Bergama, tarımın geleceği için üretiyor!

Türkiye'nin en önemli tarih ve kültür kenti Bergama, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 495 bin dekar alanda tarımsal üretim yaparak ekonomiye ve bölgeye katkı sağlıyor.

Bergama, tarımın geleceği için üretiyor!
18 Ekim 2023 - 22:58

Türkiye’nin en önemli tarih ve kültür kenti Bergama, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 495 bin dekar alanda tarımsal üretim yaparak ekonomiye ve bölgeye katkı sağlıyor.

ÇKS’ye kayıtlı 6 bin 377 çiftçiyle yapılan tarımsal üretim sayesinde hem iç pazara hem de ihracat yoluyla dünyaya katma değer sağlıyor. Zeytin, Çam Fıstığı, Pamuk, Ayçiçeği, Mısır, Yulaf, Domates, Buğday, Tritikale, Fiğ ve Yonca ekiminin çoğunlukta olduğu bölgede yılda ortalama 104 bin ton domates, 40 bin ton zeytin, 77 bin ton mısır, 35 bin ton pamuk ve 35 bin ton fiğ hasadı yapılıyor.


SERACILIĞIN MERKEZİ BERGAMA

Jeotermal kaynaklar sayesinde dünyanın en büyük sera bölgesine sahip Bergama’da domates, mısır, ayçiçeği ve pamuk yoğun biçimde ekiliyor. Örtüaltı üretiminde dünyada dördüncü sırada olan Türkiye’mizin seralarının büyük bölümü Bergama’da bulunuyor. Yakın zamanda hizmete girmesi beklenen Çandarlı Limanı ile Bergama bölgesi tarımsal üretimin de merkezi haline gelecek.


EŞSİZ LEZZETİYLE BERGAMA ZEYTİNYAĞI

78 bin 382 dönüm arazide ekili zeytinciliğin çok olduğu bölgede yıllık 40 bin tona yakın zeytin üretimi yapılıyor. Hem görüntüsü hem de tadı ile eşsiz bir yapıya sahip Bergama Zeytinyağı çok düşük asit derecesi ile sofraların tercih sebebi oluyor. Bergama Belediyesi olarak zeytine ve zeytinciliğe verilen önem nedeniyle bölge üreticileriyle birlikte markalaşma  ve tanıtım projeleri hazırlanıyor.


DÜNYACA ÜNLÜ ÇAM FISTIĞI

Bergama’nın eşsiz doğasına sahip Kozak bölgesinde üretilen çam fıstığı, Türkiye üretiminin yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Son 10 yıldır yaşanan verim kaybına rağmen üreticinin yüzünü güldüren çam fıstığı 105 bin 500 dekar alanda ekili ve yılda 284 ton üretim sağlanıyor. Türk mutfağında helva, iç pilav gibi yemeklerde kullanılan çay fıstığı, bölgede tatlısı ve çayın içine atılarak da tüketiliyor. Yöredeki köylerde “cilveli çay” olarak isimlendirilen çam fıstıklı çay hoş tadıyla önemli bir yere sahip.


TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÜRETİYORUZ

1720 km2 büyüklükle İzmir’in alan olarak en büyük ilçesi olan Bergama’nın 137 mahallesi bulunuyor. Kırsal kesim dışında merkez nüfusun da tarım arazisi sahibi olması nedeniyle tarımsal faaliyetler yoğun biçimde yaşanıyor. Kırsal kalkınmanın sağlanması için çalışmalara büyük önem veren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; “Ekonomisi daha çok tarıma ve hayvancılığa dayanan Bergama’mızda çiftçilerimiz için elimizden gelenin fazlasını yapmak için uğraşıyoruz. 1500 dekar araziye can suyu verecek Seklik Barajı’mızın büyük çoğunluğu tamamlandı. Bergama İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz ile dirsek temasında bulunuyor, düzenlemiş oldukları projelerde yanlarında oluyoruz. Tüm yıl boyunca üretim yollarımızın temizliği, bakımı, yaz ve kışa hazırlıklarını yapıyor, iş makinalarımızı bölge bölge kırsal mahallelerimizin ihtiyaçlarını gidermek için hizmetlerine sunuyoruz. Bölgemizdeki yaptığımız projelerle köyden kente göçü durdurmaya çalışıyoruz. Tarımsal kalkınma ile tüm Bakırçay bölgesine sahip çıkıyor, çiftçilerimizin refahı için uğraşıyoruz. Gençlerimiz kazansın, iş sahibi olsun ve istihdama katkı sağlasın diye yeni iş sahaları oluşturmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimize ve gençlerimize yönelik daha birçok projeyi hayata geçirip, yatırımlar yapacağız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?