Bergama'da bu yıl pamuk ekimi yarı yarıya düştü!

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergama'da pamuk ekim alanlarının 120 – 130 bin dekarlardan 50- 60 bin dekara kadar gerilediğini açıkladı.

Bergama'da bu yıl pamuk ekimi yarı yarıya düştü!
10 Kasım 2023 - 21:54
Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergama'da pamuk ekim alanlarının 120 – 130 bin dekarlardan 50- 60 bin dekara kadar gerilediğini açıkladı.
Geçen seneye göre pamuk ekim alanlarının yüzde 50 daraldığını belirten Başkan Nuri Taşkıranoğulları, “Pamuk ile ilgili bir diğer sıkıntımız da İzmir'de pamuğun dünya fiyatlarından 10 TL aşağı alınması. Dışarıdan 2 dolara yani 56 -57 liraya ithal edilen pamuk, bizden 45 liraya alınmaktadır. Bu da hiçbir vicdana sığmayan bir durum” açıklamasında bulundu. 

Bakırçay Bölge gazetesine konuşan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları'nın  açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Bu sene de her yıl olduğu gibi, çiftçimiz şevk ve heyecan ile sezona başladı. Ama umduğunu maalesef bulamadı ve bu yıl çiftçimiz için kayıp bir yıl oldu. Bölgemizde ekilen ürünlerden sadece biber para etti. Domates fiyatları geçen yıl 3 liralarda iken bu yıl 1 buçuk 2 liraya kadar geriledi.

Pamukta ona keza üç yıl önce 27 liraya çıkan pamuk fiyatı bu yıl yine 14 ila 17 lira arasında dalgalandı. Pamuk primi de 100 kuruşluk bir artış ile 1,5 liradan 1,6 liraya çıktı. Bu durum çiftçimizi üzdü ve para kazanamadığı için ekim yapmaktan vazgeçirdi.

Elbette pamuk fiyatları yüksek iken yüksek olana tarla icarları düşmedi tersine arttı. Şu an dönüm başı 5 ila 9 bin lira arasında değişiyor. İcar ile pamuk eken çiftçimiz tamamıyla zarar etti. Kendi tarlasında eken ise neredeyse başa baş çıktı.

Bergama'da bu yüzden pamuk ekim alanları 120 – 130 bin dekarlardan 50- 60 bin dekara kadar geriledi.

Pamuk ile ilgili diğer sıkıntımız İzmir de pamuğun dünya fiyatlarından 10 TL aşağı alınması. Dışarıdan 2 dolara yani 56  -57 liraya ithal edine pamuk bizden 45 liraya alınmakta bu hiçbir vicdana sığmayan bir durum.

Fakat biz, pamuk kenelere sanayici ve tekstilciler aynı dişlinin çarkları gibiyiz. Pamukçu gözetilip korunmaz ise ülkemizde pamuk ekimi biter. Tamamıyla dışa bağımlı hale geliriz. Bölgemizdeki pamuk dünyaca kaliteli ve ünlü ben hep söylüyorum Bakırçay pamuğuna devletimiz kaliteyi teşvik etmek için mutlaka mıntıka farkı vermelidir

Zeytin de bu yıl iklim şartları nedeniyle yok yılı yaşanıyor. Zeytin ve yağ fiyatları iyi giderken bu kez üreticimizin elinde mal yok maalesef.

Tohumculuk konusunda bölgemiz özel tohumculuk bölgesi bölgemizde 110 bin dekar ayçiçeği ve mısır tohumu ekiliyor. Bu yıl tozlanma döneminde havalar çok sıcak olduğu için çiçek açmadı ve maalesef rekolte ikisinde de düşük oldu. Ayrıca devletin mısırda açıkladığı 5,7 lira ile ayçiçeğinde Trakya birliğin açıkladığı 14 lira fiyat çok düşük kaldı.

Bu sene Bergama çok kuraklık çekmedi. Barajlardan su salındı ama yine de yarı yarıya kuraklık oldu. Bu yıl yağmur yapmaz ise seneye daha ciddi bir kuraklık bizi bekleyebilir. Bunun tedbirlerini çiftçimiz ve devletimiz önceden almalı. Buğday ekim alanları artırılmalı.”  

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...