Citroën Ami 6, 60'ıncı Yaşını Kutluyor!

Citroën’in özgün tasarımı ve yenilikçi özellikleriyle bir döneme damgasını vuran ikonik modeli Ami 6, bu sene 60’ıncı yaşını kutluyor...

Citroën Ami 6, 60'ıncı Yaşını Kutluyor!
26 Nisan 2021 - 04:45

Citroën’in özgün tasarımı ve yenilikçi özellikleriyle bir döneme damgasını vuran ikonik modeli Ami 6, bu sene 60’ıncı yaşını kutluyor. Citroën markasının ilk kez 24 Nisan 1961 tarihinde Fransa’nın Rennes kentinde bulunan yeni fabrikasında devreye aldığı Ami 6, önce Sedan ardından da Station Wagon gövde tipiyle tanıtıldı. O dönem, 2CV, ID ve DS modellerinden oluşan Citroën ürün gamını tamamlamak üzere devreye alınan Ami 6’yı diğer otomobillerden ayıran en önemli özelliği ise eşsiz tasarımıydı. “Z-Line” adı verilen ters açılı arka camıyla dikkatleri çeken Citroën Ami 6, bu tasarımla adeta 60’lara damgasını vurdu. Öyle ki, aynı zamanda Traction Avant versiyonunun çizgilerinden de sorumlu olan tasarımcı, Ami 6 modelini başyapıtı olarak değerlendirdi. Citroën’in 1961 yılında yaptığı basın açıklaması da en az Ami 6’nın tasarımı kadar dikkat çekiciydi: “Bu model tamamen farklı ve hiçbir şekilde 2 CV'nin yerini almak için tasarlanmadı.” Kompakt dış boyutları ve ferah iç mekânı ile Ami 6 benzersiz bir ticari başarıya da imza attı. Ami 6 satışları toplamda 1 milyon adedin üzerine çıktı ve bunun yarısından fazlasını 1964 yılında satışa sunulan Station Wagon versiyonu gerçekleştirdi.



Özgün tasarımıyla bir ilki temsil etti

Traction Avant, 2 CV ve DS modellerinin ardından, Flaminio Bertoni’den orta sınıf bir otomobil tasarlanması istendi. Ortaya başyapıt olarak lanse ettiği özgün tasarımlı Ami 6 çıktı. Modelin özellikle arka tasarımı bir devrim niteliğindeydi. Z-Line olarak adlandırılan ters açılı arka cam; yağmurda arka camın temiz kalmasını sağlıyordu, arka koltuk yolcularına baş mesafesi özgürlüğü sunuyordu ve kompakt dış boyutlara karşın geniş bir bagaja izin veriyordu. Ami 6’da bulunan iki silindirli 602 cc motor 2 CV’den alınmıştı. Bir ilk olan geniş dikdörtgen farlar, ortası çukur motor kaputu, pagoda tarzı tavan ve yan gövdedeki çizgileriyle Ami 6, özgün ve güçlü bir karaktere sahipti. Pazarlama açısından da yenilikçiydi ve reklam spotlarında “hanımefendi için ideal ikinci araç” olarak tanıtıldı. İç mekân DS esintileri taşıyordu. Tek kollu direksiyondan kapı kollarına kadar her şey üst sınıf Citroën modellerine işaret ediyordu. 2 CV’den aktarılan süspansiyon sistemi üstün yol tutuş ve konfor sunuyordu. Eylül 1967’den itibaren sunulan dört farlı ve beyaz yan kaplamalı Club versiyonu ise çok ilgi görmüştü.

