Brand Week Istanbul'da "Gerçeklik" Kavramı Konuşuldu
Brand Week Istanbul’un ikinci gününde, Türkiye’deki toplumsal kaygı, “gerçeklik” kavramının dönüşümü ve yeni dönem mizahın evrimi ele alındı; çarpıcı içgörüler paylaşıldı.
Türkiye bugününe nasıl bakıyor?
Dünyada “gerçeklik” kavramı neye dönüşüyor?
Yılın en ilham verici haftası Brand Week Istanbul’un ikinci gününde “gerçeklik” kavramını irdeleyen Levent Erden, Türkiye’deki toplumsal dönüşüme güncel verilerle ışık tutan Bekir Ağırdır ve mizahın Türkiye’deki evrimini değerlendiren Giray Altınok yılın en ilham verici haftasındaydı.
“Bir Tarihin Başlangıcı” temasıyla katılımcılarını 12’nci kez bir araya getiren yılın en ilham verici haftası Brand Week Istanbul, Haliç Kongre Merkezi’nde birbirinden değerli konuşmacıları ağırladığı ikinci günle devam etti.
Creators Academy, Oğuzhan Uğur ve Kenan Doğulu’yu ağırlarken Inspiration Hall’da iş, bilim ve medya dünyasından çok sayıda isim güncel içgörüleri ve bakış açılarını paylaştı. Gazeteci ve yazar M. Serdar Kuzuloğlu, gazeteci Fatih Altaylı, Yemeksepeti Kurucusu ve GEN Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, yazar ve şair Murathan Mungan, bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör, 200’den fazla pazarlama liderinin üye olduğu The Marketing Society’nin CEO’su Sophie Devonshire ile McCann Worldgroup Küresel İnovasyon Direktörü Mathieu Albrand ikinci günün konuşmacılarından bazılarıydı.
“Türkiye insanı kaygıda ortaklaşmış durumda”
Veri Enstitüsü Kurucusu Bekir Ağırdır, Türkiye insanının bugüne nasıl baktığını ve yaşantısını hangi kavram ve değerler üzerinden şekillendirdiğini 140 parametreye göre ölçümleyen “Türkiye’nin Değişen Yüzü” araştırmasından bazı önemli çıktıları Brand Week Istanbul dinleyicileriyle paylaştı. Eğitim seviyesi, sosyokültürel ve ekonomik seviye gibi değişkenlere göre fark etmeksizin, Türkiye insanının dörtte üçünün kaygılı olduğunu ifade eden Ağırdır, “Türkiye kaygıda ortaklaşmış. Bu insanların önüne yeni bir umut, bir ütopya koymak gerekli” dedi. Sürdürülebilirlik konusunda 3,5 milyon kişinin aktivizm seviyesinde duyarlılık gösterdiğini, 11 milyon kişinin ise hiç duyarlı olmadığını söyleyerek, “Artık farkındalık değil, ‘eylemlilik’ projelerine ihtiyacımız var” sözlerini kullandı.
Araştırmanın diğer bulgularını ise şu şekilde sıraladı: “Değerlerde değil algı ve beklentilerde farklılaşma, anlam arayışındaki artış, irrasyonellik ve komploculuğa yatkınlık, orta yaşlılaşma ve yaratıcı yıkım fırsatı, sürekli dönüşen tanımlamalar ve davranışsal segmentlere duyulan ihtiyaç.”
“Mizah kabuk değiştiriyor”
Oyuncu Giray Altınok, oyuncu ve senarist Kerem Özdoğan, Zeren Group İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yiğit Zeren ile Yekta Kopan, Brand Week Istanbul Inspiration sahnesinde, “Gelecek Hayallerine İnananlarındır” isimli oturumda buluştu. Son dönemde mizah alanında yapılan işleri ilgiyle takip ettiğini ve kendisinin de yeni dönem mizahın temsilcilerinden olduğunu söyleyen Giray Altınok, “Mizah kabuk değiştiriyor. Bugün çok iyi işler görüyoruz. Yeni bir dil oluşturuyoruz. Yapımcıların da yeni yapılan işlere, yeni hayallere inanmaları ve destek olmaları gerekiyor” dedi. Altınok ayrıca, “Sırada yapmak istediğim şey sahne işi yapmak” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “15 dakikalık küçük anlatılar deniyorum. Onları daha uzun formata getirerek stand-up formatında bir iş yapmak istiyorum.”
