Burak Çevik'in 'Aidiyet'i alternatif gösterimlerle Anadolu'da!

Burak Çevik’in Londra’dan Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü’nü, Boğaziçi Film Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandığı filmi “Aidiyet”, alternatif gösterimlerle Türkiye’yi gezmeye hazırlanıyor...

Burak Çevik'in 'Aidiyet'i alternatif gösterimlerle Anadolu'da!
13 Aralık 2019 - 19:06

Bu hafta Mardin ve Diyarbakır’da sinemaseverlerle buluşacak olan “Aidiyet”, 24 Aralık’ta da Kadıköy Sineması’nda film ekibinin katılımıyla özel gösterim yapacak. 2020 yılı boyunca şehir şehir Anadolu’yu dolaşması planlanan “Aidiyet”in yolculuğuna, yönetmenin gösterime girmeyen ilk filmi “Tuzdan Kaide” de eşlik edecek.

26 yaşındaki yönetmen, yapımcı ve sanatçı Burak Çevik’in Londra’da düzenlenen Open City Festivali’nde Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü’nü, Boğaziçi Film Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan filmi “Aidiyet”, özel gösterimlerle Anadolu yolculuğuna hazırlanıyor.

13 Aralık’ta Sinemardin festivalinde Mardinli sinemaseverlerle buluşacak olan film, 14 Aralık’ta Diyarbakır’da Bezgin Bekir’de, 15 Aralık ve 19 Aralık tarihlerinde de İstanbul Modern Sinema’nın “Biz de Varız!” seçkisinde gösterilecek. “Aidiyet” İstanbul’da ayrıca, 24 Aralık Salı günü film ekibinin katılımı ve sinema yazarı Melikşah Altuntaş’ın sunumuyla Kadıköy Sineması’nda özel gösterim yapacak. Ocak ayından itibaren Ankara, İzmir, Kars, Kayseri, Eskişehir gibi şehirleri gezecek olan “Aidiyet”in Anadolu yolculuğundaki bazı gösterimlere, Çevik’in vizyon olanağı bulamamış ilk filmi “Tuzdan Kaide” de eşlik edecek.

“Yeni dağıtım olanakları düşünmeliydik”

Filmlerinin vizyona girememesinin ülke sinema sektöründe yaşanan olumsuzluklardan kaynaklandığını ve bu nedenle yeni dağıtım modellerine yöneldiklerini söyleyen Burak Çevik, “Bilet satışlarının iyice düştüğü, dağıtımın tekelleştiği, bağımsız sinemanın can çekiştiği bu dönemde yeni dağıtım olanakları hakkında düşünmek gerekiyordu. Filmlerimin seyirciyle buluşmasını istiyorum ve bunun için de mümkün olduğunca çok, tekil gösterim yaparak Anadolu’ya doğru yola çıkmak ve filmleri izlemek isteyen seyirciye ulaşmak, hatta film ekibiyle birlikte o gösterimlere gitmek istiyorum.” Çevik, çağrının üniversite topluluklarına da açık olduğunu belirtiyor ve “Tuzdan Kaide” ve “Aidiyet”i izlemek isteyenlerin [email protected] adresine yazarak iletişime geçmelerinin yeterli olacağını söylüyor.

Selman Nacar ve Burak Çevik’in yapımcılığında çekilen “Aidiyet”; 15 yıl önce İstanbul’da gerçekleşmiş bir cinayetin mahkeme kayıtlarına ve yönetmenin kişisel hafızasına dayanıyor. Suç filmi olduğu kadar bir yol ve aşk filmi olma özelliği de taşıyan film, The New York Times, Film Comment, The Film Stage, MUBI gibi yayınlarda da övgü dolu yorumlarla karşılandı.

Yenilikçi diliyle övülen yönetmen

Burak Çevik 1993’te dünyaya geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Üniversitede başlayan film gösterme deneyimlerini Fol Sinema adlı film platformuna dönüştüren Çevik, 2016 yılında !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Başka Haller” bölümünün, 2017 yılında ise İstanbul Film Festivali'nin “Işığın Peşinde” bölümünün küratörlüğünü yaptı. İlk uzun metraj filmi “Tuzdan Kaide” (2018), dünya galasını Berlin Film Festivalinde yaptı ve festivalin Forum bölümünde yarıştı; Türkiye’de vizyon olanağı bulamayan film, sadece Adana ile İstanbul film festivalleri ve üniversitelerde özel gösterimler sayesinde seyirciyle buluştu. Yenilikçi sinema diliyle büyük övgüler toplayan Çevik, ikinci filmi “Aidiyet” ile bir kez daha Berlin Film Festivali’nin Forum bölümüne kabul edilerek önemli bir başarıya imza attı. Mart 2019’da, dünyanın en önemli modern sanat müzesi sayılan MoMA ve 1969’dan beri bağımsız sinemanın en önemli destekçilerinden Film Society of Lincoln Center'ın ortaklaşa düzenlediği 48. New Directors/New Films’de Amerika prömiyerini yapan “Aidiyet”, Londra’da düzenlenen Open City Festivali’nde yönetmenine Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü’nü getirirken, Boğaziçi Film Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. En son, Selman Nacar’ın yönettiği “İki Şafak Arasında” adlı filmin yapımcılığını üstlenen Burak Çevik, üçüncü filminin çalışmalarını sürdürmekte.

