ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliğinde Koyun Üretim Verimliliği Artıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yetiştirilmekte olan %75-98 Ost Friz kan derecesine sahip Tahirova Süt Koyunlarında 2020 yılı doğum sezonu Ocak ayı sonunda başladı.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliğinde Koyun Üretim Verimliliği Artıyor
07 Şubat 2020 - 21:26

Halen devam eden doğum sezonunda 4 yaşındaki bir koyunun, toplam 12,4 kg doğum ağırlığında dördüzü oldu.

Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde şu ana kadar 51 koyunun doğum yapması sonucu 102 kuzu dünyaya geldi. Buna göre doğuran koyun başına kuzu verimi 2,0 olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminden Doç. Dr. Cemil Tölü, söz konusu koyun ırkıyla ilgili ÇOMÜ Ziraat Fakültesinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi: 

“Tahirova adıyla anılan koyun ırkı; uzun yıllar önce Almanya’dan getirilen Alam Süt Koyunu olarak bilinen Ost Friz Koyununun, yerli ırktan Kıvırcık Koyunu ile melezlenmesi yoluyla elde ediliyor. Tahirova %75 Ost Friz ve %25 Kıvırcık kan derecesine sahip bir ırk. Bu ırkı çalışmak için yürütücülüğü üstlendiğim “Süt Koyunculuğunu Geliştirme Projesi”ni hazırladık ve bu proje BAP desteği aldı. 

Proje ile birlikte Tahirova (Karacabey TİGEM’den alınan) ve Ost Friz (Almanya’dan getirilen) koyunları ile “Çevirme Melezlemesi” yoluyla yüksek düzeyde Ost Friz kan derecesine sahip, süt ve döl verimi yüksek, erken gelişerek erken damızlıkla kullanılabilen sağlıklı bir “Tahirova” genotipi oluşturma çalışmaları devam ediyor.

Tahirova Koyunu Verimliliği Arttırdı

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yetiştirilen Tahirova genotipimiz %75-98 Ost Friz ve hatta %100 saf Ost Friz koyunlarımız olduğu için döl verimi doğuran koyun başına 1,6-2,0 (%160-200) kuzu arasında değişmesi bekleniyor.

Zira Ost friz koyunlarında döl verimi %205 olarak bilinmektedir. Dolayısıyla Birimdeki koyunların Ost Friz kan dereceleri arttıkça döl verimi artmaktadır. Ancak döl verimine genetiğin yanında bakım-besleme, koç-koyun eşleştirme düzenlemeleri vb. çevre koşulları da etkili olmaktadır. 

Sağlıklı Süt Koyunları ÇOMÜ’de Yetiştiriliyor

Ayrıca Birimdeki koyun genotipimiz doğdukları yıl gebe kalarak 1 yaşında anne olabilmektedir. Bu tip ilkine doğumlarda da doğuran koyun başına 1,6 (%160) kuzu verimi elde etmekteyiz. 2012 yılında başlayan koyun projemizde; süt ve döl verimi yüksek, erken gelişerek erken damızlıkla kullanılabilen sağlıklı bir “süt koyunu” genotipi oluşturma ıslah hedefimiz başarılı biçimde devam etmektedir. 

Üniversitemiz Ziraat Çalışmalarında Hız Kesmiyor 

Koyunlarımızın üretimi ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yapılıyor. Birimimiz çalışmalarını Zootekni Bölümünün koordinatörlüğünde ve Ziraat Fakültesinin idaresinde sürdürülüyor. Birimin tüm ihtiyaçları ve ürün pazarlaması ÇOMÜ İdari ve Mali İşler Başkanlığı ve Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Ayrıca Zootekni Öğretim Üyeleri tarafından yapılan projelerle birime altyapı ve sarf malzemeleri kazandırılmaktadır.

Türk Saanen Yetiştiriciliğinde Marka Olan ÇOMÜ Tahirova’da da Marka Olmayı Hedefliyor

Birimde, Zootekni Bölümü ağırlıklı olmak üzere Ziraat Fakültesi ve diğer birim öğrencilerinin lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim çalışmaları, araştırma projeleri ve çiftçilere yönelik demonstrasyon uygulamaları yapılmaktadır. Birimde Türk Saanen keçileriyle birlikte yetiştirilen Tahirova koyunlarının ihtiyaç fazlası “Damızlık” ve “Elit” nitelikli olarak yetiştiricilerimize arz edilmektedir. Yetiştiricilerimizden büyük ilgi gören damızlıklarımız 5-6 bin TL’ye kadar varan fiyatlarla satılabilmektedir. 

Birimimizde benzer yaklaşımla geliştirilen “Türk Saanen” genotipinde Ülkemizde 1 numaralı marka olduğumuz gibi, süt koyunu genotipinde de marka olma yolunda hızla ilerlemekteyiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt Alımını Durduruyor!
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt...
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket