Bursa'nın fethinin 696'ncı yılı kutlandı

Bursa’nın 696 yıl önce Orhan Gazi tarafından fethinin yıldönümü törenlerle kutlandı.

Bursa'nın fethinin 696'ncı yılı kutlandı
06 Nisan 2022 - 15:33

Bursa’nın fethinin 696’ncı yıldönümü, Osmanlı askerlerinin şehre giriş yaptığı Pınarbaşı’ndaki Fetih Kapı önündeki törenle kutlandı. Fetih salasının okunmasıyla başlayan törenler, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin ziyareti ile Balabanbey Kalesi önündeki gösterilerle devam etti.



Bursa’nın 696 yıl önce Orhan Gazi tarafından fethinin yıldönümü törenlerle kutlandı. Fetih Kapı’da yapılan törenlere Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, muhtarlar, mülki ve askeri erkân ile vatandaşlar katıldı. Mehter takımı ve kılıç kalkan ekiplerinin fetih kapı surlarındaki yerini almasının ardından törenler, İstiklal Marşı ve fetih salasının okunmasıyla başladı. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, fetih sürecinde yaşananlar ve kentin gelişim sürecini anlattı.

Kutup yıldızı
Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın geçmiş ile geleceğin uyum içinde harmanlandığı mükemmel bir şehir olduğunu hatırlattı. Osmanlı şehir medeniyetinin mihenk taşı olan Bursa’nın bir kutup yıldızı gibi büyük bir coğrafyaya yol gösterdiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Çok farklı medeniyetler gelip geçti bu topraklardan. Osman Bey de beylikten devlete geçişin yolunun Bursa’dan geçtiğini gördü. Osman Gazi ile başlayan Bursa’yı fetih hareketi,1326’da Orhan Gazi zamanında tamamlanabildi. Fetih sonrası yapılan çalışmalarla Bursa, Tanpınar’ın ifadesiyle, kuruluş çağının havasını saklayan şehir olarak bugünlere taşındı. Bursa, bu coğrafyanın gördüğü en büyük medeniyetin temellerinin atıldığı, ruhunun şekillendirildiği, rabbimin bolca nimetlendirdiği kadim bir şehirdir. Bu topraklar cihan devletinin doğduğu topraklardır. Bursa; 400 çadırlık Osmanlı’nın beylikten devlete giriş kapısıdır, Osmanlı’nın dibacesidir. Bu yıl Bursa’nın fethinin 696. Yılını 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak kutluyor olmanın da ayrı bir heyecanını yaşıyoruz. Bu vesileyle, bu toprakları bizlere bırakmak için hayatını vakfeden, canını feda eden ecdadımızı rahmetle yâd ediyorum. Osman Gazi’den, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar bu şehre emeği geçenleri rahmet ve minnetle anıyor, Bursa’mızın fethinin 696. yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Fetih Kapı’daki törenler, Fazıl Hüsnü Dağlarca Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Ömer Kaan Bilgin’in Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman şiirini okuması, mehter marşları ve kılıç kalkan ekibinin gösterisiyle tamamlandı.

Başkan Aktaş ve protokol üyeleri, daha sonra Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde Alplerin nöbet değişimini izledi. İl Müftü vekili Yavuz Yıldız’ın yaptığı duanın ardından, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ziyaret edildi.

Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?