AİDİYET - GÖSTERİMLER

13 Aralık 2019, Cuma

Sinemardin - Mardin Emirgan AVM 19:00 Mardin

14 Aralık 2019, Cumartesi

Bezgin Bekir 17:00 Diyarbakır

15 Aralık Pazar, 19 Aralık Cuma

İstanbul Modern Sinema “Biz de Varız!” 17:00 İstanbul

24 Aralık 2019, Salı

Kadıköy Sineması 21:00 İstanbul

www.facebook.com/events/571139580127319/

13 Ocak 2020, Pazartesi

Ataşehir Belediyesi 19:30 İstanbul

17 Ocak 2020, Cuma

Kızılay Büyülü Fener Sineması 19:00 Ankara

24 Ocak 2020, Cuma

Karaca Sineması 20:30 İzmir

AİDİYET / BELONGING

73’ | 2019 | Türkiye-Kanada-Fransa | 1.77 | DCP 2K | Renkli | Türkçe

netmen Burak Çevik Yapımcı Selman Nacar, Burak Çevik Senaryo Burak Çevik Oyuncular Eylül Su Sapan, Çağlar Yalçınkaya Kurgu Burak Çevik, Ali Aga Görüntü Yönetmeni Barış Aygen Sanat Yönetmeni Dilşad Aladağ Müzik Mine Pakel Yardımcı Yönetmen Ozan Yoleri Ses Kayıt Ahmet Gürbüz Renk Düzenleme Sertaç Toksöz Ses Tasarımı ve Miksaj Yalın Özgencil Afiş ve Jenerik Tasarımı Dilşad Aladağ Ortak Yapımcılar Kerem Ayan (Fransa), Mustafa Uzuner (Acéphale - Kanada) Destekçi Yapımcı Feride Çiçekoğlu

Festivaller & Ödüller Berlin FF (Almanya), New Directors/New Films (ABD), Fajr FF (İran), Transilvanya FF (Romanya), Altın Kayısı FF (Ermenistan), FIRST FF (Çin), Dokufest FF (Kosova), Saraybosna FF (Bosna-Hersek), Sakhalin FF (Rusya), Calgary FF (Kanada), Open City Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü (Birleşik Krallık), Vancouver FF (Kanada), La Plata Festi-Freak (Arjantin), Adana FF (Türkiye), Boğaziçi FF En İyi Film, En İyi Senaryo (Türkiye), Sao Paulo FF (Brezilya), Selanik FF (Yunanistan), Rabat (Fas), RIDM (Kanada), Belgrad FF (Belgrad), Malatya FF (Türkiye), Gezici Festival (Türkiye), Hollywood Türk FF (ABD), New York Türk FF (ABD), Sinemardin (Türkiye), İstanbul Modern 'Biz de Buradayız' Seçkisi (Türkiye), Keswick FF (Birleşik Krallık)

2003’ün Aralık ayında, İstanbul’un banliyö mahallelerinin birinde yaşayan 55 yaşındaki bir kadın, evine giren bir yabancı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayete ilişkin yürütülen soruşturma sonucu, maktulün kızı ve kızının sevgilisi göz altına alındı. Dava 2007 yılında sonlandığında, mahkeme ikisini de müebbet hapis cezasına çarptırdı. ‘Aidiyet’, 15 yıl sonra bu kriminal vakanın mekânlarını takip ederek cinayeti işleyen zanlının polis karakolunda verdiği ifade eşliğinde topoğrafik bir gözlem yapıyor ve ardından çiftin ilk tanıştığı geceye odaklanıyor.

NE DEDİLER?

“Birçok harika film gibi, ‘Aidiyet’ de karmaşıklığı içinde yalın ve aynı anda, yalınlığı içinde karmaşık; ve izlerken de bittiğinde de düşünmeye fırsat veren nitelikte bir film.”

