Burak Aslay: 2030 yılında su fakiri olacağız!..

MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Burak Aslay, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi web tv’de yayınlanan ‘Günaydın Manisa’ programında suyun önemini anlattılar.

Burak Aslay: 2030 yılında su fakiri olacağız!..
23 Mart 2018 - 18:45

MASKİ, CANLI YAYINDA ‘SUYUN ÖNEMİ’Nİ ANLATTI

MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Burak Aslay, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi web tv’de yayınlanan ‘Günaydın Manisa’ programında suyun önemini anlattılar.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Burak Aslay, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi web tv’de yayınlanan ‘Günaydın Manisa’ programına konuk oldular. Genel Müdür Yardımcıları Başaran ve Aslay, bu özel günde temel yaşam kaynağı olan suyun neden korunması gerektiğine ve bu konuda kurum olarak gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgilendirmeler yaptılar.

“Suyu ihtiyacımız kadar kullanalım”

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, “Dünya Su Günü, Birleşmiş Milletler’in Dünya’daki kullanılabilir su kaynaklarının giderek azalması nedeniyle, suyun doğru kullanımı, kaynakların kirletilmemesi ve israf edilmemesi gibi konularda dünya halklarını bilinçlendirmek amacıyla 1992 yılında kabul ettiği bir gündür. Bugün her yıl farklı bir temayla kutlanıyor. 2018’in teması ise: Su için Doğal Çözümler’dir. MASKİ olarak, kurulduğumuz günden bu yana yaptığımız tüm etkinliklerde vatandaşlarımıza suyun önemini ve bilinçli tüketimini anlatmaya, bu konuları elimizden geldiğince vurgulamaya çalışıyoruz. Su, doğanın bize sunmuş olduğu en önemli ve temel yaşam kaynağıdır. Su için doğal çözümler konusunu da, suyun israf edilmemesi ve kirletilmemesi olarak iki başlık altında ele alabiliriz. İsrafın önlenmesi noktasında hem kurum olarak bize hem de vatandaşlarımıza görev düşüyor. Bunun en başında yapmamız gereken şey de ihtiyacımız kadar su kullanmak ve tasarruf sağlamak” dedi.

Altyapı yenilemeleri su israfının önüne geçiyor

Genel Müdür Yardımcısı Aslay, “Peki biz kurum olarak neler yapıyoruz? İsrafı önlemek için bizim öncelikle kayıp olmaksızın suyu vatandaşlarımıza ulaştırmamız gerekiyor. Bunun için, içme suyu şebekelerini ve depolarını yeniliyor, altyapıları sağlıklı hale getiriyoruz. Aynı zamanda kayıp ve kaçak su kullanımının önlenmesi amacıyla il genelinde yürüttüğümüz altyapı yenilemeleri ile 101 Mahalle Projemiz kapsamında bitirdiğimiz çalışmalar ve 154 Mahalle Projemiz ile 70 mahallemizde devam eden ana hat ve abone bağlantıları sayesinde bunların önüne geçiyoruz” diye belirtti.

4 yılda bin 700 kilometre altyapı

İlk günden bu yana içme suyu sistemlerinin iyileştirilmesine büyük önem verildiğini vurgulayan Aslay, “Kuruluşumuzdan bu yana yaklaşık 4 yılda bin 700kilometre altyapı döşedik. Bu konuda en büyük pay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün. İlk kurulduğumuzda kendisi su depolarının halini görür görmez en öncelikli talimatı bu depoların ve boruların yenilenmesi oldu. Şuan Manisa’da bin 200 adet aktif içme suyu depomuz var. Bunların 520 tanesini içerisindeki fayanslar, vanalar, tesisatlar, izolasyon ve benzeri dahil olmak üzere yeniledik.  Otomatik klorlama cihazları takarak, vatandaşımızın güvenle su tüketmelerini sağlıyoruz. Başkanımızın talimatıyla, bu yılsonuna kadar tamamını yenileyeceğiz. Geçtiğimiz hafta 100 tanesinin daha yer teslimini yaptık. Ayrıca bu klorlama işlemlerinin merkezden izlenmesini sağlayan SCADA sistemlerini de devreye almaya başladık. 453 tanesi şuanda bu şekilde takip ediliyor” diye belirtti.

“Kartlı sayaç sayesinde çok ciddi bir su tasarrufu sağlıyoruz”

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran ise kaçak kullanımın önüne geçilmesinde ve su tasarrufunda kartlı sayaç sisteminin sağladığı avantajlara değindi. Genel Müdür Yardımcısı Başaran, “Kartlı sayaç kullanıcılarımız, sadece bu sistemi kullanıyor olmalarından ötürü yılda yüzde 10 oranında tasarruf sağlıyorlar. Kartına suyu ihtiyacı oranında yüklemek ve bunun üzerinden tüketmenin insanları tasarruflu olmaya ittiği bir gerçek. Şuan 230 bine yakın elektronik kartlı sayaç kullanıcımız var. Bu sayaçlar için laboratuvarlarımız, 7/24 kart yükleme noktalarımız mevcut. Bu sistemlerin henüz çok yeni olması nedeniyle sürekli bir gelişim aşamasında. Bu süreçte halkımızın tepkileriyle de karşılaştık elbet. Ama bu sistemi doğru biçimde kullanan abonelerimiz gerçek anlamda çok memnunlar. Dolayısıyla kartlı sayaç sayesinde çok ciddi bir su tasarrufu sağlıyoruz” dedi.

“2030 yılında su fakiri olacağız”

Aslay ise suyun sondaj yoluyla temini ve kaynakların kıymetine vurgu yaptı. Aslay, “İl genelinde bin 200 depomuz, bin 600 adet de sondajımız var. İl genelindeki bir milyon 400 bin vatandaşımıza suyu yüzde 90 oranında sondajlarla yeraltından temin ediyoruz. Bugüne kadar su sıkıntısı yaşanan kırsal yerleşimlerimiz de dahil olmak üzere 215 adet sondaj açtık. Ancak her geçen gün yeraltı su seviyelerimiz düşüyor ve temiz su bulmak zorlaşıyor. Ülkemiz su zengini bir ülke olmadığı gibi, DSİ tarafından yapılan araştırmaya göre 2030 yılında su fakiri ülkeler konumunda yer alacağız. Etrafımızın denizlerle çevrili olması, maalesef ki içme ve kullanma suyu anlamında bir anlam ifade etmiyor. Bunun yanında açtığımız sondajlarda suyu ulaştığımız derinlik de gitgide artmakta. Bu arttıkça da suyun içilebilirliği etkileniyor. Bu amaçla da il genelinde içme suyu arıtma tesisleri kuruyoruz. Şimdiye kadar 72 adet tesis inşa ettik. Şuan 20 tanesi daha devam ediyor. 40 tanesi de planlamamız arasında. Ayrıca sondajlardaki sular, deprem gibi yeraltı olaylarından da etkilenerek çekilebiliyor. Bu nedenle suyumuz çok kıymetli ve gelecek nesiller için onu korumak zorundayız” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...