Bergama Ziraat Odası Başkanı Taşkıranoğulları: "Sürdürülebilir Tarım Artık Mümkün Değil"

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, domates ve pamuk üreticilerinin karşılaştığı zorlukları vurguladı. Tarımda sürdürülebilirliğin tehlikede olduğunu belirtti.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Taşkıranoğulları: "Sürdürülebilir Tarım Artık Mümkün Değil"
03 Eylül 2024 - 22:35
Hasat döneminin başlamasıyla birlikte, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bakırçay Bölge gazetesine konuştu. Taşkıranoğulları, Bergama ve Türkiye tarımını değerlendirerek sektördeki mevcut duruma dair görüşlerini paylaştı.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Bugün domates çok gündem olduğu için onu öncelikle değerlendirmek isterim bu yıl domates üreticisi perişan değil,  Per perişan durumda geçen yıl 3 buçuk lira olan domates bu yıl yüzde 50 kayıpla 2 liranın altına düştü birçok yerde olduğu gibi bölgemizde de üreticilerimiz eylem yaptı. Ürününü toplamadı tarlalarını sürdü. Domatesin bu durumda olmasının nedeni olarak ihracat kayıpları nedeni ile sanayicinin elinde iki yıllık salça stoku olması ve bu yüzden alım konusunda nazlanması fiyatı düşürmesi gösteriliyor.

SÖZLEŞMELER ÜRETİCİYİ KORUMUYOR
Bölgemizde 20 yıldır tohumluk ekiminde sözleşme uygulanıyor bu uygulama domates ekiminde de var ama bu sadece üreticiyi bağlıyor. Üretici eksik ürün verirse fabrikalar hakkını arıyor ama fiyat konusu gelince fiyatı aşağıya çekmeyen sanayici fire kozunu kullanıyor üründe yüzde 50 fire var deyip fiyatı otomatik olarak yarıya aşağı çekiyor. Bu konuda da fire teşbihti sağlıklı bir şekilde yapılmıyor.

Elbette bunun giderilmesi için çiftçilerin birlik beraberlik içinde olması lazım buna ziraat odaları öncülük etmeli ama devlet bu konuda bize yetki ve yaptırım gücü vermelidir. Aldığımız kararların oda olarak tavsiye dışında bir yaptırım gücü yok. Üretici domates ekip sözleşme yaparken bizim haberimiz olmuyor. Fiyat düşük olunca bize geliniyor. Bu iş arz ve talep dengesi,  Bakanlık kontrolünde Ziraat Odalarının öncülüğünde mutlaka yapılmalıdır. Çiftçi talebe göre ekmelidir bu şekilde daha az ekip daha az masraf yaparak daha çok para kazanabilir

PAMUK PRİMİ HAYAL KIRIKLIĞ YAŞATTI.
Bu yıl ilçemizde 100 bin dönüm ekilen tohumluk Ekimi 50 bine düşünce pamuk ve domatese kayma oldu. Pamuk tada aynı sıkıntı yaşanacak gibi pamuk fiyatı beş yıl önceki fiyatta şu an eski pamuklar var yeni ürün çıkınca borsa fiyatını düşünmek bile istemiyorum. Biz bu yıl kg başına beş lira gibi bir prim bekliyorduk ama açıklanan rakam 1. 6 lira bu büyük bir hayal kırklığı yarattı. Çiftçi bu prim ile pamuk borsası yükselmez ise seneye pamukta ekemez. Ülkemizde artık sürdürülebilir tarım yapmak imkansız hala geliyor. Çiftçi harç borç içinde arazilerini böyle giderse büyük firmalara devretmek zorunda kalacak”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir SMMM Odası'ndan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Farkındalık Paneli
İzmir SMMM Odası’ndan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü...
İZSU, Çeşme'de Evsel Atıkların Denize Deşarj Edildiği İddialarını Yalanladı
İZSU, Çeşme’de Evsel Atıkların Denize Deşarj Edildiği...