Cemil Tugay: O bebeklerin yüzünü kimse unutmasın!

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuk olduğu televizyon programında, deprem felaketinde yaşanan büyük acılardan ders alınması gerektiğini belirterek ...

Cemil Tugay: O bebeklerin yüzünü kimse unutmasın!
05 Kasım 2020 - 14:53
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuk olduğu televizyon programında, deprem felaketinde yaşanan büyük acılardan ders alınması gerektiğini belirterek “Enkaz altından çıkarılan bebeklerin yüzünü hiç kimse unutmasın. Ben asla unutmayacağım. Başka bebeklerin, başka canların enkaz altında kalmaması için herkes sorumluluk almalı” dedi.

“EN FAZLA TAHRİBAT OLAN İKİNCİ BÖLGEYİZ”
Karşıyaka’nın, Manavkuyu bölgesinden sonra, İzmir’de en fazla tahribat yaşayan ikinci alan olduğunu söyleyen ve deprem hasar raporunu paylaşan Başkan Tugay, “Karşıyaka’da 4 Kasım itibariyle; ağır hasar gören, yani taşıyıcı sistemlerinde hasarlar olan ve dolayısıyla riskli yapıya giren 17 binamız var. Hepsi Anadolu Caddesi’nin altındaki bölümde. İnceleme çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 3 bin 500’den fazla vatandaşımız tarafından, 2 bin tane yapı için hasar bildirimi yapıldı ve inceleme istendi. Bu rakam daha da artacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu binalarını da bizim incelememizi istedi. Bunların içerisinden Karşıyaka Lisesi’nin bodrum katındaki kolonlarda ciddi tahribat olduğu belirlendi. Bu binaya kesinlikle girilmemesi, kullanılmaması gerektiğini bildirdik. Emniyet Müdürlüğü binasında da hasarlar var, daha detaylı değerlendirme gerekiyor. Belediyenin tesisleri ve binaları arasında sadece Latife Hanım Köşkü’ndeki bir duvarda ciddi bir hasar gördük, yığma bina olduğu için riskli kabul ettik ve kullanıma kapattık. İçerisindeki eşyaları da boşalttık. Olabildiğince hızlı şekilde güçlendirme çalışmaları yapılacak. Karşıyaka, Manavkuyu bölgesinden sonra, İzmir’de en fazla tahribat yaşayan alan. Şükrediyoruz ki hiçbir binamız çökmedi ve can kaybı olmadı. Ama bina hasarı olan ve dolayısıyla bina yenilenmesi ihtiyacı olacak ikinci bölge Karşıyaka” dedi. 

“EN AĞIR YAPTIRIM UYGULANACAK”
Özel bir ekip kurarak binalarda projeye aykırı şekilde yapılmış değişiklikleri denetleyeceklerini vurgulayan Tugay, konunun detaylarına ilişkin şunları kaydetti: “Bina ruhsatlandırılırken yapılmış projeye aykırı her türlü yapılanma, ceza gerektiren bir kusurdur. Bazı çok ciddi durumlarda hapis cezaları bile verilebiliyor. Bu deprem yaşandığında şunu anladık; bazı şeyler biraz daha zamana bırakılabilir ama bazı şeyler çok acil şekilde kontrol edilmeli ve müdahale yapılmalı. Ben bu kararlılığı kendi belediye sınırlarım içerisinde göstereceğim. Ağır hasarlı binaların tespiti çalışmalarını bitirir bitirmez derhal bir denetim ekibi oluşturacağız ve plana aykırı yapılaşmış, özellikle de binanın sağlamlığını bozmuş değişiklikleri sağlamak için bütün her yeri projeleri ile karşılaştırarak denetleyeceğiz. Denetimde eğer böyle kolon kesimi gibi bir durum olduysa en ağır yatırımı uygulayacağız. Şu ana kadar ihbar ya da şikayet geldiğinde bunu yapıyorduk ama artık bütün binaları gözden geçirecek şekilde gerçekleştireceğiz.”

“VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ"
Deprem anından itibaren tüm ekiplerini alarm durumuna geçirdiklerini ve vatandaşların hizmetinde olduklarını dile getiren Tugay “Olay anından hemen sonra 100 adet 15 metrekarelik çadırımızı ve Yamanlar Gençlik Merkezi’nde bulunan 75 adet daha küçük boyutlardaki çadırımızı ihtiyaç duyulan yerlere kurduk. Bütün belediye personelini de göreve çağırdık. Herkes işinin başındaydı, sahadaydı. Bütün tesislerimizi açtık. Çorba, çay dağıtımı için ikram araçları ile organizasyonlar yaptık. En az 20 noktada dezenfektan, maske, çorba, su dağıtımı sağladık. Belirli noktalara seyyar tuvaletler kurduk. Binalarındaki ağır hasar nedeniyle evini, eşyalarıyla her şeyiyle terk etmek zorunda kalmış insanlar var. Bu ailelerimize nakdi destek sağlayacağız. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz’in 5’er aylık toplam 10 bin TL gibi bir yardımı var. Bundan yararlanmaları için de bilgilerini göndereceğiz. Söz konusu ağır hasarlı binalar yıkılacak ve sonrasında vatandaşlarımız yenilenmiş binalarda yaşayacaklar. Ama bu bir süreç. Bu süre içerisinde vatandaşlarımızın yanında olacağız” diye konuştu. 

HASAR TESPİTİ SÜRÜYOR
Hasar tespit çalışmalarının en hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Tugay “Hasar görmüş binaların riskli olup olmadığı, hasar derecesinin saptanması ile görev ve sorumluluk tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nde. Ancak riskli binalarda insanlar kalmasın ve bir felaket yaşanmasın diye biz de depremin hemen ardından hasar tespiti için 20 mühendis arkadaşımızdan 2’şerli gruplar halinde 10 ekip oluşturduk. İlk saatlerden itibaren sahada çalışmaya başladılar. Ancak çok yoğun başvuru olduğu için hemen hepsine yetişmemiz mümkün değil. Kaymakamımız, Valimiz, Bakanlık yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile görüştük. Kalabalık bir ekip geldi. Şu anda denetimler devam ediyor. Bir yandan bizim ekiplerimiz de çalışma yapıyor ve riskli durumları hemen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriyorlar. Hasar tespiti için vatandaşlarımızın yapması gereken şey 181’i arayarak kayıt oluşturmak. Bizi de arayabilirler. Ancak yüzlerce başvuruya yetişmek zaman alacağı için durumu ağır olmayanların, sadece kontrol amaçlı olarak binalarına baktırmak isteyenlerin bir hafta sonrasını tercih etmesi daha sağlıklı olacak. Önceliğimiz ciddi hasar görmüş binalar, ilk etapta bunlar belirlenmeli” dedi. 

ÖNCE ENVANTER, SONRA DÖNÜŞÜM 
Riskli bölgelerde ada bazında kentsel dönüşüm çalışmaları yapmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Tugay “Benim hızlıca gerçekleştirmek istediğim ilk konu kentteki tüm yapıların ve zeminlerinin analizi yaparak bir envanter çıkarmak, sonra da gerekli yerlerde ada bazında kentsel dönüşüm çalışmalarını hayata geçirmek. Kentsel dönüşüm konusunda Türkiye’deki en başarılı belediyelerden biri İzmir Büyükşehir Belediyesi, hatta bence en başarılısı. Arkamızda çok güçlü bir Büyükşehir ekibi var. Kanuna uygun olarak ada bazında kentsel dönüşüm planları yapabiliriz. Mahalle mahalle, bölge bölge vatandaşlarımızla konuşarak, anlaşarak bu çalışmaları gerçekleştirmek istiyoruz. Görev sürecimde ne kadar ilerler bilemiyorum ancak kararlı davranacağımı net olarak söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...