Ryan Swen / The Film Stage

“‘Aidiyet’, duygusu ve profesyonelliğiyle Burak Çevik'in 'deneme' yapmaktan yılmayan özverili yaklaşımını dikkatle takip etmemizi sağlıyor. Hatta Berlinale 2019'un en iyi yerli filmi olarak da anılabilir.”

Kerem Akça - Hürriyet

“Bir hikâyenin iki farklı yüzü; dahiyane bir Türk bulmacası.”

Manohla Dargis / The New York Times

“Burak Çevik, cesur ve sakin yönetmenliğiyle bir gerilim hikâyesini yeniden yapılandırırken, hikâyedeki önemli soruları açıkta bırakarak film boyunca gerilimi de ayakta tutmayı başarıyor.”

David Assmann - Tagesspiegel

“‘Aidiyet’, yönetmenin sinema diline olan inancıyla birlikte aile tarihinin karmaşasında gezinen, psikolojik ve ahlaki yargılamanın ötesinde terapatik bir eyleme dönüşen bir film.”

Yonca Talu / Film Comment

TUZDAN KAİDE / THE PILLAR OF SALT

70’ | 2018 | Türkiye | 1.77 | DCP 2K | Renkli | Türkçe

netmen Burak Çevik Yapımcı Selman Nacar, Burak Çevik, Cem Celal Bilge, Arda Çiltepe, Semih Gülen Senaryo Burak Çevik Oyuncular Zinnure Türe, Dila Yumurtacı, Esma Madra, Banu Fotocan, Elit İşcan, Nihal Koldaş, Reyhan Özdilek, Ayşe Demirel, Bahar Çevik, Nazan Kesal, Nalan Kuruçim Kurgu Burak Çevik Görüntü Yönetmeni Burak Serin Sanat Yönetmeni Billur Turan, Dilşad Aladağ Yardımcı Yönetmen Sinan Kesova, Ozan Yoleri Işık Sinan Gencal Kostüm Cansu Tabak Ses Ömür Müldür Ses Tasarım ve Müzik Ozan Tekin Renk Düzenleme Cenk Erol Ses Tasarım Süpervizörü Yalın Özgencil Miksaj Sertaç Toksöz Afiş Tasarımı Ali Emre Doğramacı

Berlinale Forum 2018 (Almanya), Adana FF (Türkiye), İstanbul FF (Türkiye)

Zamanda sabitlenmiş otuz yaşlarındaki münzevi bir kadın, mağarayı andıran bir odada yaşar. Şehre yaptığı ender ziyaretlerde iblislerin musallat olduğu bir sandalcıyla sohbet eder. Şehrin ücra köşelerinde ikiz kardeşini arar. Zamandan kopmuş, mekânı belirsiz bu yolculukta aynı rüya tekrar tekrar anlatılır.

NE DEDİLER?

“‘Tuzdan Kaide’, yerli sinemanın görüp görebileceğimiz en gizemli ilk filmlerinden biri belki de.. Heyecan vericiliğini İstanbul’dan karanlık bir masal çıkarmasından alıyor.

Kerem Akça - Posta Gazetesi

“İkiz kardeşini arayan kadın rolünde oldukça doğal bir oyunculuk performansı ortaya koyan Zinnure Türe ve ona eşlik eden Dila Yumurtacı, Esme Madra, Elit İşcan ve Nazan Kesal gibi sadece kadınlardan oluşan oyuncu kadrosuyla da göz dolduran ‘Tuzdan Kaide’; henüz ilk filminde ayrıksı bir dil yaratmayı başaran Burak Çevik’in bilindik yönetmenlerin tarzına pek benzemeyen film yönetimi ve sıra dışı kurgu biçimiyle de dikkatleri çekerken Çevik’in gelecek filmleri adına heyecan duymamızın önünü de açıyor.”

Gizem Çalışır - FilmLoverss

“Zaman ve mekân mefhumlarının, film evreni içinde bambaşka doğalara bürünebileceklerine dair bir film Tuzdan Kaide. Hikâye arkasına saklanmaya çalışan devamlılık illüzyonunu parçalayarak her bir planın hakikatini ayrı ayrı muhafaza eden anıtsal bir kurguya sahip. Filmin belki de en etkileyici yanı, kendi gerçekliğimiz olarak bildiğimiz doğayı, şehirleri ve insanları sinemanın tedirgin edici görsel-işitsel filtrelerinden geçirerek onlara Freud’un “tekinsiz” olarak nitelendirdiği bir karakter kazandırması.”

Öykü Sofuoğlu - Manifold

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...