'COVİD-19 Türkiye'de Hastalarda Kalp Yetmezliğine Neden Oluyor'

Dahiliye Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ, yeni tip Covid-19 virüsünün Türkiye’de bazı hastalarda kalp kası tutulumu ve kalp yetmezliğine yol açtığını söyledi.

'COVİD-19 Türkiye'de Hastalarda Kalp Yetmezliğine Neden Oluyor'
10 Eylül 2020 - 09:36
Dahiliye Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ, yeni tip Covid-19 virüsünün Türkiye’de bazı hastalarda kalp kası tutulumu ve kalp yetmezliğine yol açtığını söyledi. Bu tabloya giderek daha çok rastladıklarını anlatan Dr. Hayretdağ, vatandaşların maske, sosyal mesafe ve el hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, İzmirli Dahiliye Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ önemli bir tespitte bulundu. Doktorlar olarak bugüne kadar insanları endişe ve korkuya düşürmemek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Dr. Hayretdağ, “Korku ve endişe bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Ve hastalıklara yakalanma riskleri artar. COVİD-19 zatürreye yol açıyordu. Kas tutulumları olan hastalarda, karaciğerleri etkilenen hastalarda hepatit hali de vardı. Yani covid sadece akciğeri değil karaciğeri de tutuyordu. Ancak son zamanlarda kalp kası tutumlarını daha sık görmeye başladık. Pnömoni sonraki zatürelerin  solunum yetmezliğine gitmesi durumunda dahi, Türkiye’deki yoğum bakım uzmanları ve ekiplerinin başarısı ve yeterli cihazının olması nedeniyle çok fazla hasta kaybetmedik.
Ancak miyokardit farklı bir şey. Hastalarda kalp kasılma kuvveti azalmakta ve kalp yetmezliği durumu oluşmaktadır. Bu duruma solunum ve karaciğer yetmezliği ile birlikte çoklu organ yetmezliğine yol açmaktadır. Virüs ayrıca kanama pıhtılaşma ekseninde karmaşa oluşturarak pıhtılar ve kanamalar da oluşturmaktadır” dedi.

ECMO Cihazına İhtiyaç Artacak
Kalp yetmezliği vakalarının artması ile kalp ameliyatlarında kullanılan ECMO cihazına ihtiyaç da artırdığına dikkat çeken Dr. Hayretdağ, “Ne yazık ki Türkiye’de ve dünyada ECMO (ekstrakorporeal membran oksijenasyonu) çok az sayıda bulunmaktadır. ECMO cihazlarına bağlanan hastaların da hayatta kalma şansları azdır. Kalp tutulumunun arttığı bu dönemde önlemlere hassasiyetle uymalıyız. El hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımına harfiyen uyalım, covid olmayalım. Virüs insandan insana bulaştığı için sosyal mesafe kuralı çok önemlidir” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...