Beslenme bozukluğu tüm yaşamı etkiliyor

Yeme alışkanlıkları çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini önemli oranda etkiliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların fiziksel ve kişisel gelişimi yavaşlıyor. Öğrenmede güçlük çekiyor, davranış bozuklukları yaşıyorlar. Uzmanlar, çocuğun sağlıklı gelişimi ve başarısı için ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor.

Beslenme bozukluğu tüm yaşamı etkiliyor
17 Eylül 2018 - 15:19

Çocuklarda dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığının kazandırılması büyük önem taşıyor. Özellikle atlanan öğünler çocuklarda kişisel, fiziksel ve psikolojik gelişime zarar veriyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme diyabet, hipertansiyon, dolaşım, kalp damar hastalıkları, insülin direnci ve kansere varan hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, ailelerin çocuklarına yemek yeme konusunda baskı yapmamasını ve spor alışkanlığı kazandırmalarını öneriyor. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar – Salih İşgören Çocuk Hastanesi Çocuk Diyetisyeni Hülya Taşdemir, yaz aylarında çocukların uyku ve beslenme düzenlerinin değiştiğini belirterek, ailelerin bu konuda önlem alması gerektiğini söyledi. Kahvaltının çocuğun gelişimindeki önemine vurgu yapan Taşdemir, “Okul çağı çocuklarının gelişimi çok hızlı. Gelişim sadece kilo alma ve uzama olarak düşünülmemelidir. Çocuk, fiziksel gelişimin yanı sıra, zihinsel ve psikolojik açıdan gelişiyor. Bu gelişim için de vücut yiyeceklerden faydalanıyor. Çocuğunuz, Boyoz, gevrek ve meyve suyu yerine; peynir, zeytin, yumurta, domates ve tam buğday ekmeğinden oluşan geleneksel Türk kahvaltısı ile güne başlamalıdır. Kahvaltı yapmayan çocukların okuldaki başarısı düşüyor. Bu nedenle arkadaşları ve öğretmenleriyle olan ilişkileri olumsuz etkileniyor” dedi.

ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK OLUN

Ailelerin, davranışları ve tavırlarıyla çocuklarına örnek olması gerektiğini kaydeden Çocuk Diyetisyeni Hülya Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer çocuğunuz iştahsızsa ve beslenme problemi yaşıyorsa, öncelikle anne ve baba incelenmelidir. Çocukların üstüne baskı kurmak, zorlamak, yesin diye her yolu denemek iştahsızlığa yönlendirebiliyor. Çocuk, hazır ve kuru gıda yerine lif oranı zengin mevsimine uygun meyve ve sebzeler yemelidir. Anne ve baba ne yiyorsa çocuğun da onu yemesi öğretilmelidir. Sevmediği yemek başka şekilde pişirilmeli, ona özel menü hazırlanmamalıdır. Çocuğun yediklerinden fayda sağlaması için hareket etmesi gerekiyor. Çocuk söylenenden çok gördüğünü yapar. Ebeveynler haftada en az üç kez egzersiz yapmalı, sağlıklı yiyecekler tüketerek, düzenli uyumalı. Böylelikle çocuk da hiçbir uyarıcı beklemeden düzene girer.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...