Bölünmez Çankırı: 'İzmir'de de israfın büyük ölçüde önüne geçmeyi hedefliyoruz'

AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir'de, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ortak yürütülen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesi kapsamında '29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' panelinde konuştu.

Bölünmez Çankırı: 'İzmir'de de israfın büyük ölçüde önüne geçmeyi hedefliyoruz'
30 Eylül 2021 - 15:54

BÖLÜNMEZ ÇANKIRI, GIDA KAYBI VE İSRAFI FARKINDALIK GÜNÜ PANELİ’NDE KONUŞTU

AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir'de, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ortak yürütülen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesi kapsamında '29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' panelinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda gıda kaybı ve israfı konusunun önemi göz önünde bulundurularak alınan kararla ilan edilen '29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' kapsamında İzmir'de panel düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO tarafından ortak yürütülen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesi kapsamında düzenlenen panele İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Özen, FAO Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ve konuşmacılar katıldı.

‘‘İSRAFIN SADECE DÖRTTE BİRİ YÜZ MİLYONLARCA İNSANIN BESLENMESİNE YETİYOR’’

Milletvekili Bölünmez Çankırı, Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü programında gerçekleştirdiği konuşmasının başında istatistiksel verilere dayanarak israfın sadece dörtte birinin yüz milyonlarca insanın beslenmesine yeteceğini vurguladı. Bölünmez Çankırı sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Dünya üzerinde her yıl üretilen 4 milyar ton gıda, tüm insanlığa yetmesi gerekirken Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor. Üretilen gıdanın neredeyse 1,5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Oysa bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık yüz milyonlarca insanın beslenmesine fazlasıyla yetiyor. FAO’nun 2019 araştırmasına göre Türkiye’nin yıllık gıda kaybı ve israfı ortalama 26 milyon tondur. Her gün 4,9 milyon ekmek israf olmaktadır. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50'sinde kayıp yaşanmaktadır. Çöpe giden gıdaların miktarını azaltmak için yeni çözümler hayata geçirilmeli deyip kenara çekilmeden biz de karınca kararınca bir çalışmaya imza attık.’’

‘‘ÇÖZÜM BEKLEMEK YERİNE, BİYOBOZUNUR ATIK YÖNETİMİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK’’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıkladığı rapora göre düzenli depolama alanlarında depolanan atıkların %55’ini biyobozunur atıklar oluşturduğundan bahseden Bölünmez Çankırı, ‘‘Yürüttüğümüz proje kapsamında bu atıkların %30’unun kaynağının hal ve pazar yerlerinden toplandığını tespit ettik. Hayata geçirdiğimiz Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi projesiyle israf boyutunun en fazla olduğu yerlerden birisi olan pazar yerlerinde sebze ve meyve atığı israfın önüne geçmeyi planladık. Bu projeyle sadece gıda israfını önlemekle kalmadık, topraktan gelen gıda ürünlerini tekrar toprağa göndererek ekosistemin döngüsel işleyişine de katkı sunduk.

Türkiye geneline yayılmasını hedeflediğimiz projemizin pilot uygulamasına Diyarbakır, Kayapınar Belediyesi sınırlarındaki pazar yerlerinden başlayarak bu yılın başından beri toplanan atıklardan 300 ton kompost elde ettik. Kompostlarımız paketlenerek İlçe Tarım Müdürlüğümüz öncülüğünde çiftçilerimize toprak düzenleyici olarak bedelsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

Projemizin danışmanlığını yapan akademisyen hocalarımız, iyi üretilmiş kompostun toprağın kalitesini iyileştirerek, sulamayı 3/1'e, gübre kullanımının 5/1’e düşürdüğünü, topraktaki mikroorganizma ve organik madde oranını arttırdığını ve erozyonun önlenmesinde önemli bir malzeme olduğunu söylüyor. Bu veriler ışığında projemizle tarımdaki üretim maliyetlerini en aza indirmeyi daha önemlisi kuraklıkla yüz yüze geldiğimiz bu günlerde tarımdaki su kullanımı azaltmayı hedefliyoruz. Bu yöntemi ülke geneline yayabilmemiz halinde tarımda su kullanımı %75 oranından %25’e düşürme ihtimalimiz bulunuyor. Bu hem azalan su kaynaklarımızın verimli kullanımı hem de toprağın sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir hamle olacaktır.
Öte yandan projemizi İzmir'de hayata geçirmek için kollarımız sıvadık. Tüm ilçelerimizde projemizi uygulamayı ve İzmir’de de israfın büyük ölçüde önüne geçmeyi hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.
TOPYEKÜN MÜCADELE ÇAĞIRISI
Milletvekili Bölünmez Çankırı konuşmasını, ‘‘Türkiye olarak kişilerden kurumlara kadar yaşanan bu krizin önüne geçmek, ortak evimiz olan dünyayı daha yaşanabilir bir yer kılmak için topyekûn mücadele vermeliyiz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, özellikle himayelerinde yönetilen sıfır atık projesiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye'nin, "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü"ne layık görülen Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye gıda israfı konusundaki hassas çalışmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ben kendi adıma gıdamı koruyup soframa sahip çıkacağıma söz veriyorum’’ ifadeleriyle tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...