Bir Vitaminin Ötesinde: D Vitamini

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, D vitaminiyle ilgili merak edilenlere ışık tutuyor.

Bir Vitaminin Ötesinde: D Vitamini
09 Temmuz 2018 - 12:52

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, son yıllarda sağlıkla ilgili konularda gündemden düşmeyen D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Sabri Ülker Vakfı, “Sağlıklı beslenmek ve güneş ışığı almak D vitamini metabolizması için yeterli mi, yoksa D vitamini desteğine ihtiyacınız var mı?” gibi D vitaminiyle ilgili merak edilen sorulara da yanıt veriyor.

Kemik sağlığı için elzem

D vitamini, kalsiyum emilimine yardım etmesi, kemiklerde kalsiyum birikimini sağlaması ve kandaki kalsiyum seviyesini kontrol etmesi açısından vücut için elzem bir vitamindir. Kalsiyum eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir. D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir. Kemikleri güçlendirmek ve kandaki D vitamini düzeyini normal aralıklarda tutmak, özellikle yaşlılarda görülen, düşme kaynaklı kemik kırıklarını yüzde 20-30 oranında azaltabilmektedir. Ayrıca D vitamininin yaşlılarda, bilişsel işlev kaybı, multiple skleroz, romatizmal eklem iltihabı, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerine karşı da (göğüs, kolon, prostat kanserleri gibi) koruyucu olabileceği belirtilmektedir.

Temel kaynağı güneş ışığı

D vitamininin temel kaynağı güneştir ve ultraviyole B ışınlarının cilde temas etmesiyle ciltte oluşan bazı metabolik süreçlerin sonunda üretilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, her gün, yüz ve kollar açık olarak, yanık oluşmayacak şekilde, güneşin geliş açısına da bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika güneşlenerek yeterli D vitamini üretilebileceğine dikkat çekmektedir.

Günlük D vitamini ihtiyacını sadece besinlerle karşılamak mümkün değil

Balık ciğeri, balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta sarısının yanı sıra D vitamini ile zenginleştirilmiş tahıllar, süt, tereyağı gibi besinler de temel D vitamini kaynaklarıdır. Özellikle yağlı balıkların tüketilmesi, yumurta gibi kaliteli protein alımı vücuttaki vitamin D düzeylerini dengelemeye yardımcı olabilir. Ancak günlük D vitamini gereksinimini yalnızca besinlerle sağlamak mümkün değildir. Dolayısıyla güneş ışınlarından yeterli ölçüde yararlanamayan ve/veya kronik böbrek hastalığı gibi bazı özel sorunları olan birey ve hastalar D vitamini yetersizliği açısından önemli risk altında olabilir. Bu durumda olduğunu düşünenlerin mutlaka hekimlerine başvurmaları önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...