Bergama çığırtması da artık tescilli bir lezzet!

Bergama Ticaret Odası'nın (BERTO) girişimleri ile Bergama Çığırtması da tescillenen lezzetler arasına girdi. Bölgenin kendine özgü tatları koruma altına alınırken, Bergama mutfağı da ulusal ve uluslararası platformda hak ettiği değeri görmeye devam ediyor.

Bergama çığırtması da artık tescilli bir lezzet!
28 Haziran 2024 - 11:05

BERTO: 6. COĞRAFİ İŞARETİMİZ DE ALINDI! BERGAMA ÇIĞIRTMASI DA ARTIK TESCİLLİ BİR LEZZET!

Bergama Ticaret Odası'nın (BERTO) yürüttüğü çalışmalar sonucunda Bergama Çığırtması da Coğrafi İşaret Tescili'ni aldı. Bu gelişmeyle birlikte Bergama'nın yöresel lezzetleri koruma altına alınmaya devam ediyor.

BERTO Başkanı Lütfi Kolat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Bergama Tulum Peyniri'nin tescil sürecinin sonuçlandığını ve kendine has bir lezzet olarak Coğrafi İşaret Tescili'ni aldığımızı duyurmuş ve bu müjdeli haberi sevinçle paylaşmıştık. Bölgemize özgü bir başka lezzet olan Bergama Çığırtması da tescil ettirmek için uzun zamandır çalışmalar yürüttüğümüz tatlarımızdan biriydi. Nihayet artık Bergama Çığırtması'nın da Coğrafi İşaret Tescili aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum." dedi.

Kolat, bu tür tescillerin, Bergama'ya özgü ürün ve lezzetleri korumaya, gelecek nesillere en doğru şekilde aktarmaya ve bölgenin tanıtımı konusunda büyük katkı sağladığını vurguladı. BERTO olarak bu konuya çok önem verdiklerini belirten Kolat, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu güzel gelişmenin Bergama'ya hayırlı olması dileklerini iletti.


Bergama Çığırtması 

Bergama Çığırtması, Bergama mutfağının en gözde lezzetlerinden biridir. Patlıcanın zeytinyağında zarifçe kızartılmasıyla başlayan bu lezzet yolculuğunda, yeşil biber, sarımsak ve domatesin uyumu, Bergama Çığırtması'nı eşsiz kılan unsurlardan biri. Sadeliği ve lezzetiyle sofralara konuk olan bu yemek, adını patlıcanların kızartma sırasında çıkardığı seslerden alıyor.

Malzemeler:

  • Patlıcan
  • Yeşil biber
  • Sarımsak
  • Domates
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Patlıcanlar alacalı soyularak derin olmayan çizikler atılır.
  2. Yeşil biberler de yıkanıp doğranır.
  3. Bol zeytinyağında patlıcan ve biberler arkalı önlü kızartılır.
  4. Domatesler küp küp doğranır ve tavaya eklenir.
  5. Sarımsaklar ve tuz da eklenerek domatesler yumuşayana kadar pişirilir.

Püf Noktaları:

  • Patlıcanları kızartırken çok fazla yağ çekmemeleri için dikkatli olunur.
  • Yemeğin lezzetini artırmak için taze ve mevsim sebzeleri tercih edilir.
  • Bergama Çığırtması sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.

Coğrafi İşaret Tescili Nedir?

Coğrafi işaret tescili, belirli bir coğrafi bölgeye özgü ürünlerin ve lezzetlerin korunmasına yönelik bir tescil sistemidir. Bu sayede tescillenen ürünler, taklit ve sahteciliğe karşı korunmuş olur. Coğrafi işaret tescili, aynı zamanda ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması açısından da önemli bir araçtır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yusuf Öztürk: 'Denizcilik Sektörü Türkiye'nin İlerlemesinin Anahtarıdır'
Yusuf Öztürk: 'Denizcilik Sektörü Türkiye'nin İlerlemesinin...
Türkiye'nin Ekonomik İmajı Güçleniyor: Kredi Notu Artışı ve Gri Listeden Çıkışın Olumlu Etkileri
Türkiye'nin Ekonomik İmajı Güçleniyor: Kredi Notu Artışı ve...