Cumhurbaşkanı Erdoğan, EÜ Bilal Saygılı Camisi'ni törenle açtı

İZMİR(Ege Ajans)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldığı Ege Üniversitesi (EÜ) Bilal Saygılı Camisi'ni ibadete açtı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cemaati olmayan her cami, ne kadar ihtişamlı olursa olsun, yetim ve öksüz bir eserdir. Çocuk sesleriyle güzelleşmeyen, gençlerin heyecanıyla dolmayan camiler mahzun kalmaya mahkûmdur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EÜ Bilal Saygılı Camisi'ni törenle açtı
23 Kasım 2019 - 00:13

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi (EÜ) yerleşkesinde yapımı tamamlanan Bilal Saygılı Camisi ve Külliyesi’nin açılışını yaptı. Açılışa Erdoğan’ın yanı sıra, Son Başbakan Binali Yıldırım,  Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Milletvekilleri, hayırsever işadamı Bilal Saygılı, Devlet Erkânı, İzmir Protokolü, sivil toplum kuruluşları, iş insanları ve vatandaşlar katıldı.

Ege Üniversitesi Yerleşkesinde yapımı tamamlanan Bilal Saygılı Camisi’nin açılışı öncesi EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İbrahim Müteferrika’nın hayatını ve Tük kültürü, siyaseti ve medeniyeti dönemlerini anlatan “Müteferrika” adlı eseri hediye etti. Rektör Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılışı gerçekleştirilen, yerleşkemiz içerisinde yapımı tamamlanan Bilal Saygılı Camisi’nin üniversitemiz özelinde ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kılınan Cuma namazının ardından halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geleneksel Osmanlı Mimarisi ile inşa edilen bu eser güzel İzmirimizin sembollerinden biri olmuştur. Toplam 8 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek. Konferans Salonu da burada önemli bir iş görecek. Her bakımdan adına, şehrimize yaraşır bir eser olduğunu görüyoruz. Bilal Saygılı kardeşime, Saygılı ailesine böyle bir ibadethaneyi şehrimize kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum.  Bir hadiste, ‘Kim Allah'ın rızasını talep ederek bir mescit inşa ederse, Allah'ın da ona Cennet'te bir ev inşa edeceği’ müjdeleniyor. Bizim inancımızda cami, kullanılan ve iş bitince terk edilen mekan hiçbir zaman olmamıştır. Cami, ibadethane olduğu kadar muhabbetin, dayanışmanın yeridir. Cami, öğrenmenin ve öğretmenin, istişarenin mekanıdır. Cemaati olmayan her cami, ne kadar ihtişamlı olursa olsun, yetim ve öksüz bir eserdir. Çocuk sesleriyle güzelleşmeyen, gençlerin heyecanıyla dolmayan camiler mahzun kalmaya mahkûmdur. Üniversite öğrencilerimiz başta olmak üzere bu bölgede yaşayan bütün kardeşlerimizin Bilal Saygılı Camii'ni öksüz ve yetim bırakmayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Erdoğan, “Asırlardır canlarını feda eden aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Barış Pınarı Harekâtı’nda şehit olan kardeşlerimize rahmet niyaz ediyorum. Harekâtta yaralanan kardeşlerimize de şifa diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş açılış duası yaptı. Yapılan duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcıların açılış kurdelesini kesmesiyle cami ibadete açıldı.

16. yüzyıl klasik Osmanlı mimari sanat anlayışı ve üslubu esas alınarak yapılan cami, mimari ve teknik özellikleri ile dikkat çekiyor.  Yurtiçi ve yurt dışında birçok önemli esere imza atan mimar Necip Dinç tarafından projelendirilen caminin inşaatında, Horasan harcı kullanılırken kalem işi Afyon’dan getirilen özel kök boyalarla yapıldı. Osmanlı’nın en muhteşem dönemi olan 16. Yüzyıl’da kullanılan altın varağın ayarına kadar birebir tutturulmaya çalışılan cami, 5 bin 350 metrekare arsa alanına, 4 bin metrekare kapalı alana, bin 535 metrekare oturma alanına, 28 metre kubbe yüksekliğine ve 50 metrelik minare yüksekliğine sahip. Ana kubbe, dört yarım kubbe, köşe kubbeler, beş kubbeli revaklar ve iki minare olarak tasarlanan abidevi cami, içinde 3 bin 300 kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir kapasiteye sahip, ayrıca kapasitesi açık alanlarla birlikte 8 bin kişiye ulaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...