"Çevre için kese kağıdı ve file kullanılmalı"
TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN: ÇEVRE İÇİN KESE KAĞIDI VE FİLE KULLANILMALI
ÜLKEMİZDE YILDA 2 MİLYON 400 BİN TON AMBALAJ ATIĞI TOPLANIYOR
Marketlerde plastik poşetlerin ücret karşılığı satılması ile ilgili zorunluluğun 1 Ocak 2019’da başlayacak olmasına rağmen bir çok marketin bugünden poşetleri ücretli yaptığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ücretli poşet zorunluluğu 2019’da başlayacak ama bazı marketler bugünden poşetleri büyüklüklerine göre 10 ila 50 kuruş bedelle satmaya başladı. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak ve sağlıklı yaşamak için alışverişlerimizde kese kâğıdı ve bez poşet kullanma alışkanlığı tekrar kazanılmalı. Çevreyi koruma tedbiri, poşetten para kazanma fırsatına dönüşmemeli” dedi.
-“ÇEVREYE ZARARLI OLMAYAN POŞETLER ÜCRETSİZ VERİLMELİ”
Plastik poşetlerin ücretli olması halinde poşet kullanımının mutlaka azalacağını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde yılda 2 milyon 400 bin ambalaj atığı toplanıyor. Yılda ortalama 35 milyar poşet kullanılarak doğaya atılmaktadır. Plastik poşetlerin doğada uzun yıllar çözünemediğini biliyoruz ve plastik atıkların azaltılması adına poşetlerin ücretli olmasını destekliyoruz. Çünkü, sağlıklı nesiller yetiştirmek için kullandığımız her şeye dikkat etmeliyiz. Bunun için çevre koruma tedbirleri, poşet fırsatçılığına dönmemeli. Marketlerde, çevreye zararlı olmayan plastik poşetler kullanılabilir. Ayrıca, poşetlerin yanında eskiden olduğu gibi file ve bez çantalar da satılabilir. Hatta çevreye zararlı olmayan poşetler ücretsiz de verilebilmelidir. Dolayısıyla amaç çevre kirliliğini azaltmaksa bu tür alternatifler değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
-“KESE KAĞIDINA MUTLAKA DÖNÜŞ OLMALI”
Yıllar önce bakkal, manav, kasap ve pazarlarda kese kağıtlarının kullanıldığını hatırlatan Palandöken, “30 – 40 yıl önce gıda perakendecisi olarak faaliyet gösteren esnafımızın tamamı plastik yerine kese kağıdı kullanıyordu. Bu yıllarda kârlar daha düşüktü ama çevre daha temizdi. Günümüzde ise Türkiye’de bir kişi haftada 6, yılyda 312 poşet kullanıyor. Bu dünya hepimizin. Çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak kese kağıdı, pazar filesi gibi taşıma usullerine geri dönülmeli. Bununla beraber, vatandaşlarımız alış verişe çıktığında bez çanta ve filelerini yanlarına almalı, tek seferlik poşetler yerine doğaya zararı olmayan bu taşıma yöntemlerini uzun süre kullanmalıdır. Bez çanta, file ve kese kağıdı kullanımı konusunda kampanyalar yapılmalıdır” sözlerine yer verdi.