“Gerçek, yeteneklerin kadardır”
Next Akademi Kurucusu Levent Erden sosyal medya, yankı odaları, dijitalleşme ve hızla birlikte gerçeklikte bir kopuş yaşandığını, dolayısıyla artık tek bir gerçeğin değil herkesin kendine has bir gerçeği olduğunu söyledi. Erden’in gündeminde iki kavram daha vardı: ABD’de 2016 başkanlık seçimleri sonrası ortaya çıkan post-truth (hakikat sonrası) ve alternatif gerçeklik.
“Dünyayı yönetmeye aday iki kişinin bile gerçekleri farklıysa, gerçek konusunda işin biraz suyu çıktı” diyerek gerçeklik üzerine çıkan farklı tanımları eleştiren Erden, “Artık bir şeyin gerçek olmasının bir önemi yok, gerçeğin karşılığının ne olduğunu çok da bildiğimiz bir dönemde değiliz. Gerçek doğru ve hakiki olmak zorunda değil” dedi. Erden, sözlerini “Gerçek, yeteneklerin kadardır. Kendi hikâyeni oluştur. Çünkü artık gerçeğin sınırları kalmadı” mesajıyla tamamladı.
“100 projenin 85’inde yapay zeka var”
Melek Yatırımcı ve Danışman Uğur Şeker, QNB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ve Yemeksepeti Kurucusu ve GEN Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, yatırım dünyasının yeni dinamiklerini açıklamak üzere Inspiration Hall’daydı. Kendisine gelen 100 projenin 85’inde yapay zekâ geçtiğini söyleyen Nevzat Aydın, “Bulut bilişim, IoT gibi alanlar hâlâ sıcak. Kriptoyla ilgili daha yoğun bir gündem bizi bekliyor” dedi. Aydın geleneksel start-up’lara ilginin çok azaldığını söyleyerek, “Benim yatırım yapma felsefemde iş yapma modeli ilk sırada gelmediği için ben böyle bakmıyorum ama genel yatırımcı bakış açısı böyle değil. Benim için açık ara girişimcinin karakteri ön planda. Hayatta beraber çalıştığım 20 kişi var ki, ben büfe açacağım dese yatırım yaparım” şeklinde konuştu.
Yaratıcılığın kodları bir kere daha tüm detayları tartışıldı
Yaratıcılığa dair yeni metotları doğrudan uygulayıcıları ile ele alan ve “Everyone’s a Creator” temasıyla yola çıkan Creators Academy’de içerik üreticiliğine yön veren birçok isimin içerisinde Türkiye’de sayısız isim tarafından takip edilen Kenan Doğulu ve Oğuzhan Uğur da vardı. Brand Week Istanbul çatısı altında gerçekleşen 10’a yakın sertifika programlarından biri olan Creators Academy’de, rüştünü ispatlamış içerik üreticileri ve markalarla birlikte yeni yaratıcılığın anatomisi bir sonraki günde de Victor Knaap, Fura Johhannesdottir gibi isilmerle tartışılmaya devam edecek.
Yarın son gün!
Bu yıl 10’dan fazla sahnede 300’den fazla konuşmacının yanı sıra katılımcılarıyla ödül törenleri, konser ve sahne performansları, tamamı yüz yüze içerikleri, dopdolu programı ve sürprizleriyle buluşan Brand Week Istanbul’da yarın son gün.
Brand Week Istanbul’un program ve konuşmacıların ve yılın en ilham verici haftasının tüm detaylarına https://brandweekistanbul.com adresinden ulaşabilirsiniz.
YORUMLAR