"Bugün Dersler Müzede" projesi büyüyor

Dersler şimdi de Cunda Rahmi M. Koç Müzesi’nde...

"Bugün Dersler Müzede" projesi büyüyor
16 Mart 2019 - 13:40

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde yer alan İstanbul, Ankara ve Cunda müzeleriyle sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerine destek vermeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara müzelerinin ardından Cunda Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi’nde de “Bugün Dersler Müze’de” projesi hayata geçirildi.

Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, gelenek, gelecek ve süreklilik bağlantısı içinde teknolojinin yükselişi ve sanayi gelişiminin insanlar üzerindeki etkisini gerçek boyutta, model, maket, poster gibi farklı biçimdeki objeyle İstanbul, Ankara ve Cunda müzelerinde ortaya koyarak efsanelerin tarihine ayna tutuyor.

Diğer müzelerden farklı olarak tek bir yöne ve döneme ait olmadan gelenekselle çağdaşı aynı zeminde buluştura müze, çocukların sosyal ve kültürel gelişimi için başlattığı “Müzede Eğitim Projesi”ni İstanbul ve Ankara’nın ardından Cunda’ya da taşıdı. ‘Sadece seyirlik değil, yaşayan bir müze’ anlayışıyla, çocukların yaş gruplarına uygun düzenlenen müfredata paralel müze koleksiyonundan seçilen objelerle hazırlanan eğitimler son olarak Balıkesir İl Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol sonrasında “Bugün Dersler Müze”de başlığıyla Cunda Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi’nde de hayata geçirildi.

“Müzede Eğitim Projesi” semineri

Cunda Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi’nde başlayacak “Müzede Eğitim Projesi” kapsamındaki eğitim paketinin tanıtımı için Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, Cunda Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi Yöneticisi Zehra Jale, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Yöneticisi Yasemin Site, Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Bölümü yöneticileri ve eğitimcilerinin katılımıyla bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde müzelerin eğitim amaçlı kullanılmasına ve İstanbul, Ankara, Cunda müzelerindeki eğitim programlarına değinildi ve Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi’nde yapılacak atölye çalışmaları ile ilgili öğretmenlere bilgi verildi.

Eğitimler neleri kapsıyor?

Müze eğitmenleri tarafından hazırlanan projede, yaş gruplarına uygun olarak müfredatta yer alan tarih, matematik, fen ve teknoloji, Türkçe, müzik, çevre ve sağlık, görsel sanatlar, beden eğitimi ve hayat bilgisi derslerinde yer alan konular, Taksiyarhis Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonuna ait sanayi, iletişim ve ulaşım tarihini yansıtan objeler aracılığıyla anlatılıyor.

İstanbul, Ankara ve Cunda müzelerindeki koleksiyonlara özel olarak hazırlanan eğitimlerle müze, her konuda kendine güvenen, çevresiyle barışık, soru sormaktan çekinmeyen, düşünen, öğrenmekten vazgeçmeyen ve ulaştığı bilgiyi etkin bir biçimde kullanabilen üretken bireyler olma yolunda çocukları desteklemeyi hedefliyor.

Rahmi M. Koç Müzeleri hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi / İstanbul

Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden, “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 09.30-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 09:30-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 09:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir.

Rahmi M. Koç Müzesi / Ankara

2005 yılında ziyarete açılan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen karşısında yer almaktadır. Müze Haziran 2016’da yapılan yeni düzenlemeler sonrasında alanını genişletmiş ve iki binadan oluşmaktadır: Çengelhan ve Safranhan. Öğrencilere yönelik eğlenceli eğitim programları ile çocukların vazgeçilmezi haline gelen müzede denizcilikten raylı ulaşıma, oyuncaklardan bebek evlerine, havacılıktan tıbba kadar uzanan pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren yaklaşık 10 bin obje bulunmaktadır. Ziyaretçiler, küçük modellerden buhar motorlarına ve klasik otomobillere kadar uzanan bu zengin koleksiyonu keşfederken tarihi Ankara kalesi manzaralı Müze Cafe'de güzel bir mola verebilir, Divan'ın eşsiz lezzetlerinin Ankara Manzarası ile taçlandığı Safranhan Brasserie'de yemek yiyebilirler. Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10:00-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir.

Rahmi M. Koç Müzesi/Cunda

31 Mayıs 2014 tarihinde açılan müze, İstanbul ve Ankara’daki müzelerin envanterleri temel alınarak teneke oyuncaklardan buharlı mekanik modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir koleksiyonu ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Müzede ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafe ve hatıralıkların yer aldığı hediyelik eşya dükkanı da yer alıyor. Ayrıca Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı yine Cunda Adası’nda 1800’lü yıllardan beri kitaplık olarak kullanılmış ve mübadele sırasında oldukça zarar görmüş olan Agios Yannis Kilisesi ve yanındaki değirmeni de restore ederek 2017 yılında Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı adı ile önemli bir kitaplığa kavuşturdu. Muhtar Kent, merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bu kitaplığa bağışlandı. Panoramik Ayvalık manzaralı verandası ve şirin kafeteryasıyla pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilen kitaplığa giriş ücretsiz. Cunda Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10:00-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum