Bronşiolit çocukların sağlığını tehdit ediyor

Bronşiolit çocukların sağlığını tehdit ediyor. Virüsler etkili ancak ailelerin hataları da hastalığa davetiye çıkarıyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz, “Çocuğu kat kat giydirmeyin, evde sigara içmeyin, bol bol sarımsak yedirin, AVM’ye değil pikniğe götürün” diyerek uyarılarda bulundu.

Bronşiolit çocukların sağlığını tehdit ediyor
28 Mart 2018 - 12:01

ÇOCUĞUNUZA BOL BOL SARIMSAK YEDİRİN!

Bronşiolit çocukların sağlığını tehdit ediyor. Virüsler etkili ancak ailelerin hataları da hastalığa davetiye çıkarıyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz, “Çocuğu kat kat giydirmeyin, evde sigara içmeyin, bol bol sarımsak yedirin, AVM’ye değil pikniğe götürün” diyerek uyarılarda bulundu.

Bronşit ciğerlerinize hava akışı sağlayan bronş tüpleri ve astarının bir iltihabıdır. İltihap bronşiyol denen küçük bronşlarda oluşursa bronşiolit adıyla anılır. Bronşiolit viral kaynaklı bir hastalıktır. En sık RSV dediğimiz Respiratuar Sinsityal Virüs sebep olur. Çocukların yüzde 70’inde sebep bu virüstür. Diğerleri ise parainfluenza, influenza (grip virüsleri), human metapnömovirüs, rinovirüs ve adenovirüslerdir. VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz daha sık 2 yaştan küçük çocukları etkileyen bu hastalıkla önemli bilgiler verdi.

GRİPTEN FARKI HIŞILTILI SOLUNUM

Grip bir üst solunum yolu, bronşiolit ise küçük hava yollarını tutan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bronşiolit de grip gibi burun akıntısı, hapşırık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ancak bu bulguların ardından huzursuzluk, solunum sıkıntısı, solunum sayısında artma, hırıltı, hışıltı, beslenme problemleri ve kusmalar ortaya çıkar. Bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir. Çocuklarda sıklıkla akut bronşiolit atakları görürüz. Kronik bronşit erişkinlik hastalığıdır denebilir. Ancak bronşiolitte gördüğümüz hışıltılı solunum pek çok şey şeyle tetiklenebilir.

MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT!

Alerjenler (gıdalar, polenler, ev tozu-akar, kedi-köpek vb), sigara, soğuk, diğer viral enfeksiyonlar, egzersiz gibi çok çeşitli dış etkenler hışıltılı solunum tablosuna yol açabilir. Yani bu durumda bahar ve mevsim geçişleri bronşioliti tetiklemez. Ancak bahar ve mevsim geçişlerinde artan viral enfeksiyonlar, polenler, alerjenler yatkın çocuklarda hışıltı yapabilir. 2 yaş altı çocukların yüzde 30’undan fazlası en az bir kere bronşiolit geçiriyor. Eğer çocuk prematüre ise, kronik akciğer hastalığı varsa, sigaraya maruz kalıyorsa, kas hastalığı, bağışıklık sistem hastalığı varsa, doğumsal kalp hastalığı varsa, düşük sosyoekonomik düzeyde ise risk daha da artıyor. Çocukların bronşiolit açısından risk altında olmasının en büyük sebepleri sigara maruziyeti ve kreş, AVM gibi kapalı kalabalık ortamlarda fazlaca kalmalarıdır.

KAT KAT GİYDİRMEYİN!

Toplum olarak soğuktan çok korkuyoruz. Ancak bu fazla kıyafet giydirme pek çok soruna yol açabiliyor. Fazlaca giydirilen ve bu nedenle doğal olarak terleyen çocuğun ‘terledi’ diye restoranda, kafede, oyun alanında soyulup soğuk terli vücuduna buz gibi yedek giysilerin geçirilmesi en sık yapılan yanlışlardan biri… Bu çocuğu daha da hasta edecek bir davranış. Biz kaç kat giyiniyorsak, çocuk da o kadar kat giyinmeli.

BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN

Bronşiolit esasen viral bir hastalık olduğu için antibiyotik gerekmez. Ancak çocuğunun solunum problemi yaşadığını gören aileler panikleyip antibiyotik konusunda doktorlarına baskı yapabiliyorlar. Antibiyotik eşlik eden bakteriyel enfeksiyon yoksa tedavide yer almaz. Bronşiolit tedavisi destekleyici bir tedavidir. Hafif olgular evde tedavi edilir. Orta ve ağır olgularda özellikle oksijen desteği için hastane yatışı gerekebilir. Aileler şu belirtilere dikkat etmeli;

  • Çocuk çok hızlı nefes alıyorsa, belirgin hışıltısı varsa,
  • İştahı çok azaldıysa, su içmiyorsa,
  • Normalden daha fazla uyuyorsa,
  • Yüksek ateş varsa,
  • Kötüleşen öksürük varsa,
  • Çok yorgun ve bitkin görünüyorsa mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

BESİNLERLE KORUYABİLİRSİNİZ

Antioksidanlarca zengin yeşil yapraklı sebzeler, antimikrobiyal ve antiviral etkinliğinden dolayı sarımsak (ancak çiğ ve doğranmış olarak tüketilecek), C vitamini içeren gıdalar (tatlı patates, kivi, brokoli ve brokoli filizi, domates), ve bunların emilimini artıran ve bağışıklığı destekleyen fermente gıdalar (kefir, yoğurt, turşu gibi...).

SOĞUKTAN KORKMAYIN

Çocukları bu hastalıktan korumada anne ve babalara büyük iş düşüyor.

İlk ve en önemli husus sigaradan uzak kalmak! Çocukların yanında içtiğiniz sigara sizi olduğu gibi onları da zehirler. İkincisi, beslenmelerinde titiz davranmak, tüm paketli gıdalar ve bağışıklığın baş düşmanı şekerden uzak durmak önemli! En önemlisi çocukları bol bol açık havada gezdirmek. Soğuktan korkmamak. Hafta sonları bir sürü hasta insanın havasını kirlettiği AVM’ler yerine pikniklere götürmek.

BRONŞİOLİT VE BRONŞİT NASIL AYRILIR?

Bronşiolit, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir hastalıktır. Genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlanır. Akut bronşit ise, akciğerdeki büyük hava yollarının iltihabi durumudur. Biraz daha büyük çocuklarda gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek gelişir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...