Ami 6 Station Wagon daha fazla ilgi gördü
Ami 6 modelindeki dönüm noktası ise 1964 yılının sonlarında gerçekleşti. Henri Dargent (Flaminio Bertoni’nin asistanı) ve Robert Opron (1964'te vefat eden Bertoni’nin halefi) tarafından tasarlanan küçük bir Station Wagon (320 kg yük) versiyonu ile Ami 6 yeni bir anlam kazanmıştı. Ami 6’nın Station Wagon versiyonu satışları hızlandırdı ve hatta Sedan versiyonu geride bıraktı. Bu, otomotiv tarihinde çok nadir görülen bir olaydı. Ters açılı arka cam tasarımı yerini geleneksel Station Wagon tasarımına bırakmış olsa da geniş bagaj hacmi ile aile kullanımına çok daha uygun bir fonksiyonellik sunuyordu. Ayrıca, bu versiyon ticari araç olarak kullanılıyordu. Ami 6, 1966'da Fransızların en sevdiği otomobil oldu. Sedan versiyonun üretimi Mart 1969’da sona erdi. Station Wagon versiyon ise 6 ay daha üretimde kalarak yerini 1978 yılına kadar üretilen Ami 8 modeline bıraktı.

Bunları biliyor muydunuz?
- Ami 6 ismi, tasarım projesinin ismi, “Miss” yani hanımefendi kelimesi ve muhtemelen İtalyan tasarımcıdan esinlenerek “amici” (İtalyanca arkadaş) kelimelerinden türeldi.

- Araç, Citroën’in Rennes-La-Janais (Fransa) fabrikasında, fabrika henüz inşaat halindeyken, 10 Eylül 1960 tarihinde üretilmeye başlandı.


- 19 Ocak 1966’da Rennes-La-Janais’den yola çıkan iki adet standart Ami 6 Station Wagon ile gerçekleştirilen “Le Tour de Gaule dAmisix” etkinliği aracın dayanıklılığını ve yol niteliklerini ortaya koymayı hedefliyordu. Bir eskort araç eşliğinde 23 saat 11 dakikada 2.077 km yol kat eden ekip ortalama 89,6 km/s hıza imza atmıştı.

- Ami 6, Haziran 1963’te ABD pazarında yuvarlak farlar ve güçlendirilmiş tamponlarla sunuldu.

- Ami 6, Paris (Fransa) ve Rennes-La-Janais (Fransa) dışında Bretonya, Forest (Belçika), Catila (Arjantin) gibi noktalarda da üretildi.

- 483.986 adedi Sedan (Nisan 1961 – Mart 1969), 551.880 adedi Station Wagon (Ekim 1964 – Eylül 1969) ve 3.518 adedi camlı ve panel van olarak iki koltuklu ticari olmak üzere toplam 1.039.384 adet Ami 6 üretildi.

- Son Ami 6 modellerinde gösterge aydınlığı, reostayı kontrol eden küçük bir düğme ile ayarlanabiliyordu.

Ami 6’nın Teknik Özellikleri  
 
Ami 6 Sedan 1961          Ami 6 Station Wagon 1964

Motor hacmi:   602 cc                                     602 cc 
Motor gücü:     22 PS, 4.500 d/d                      25,5 PS, 4.500 d/d
Uzunluk:           3,87 m                                    3,99 m
Genişlik:           1,52 m                                    1,52 m
Dingil mesafesi:  2,4 m                                      2,4 m
Boş ağırlık:       640 kg                                     690 kg


Citroën
Citroën, 1919 yılından bu yana toplumdaki gelişimlere yanıt vermek için otomobiller, teknolojiler ve ulaşım çözümleri geliştiriyor. İddialı ve yenilikçi bir marka olan Citroën, müşteri deneyiminin merkezine dinginlik ve huzuru yerleştiriyor. Şehir için tasarlanmış bir elektrikli ulaşım aracı olan benzersiz Ami’den çoğu elektrikli veya şarj edilebilir hibrit güç-aktarma sistemlerine sahip sedanlara, SUV'lara ve ticari araçlara kadar geniş bir model yelpazesi sunan Citroën, hizmetleriyle de öncü bir marka olarak bireysel ve profesyonel müşterilerine özen gösteriyor. Citroën, dünya genelinde 6200 yetkili satıcı ve yetkili servis noktası ile 101 ülkede faaliyet gösteriyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...