Bergama ve Dikili’de 80 Bin Dekar Arazi Kuraklıkla Yüz Yüze: Üreticiler Çaresiz
BAKIRÇAY - Bergama ilçesinde yer alan Kurfallı, Yenikent, Tekkedere, Zeytindağ ovaları ile Dikili – Çandarlı Ovası’nda, bu yıl hiç su verilemeyeceği bildirilen arazilerde 80 bin dekar alan kuraklık riskiyle karşı karşıya. Bu alanda yalnızca 5 bin dekar alana kuraklığa dayanıklı yağlık ayçiçeği ekilebileceği belirtiliyor. Geri kalan alanlar ise boş durumda.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yenikentli üretici ve eski belediye başkanı Fikret Çam, “Bu bölgede toplamda 80 bin dekara yakın arazide tarım yapılıyordu. Genellikle pamuk, tohumluk mısır ve ayçiçeği ekimi yapılıyordu. Ancak bu yıl Valilik kanalıyla gelen DSİ Bölge Müdürlüğü yazısında, bu tarımsal alanlara su verilemeyeceği bildirildi. Yeni sondaj kuyusu da açılmayacak. Ayrıca, susuzluğa dayanıklı ürünler ekilmesi gerektiği ifade edildi. Bu yazı, 10 Şubat 2025’te bize ulaştı. Buğday ekimi için geç kalmış olduk, çünkü en geç Kasım ayında bu yazının ulaşması gerekirdi” dedi.
Fikret Çam: "Su Verilemeyeceği Kararı Çok Geç Geldi"
Fikret Çam açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bölgemizde son üç yıldır ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Geçtiğimiz dört kış boyunca bölgemize yeterli yağmur düşmedi. Burada toplamda beş baraj bulunuyor. Ancak, Eğrigöl Barajı'ndan aşağıdaki Kurfallı, Yenikent, Tekkedere, Zeytindağ ve Çandarlı ovaları bu barajlardan faydalanamıyor. Geçen yıllarda da kuraklık nedeniyle zorluk yaşadık. Bu yıl, DSİ’den gelen yazıya göre bu bölgelerde hiç su verilmeyecek. Ancak, su verilmesi gereken Menemen’e 15-20 gün boyunca Gediz Barajı’ndan su aktarılacağı bilgisini aldık. Bu durumun adaletsiz olduğunu ve açıklanması gerektiğini düşünüyoruz. Musacalı Barajı'nın sisteme entegre edilmesiyle bu suyun bölgemize de verilmesini istiyoruz. Bu barajda su var deniyor, ancak bu su verilmeyecekse, yağmur yağarsa Bakırçay’a boşuna akıtılacak.” Çam, sulama fiyatlarındaki büyük artıştan da şikayetçi olduklarını belirtti.
Hasan Çolak: "Damlama Sulamaya Geçmek İçin Düşük Faizli Kredi Talep Ediyoruz"
Üretici Hasan Çolak ise, “Yeni sondaj kuyusu açılmıyor, bu sorunu çözmek artık çok zor. Bu mesele bölgemizde 60 yıldır devam ediyor ve kuraklıkla daha da ağırlaştı. Bakırçay’dan aldığımız suyun vahşi sulama olarak nitelendirildiğini duyuyoruz, ancak biz bu suyu arıtarak kullanıyoruz. Eğrigöl Mahallesi'ne kadar su veriliyor, ancak Çandarlı'ya kadar su yok. Bizim tarım yapabilmemiz için bu durumu yetkililer yerinde görmeli. Damlama sulama öneriliyor, fakat bunun için temiz su gerekiyor. Bu konuda teşvikler yetersiz. Hibedense, en azından beş yıl vadeli düşük faizli kredi verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Yıldıray Kayakoy: "Su Yaşam Hakkıdır"
Bergama Belediye Meclis Üyesi ve üretici Yıldıray Kayakoy ise şunları söyledi: “Devlet büyüklerimiz bize ekin üretim yapmamızı söylüyor, ancak bu üretimin temel unsuru olan suyu vermiyorlar. Su, sadece zirai üretim için değil, içme suyu için de yaşam hakkıdır. Bu nedenle, sulama projesi kapsamındaki suyun, Soma Sevişler Barajı'ndan alınan suyun tarıma ayrılan payı artırılmalıdır. Şu an, tarım için su verilmesi gereken bu bölgenin de sulama projesine dahil edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, devletin ilgili birimleri mutlaka buraya gelip durumumuzu yerinde görmelidir.” Kayakoy, devlet desteklerinin azalmasına da dikkat çekerek, bu desteklerin hayati önem taşıdığını vurguladı.
YORUMLAR