Çocuklarda beyin felcine karşı refleksoloji

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, doğum öncesi, doğum esnasında ya da doğum sonrasında beynin çeşitli nedenlerle etkilenmesine bağlı olarak merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan Serebral Palsi (SP) (beyin felci) rahatsızlığına karşı alternatif tıp yöntemlerinden refleksolojiyi öneriyor.

Çocuklarda beyin felcine karşı refleksoloji
10 Mayıs 2018 - 21:06

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, doğum öncesi, doğum esnasında ya da doğum sonrasında beynin çeşitli nedenlerle etkilenmesine bağlı olarak merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan Serebral Palsi (SP) (beyin felci) rahatsızlığına karşı alternatif tıp yöntemlerinden refleksolojiyi öneriyor.

SP’li çocuklarda görülen artmış kas kasılmalarının (spastisite) fiziksel olarak çocukları etkileyen en önemli parametre olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, spastisiteyi azaltmak için yapılan enjeksiyon uygulamaları, cerrahiler, fizik tedavi uygulamaları ve egzersizlerin spastisiteyi azaltsa da tam olarak ortadan kaldırmaya yardımcı olmadığına dikkati çekiyor.

Son yıllarda popüler olarak kullanılmaya başlanan tamamlayıcı tıp yöntemlerinin SP tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, refleksolojinin uygulama yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

ÖZGÜVEDE ARTIŞ, YÜRÜYÜŞTE İYİLEŞME

“SP’li çocuklarda güvenilir bir şekilde uygulanan yüz, el ve ayak refleksolojisi semptomların şiddetini azaltmada etkili bir yöntemdir. 2018 yılında Complementary Terapies in Clinical Practice’de yayımlanan çalışma, uzun süreli refleksoloji uygulamasının SP’li çocuklardaözgüvende artış, yürüyüşte iyileşme, spastisitede azalma ve refleksolojisonrası iletişim, konuşma ve algıda artış olduğunu göstermiştir.

2017 yılında Applied Nursing Research’de yayımlanan çalışmaya göre, refleksoloji uygulaması sonrası çocukların başka birine olan bağımlılığı azalmıştır.

2018 yılında Pediatrics and Neonatology’de yayımlanan çalışmada refleksoloji uygulamasının kabızlığı azalttığı görülmüştür. Özellikle SP’li çocuklarda görülen ve bazen çözümünün bulunamadığı kabızlık problemlerinde çok etkili bir yöntemdir.

AİLELERE ÖĞRETİLİYOR

Tamamlayıcı tıp uygulamaları her zaman medikal tedavi ve rehabilitasyon sürecine yardımcı uygulamalardır. Tek başına uygulandıklarında etkileri olsa bile özellikle rehabilitasyon sürecine ek olarak uygulandığında fiziksel ve mental açıdan güzel sonuçlar alınmaktadır. Ancak kısa süreli bir tedavi değildir o yüzden tedavi sürecine ek olarak ailelere öğretilecek aile eğitim programı ile aileler de tedavi sürecinin bir parçası haline getirilebilmektedir.

SUİSTİMALE AÇIK BİR KONU

Refleksoloji ülkemizde oldukça gündemdedir fakat bu konu suistimale açıktır. İki günlük eğitimlerle tedavi yapacağını iddia eden kişilere itibar etmemek gerekir. SP’li bir çocuğu tedavi etmek için detaylı bir refleksoloji eğitimi almak ve makro haritaların dışında mikro haritalara da çalışmak gereklidir. Süreci takip edecek kişinin bu konuda yeterli eğitimi almış olduğundan emin olmak önemlidir. Aksi takdirde maddi ve manevi kayıplar yaşayabilirsiniz.”

Serebral Palsi’nin görülme sıklığı dünya üzerinde her bin canlı doğumda 2.1 olarak tespit edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...