tehlikesi artabilir. Ama anne ve bebeğin durumlarını yakından takip ederek annenin doğum yapmasına izin verilebilir.

''Hamileliğin Devamını Kararlılıkla İstediler''

Hamileliği boyunca Fidanı takip eden Özel Ege Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferit Tuna ise süreçle ilgili şöyle konuştu: ''Fidan ve eşiyle tanışmamız çok tesadüfi oldu. Hastalığı biliyorlar ve hamileliğinin devamını da kararlılıkla istiyorlardı. En büyük şansımız hastalığın negatif olduğu dönemlere denk gelmemiz oldu. Normal gebe takipleri gibi onu da izledik. Bizi rahatlatan ikinci olay ise hamileliği süresince hastalığın tekrarlamaması. Ailenin sevecen ve canlı hali, zaman zaman hematolojik konsültasyonlarla aldığımız sonuçların iyi olması bizleri hep umutlandırdı ve sağlığı mükemmel, çok güzel bir kızımız oldu. Fidan, kızıyla yepyeni bir hayata adım attı.''

''Bebeğimle Yeniden Doğdum''

Hastalık öyküsünü anlatan Fidan Gökçimen: ''Kemiklerim ağrıyor diye hastaneye fizik tedavi bölümüne gidiyordum. Bir gün yine fizik tedaviye girmek için sıra beklerken bayıldım ve daha sonra yapılan kan testi ile hastalığımı öğrendim. Bu hastalık ailemizde genetik diyebilirim, aile bireyleri arasında bu hastalığı en hafif geçiren benim. Hastalığım erken teşhis edildi. Akut değil kronik lösemi hastasıyım. 2014 haziran ayında tanı aldım, 4 senedir tedavim ilaçlarla devam ediyor. Evliliğimizin 4'üncü ayında bu tanıyı aldım. İlk gittiğim doktor asla hamile kalmamam gerektiğini söyledi. Sosyal medya KML grubundan Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeçi'yi bulduk. Filiz hoca ilacımı değiştirdi ve hamileliğim devam etti. Sürekli kontrol altındaydım. Güzel ve rahat bir hamilelik geçirdim. Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferit Tuna'ya çok teşekkür ederim. Şu an hastalığım hala negatif seyrediyor. Bebeğim de çok sağlıklı.''

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl Rekabet Etsin?
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl...
Ege İhracatçı Birlikleri "İhracatın Yıldızları" Ödüllerini Sahiplerine Takdim Etti
Ege İhracatçı Birlikleri “İhracatın Yıldızları”...