Bergama'da Pamuk Üreticileri Fiyat Düşüklüğünden Şikayetçi

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, pamuk üretim maliyetlerinin 27 lirayı bulduğunu, fiyatın ise 23 lira seviyesinde kaldığını açıkladı.

Bergama'da Pamuk Üreticileri Fiyat Düşüklüğünden Şikayetçi
13 Ekim 2024 - 20:30

PAMUK FİYATI 35 TL OLMALIYDI

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, pamuk üretim maliyetleri ve piyasa fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Taşkıranoğulları, “Maliyetler göz önüne alındığında, pamuk tarımının sürdürülebilir olması için fiyatın 35 lira olması gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda kilogram başı maliyet 27 lirayı buluyor, ancak pamuk fiyatı 23 lira civarında seyrediyor” dedi.

Bakırçay Bölge Gazetesi’ne konuşan Nuri Taşkıranoğulları, Bergama'daki pamuk ekimi ve tarımsal durum hakkında çarpıcı veriler paylaştı. Taşkıranoğulları, ilçede 100 bin dekarın üzerinde pamuk ekildiğini belirterek, tohumluk firmalarının alımı daraltmasının ekim alanını etkilediğini ifade etti.

Taşkıranoğulları şunları kaydetti:
“İlçemizde rekolte çok farklılık gösterdi. Susuz alanlarda dekar başına 350 kilograma kadar düşerken, sulu arazilerde bu miktar 600 kilograma kadar çıktı. Ortalama verim 500 kilogram civarında gerçekleşti. Şu an en büyük sıkıntımız borsada yaşanan dalgalanma ve fiyat düşüklüğü. Dünya borsalarında pamuk fiyatları 65 liraya kadar çıkarken, bizde bu rakam 57-58 lira civarında seyrediyor. 40-41 randıman pamukların fiyatı ise ortalama 23-24 lira arasında. Bu fiyatlar, üreticilerimiz için oldukça düşük. Kilogram başı maliyet 27 lira civarında ve dört yıl önce çiftçilerimiz pamuklarını 30 liradan satmıştı. Ancak son üç yıldır zor günler geçiriyoruz. Geçen yıl fiyatlar 18 liraya kadar düştü.”

İzmir Ticaret Borsası’ndaki pamuk fiyatlarının düşüklüğünü dış ticaret firmalarının baskısına bağlayan Taşkıranoğulları, "Çırçır fabrikalarının bu konuda bir sorumluluğu yok. Onlar, bizden kaça alıyorsa ona göre fiyattan satıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bergama’da Tarım Zor Durumda
Taşkıranoğulları, Bergama’daki tarla kiralarının dekar başına 5 ila 10 bin lira arasında değiştiğini ve bunun üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkilediğini belirtti. İlçede çiftçi başına düşen tarla ortalamasının 20 dekar olduğunu ifade eden Taşkıranoğulları, “Optimum üretim aşamasına ulaşmak isteyen çiftçilerimiz tarla kiralamak zorunda kalıyor” dedi.

Zeytinde de Hüsran Bekleniyor
Zeytin konusuna da değinen Taşkıranoğulları, bölgede domateste yaşanan hüsranın zeytinde de yaşanabileceğini öngördüğünü belirterek, “Piyasa şu an belirsiz, ancak üreticilerimiz mutlaka desteklenmeli ve para kazanmalı. Şu anda köylerde çiftçilik yapanların yaş ortalaması 55. Bu süreç böyle devam ederse bölgemizde tarım yapan kimse kalmayacak” diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tüketici Ne Kadar Bilinçli? Tarım ve Orman Bakanlığı Listesi bize ne anlatıyor?
Tüketici Ne Kadar Bilinçli? Tarım ve Orman Bakanlığı Listesi...
İzmir'in 19 İlçesinde Cumhuriyet Coşkusu: 15 Günlük Kutlama Maratonu
İzmir'in 19 İlçesinde Cumhuriyet Coşkusu: 15 Günlük Kutlama...