Demans Hastası İle Tatlı Dille Konuşun!!!

Nöroloji Uzmanı Dr. M. Güney Yılmaz, demans hastalarının çocuk gibi olduğunu belirterek, “Demans hastalarıyla tatlı dille konuşulmalı, hasta ile inatlaşmak, negatif cümleler kurmak depresyon gelişmesine neden olabilir” uyarısında bulundu.

Demans Hastası İle Tatlı Dille Konuşun!!!
22 Mart 2018 - 23:06

Nöroloji Uzmanı Dr. M. Güney Yılmaz, demans hastalarının çocuk gibi olduğunu belirterek, “Demans hastalarıyla tatlı dille konuşulmalı, hasta ile inatlaşmak, negatif cümleler kurmak depresyon gelişmesine neden olabilir” uyarısında bulundu.

Özel Can Sağlık Grubu doktorlarından Nöroloji Uzmanı M.Güney Yılmaz, Yaşlılar Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada önemli uyarılarda bulundu. Demans’ın  ‘bunama’ anlamına geldiğini ifade eden Dr. Yılmaz, “Alzheimer, demansın en sık görülen nedenidir. İnsanlarda Demans görülmesine yol açan başka nedenler de var: Beyin kanaması, beyin damar tıkanıklığı, kafa travması, beynin oksijensiz kalması, menenjit gibi ateşli hastalıklar, bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalığı demans görülmesine neden olabilir. Ancak bu demans türleri tedavi edilebilir, Alzheimerda ise tedavi sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir” dedi.

ASKERLİK YAPTIĞI KİŞİYİ UNUTMAZ AMA DÜN NE YEDİĞİNİ UNUTUR?
Demans rahatsızlığının 65 yaş üstü insanlarda yaklaşık %5 oranında görüldüğünü, kadınlarda erkeklere göre daha fazla  görüldüğünü vurgulayan Dr. Yılmaz; bunun sebebinin genetik olduğunu söyledi. Demansa ortalama 65 yaş civarında yakalanılır, Eğer hastalık 65 yaş altı görülüyorsa hastalığın genelde başka sebepleri vardır. Demans rahatsızlığında beyinde küçülme olur. Nöronlar azalır ve hafıza fonksiyonlarında görev yapan bazı maddeler kayba uğrar, böylelikle unutkanlık , davranış değişiklikleri oluşur. Beynin küçülmesine bağlı hafıza kaybı olur. Hastalığa yakalanan kişi en çok isimleri unutulur, yapılacak şeyleri ve yakın geçmişi unutur., erken dönemlerde eskileri hatırlarlar. Çünkü yeni bilgiyi almada ve depolamada sıkıntı vardır. Hastalığın başlarında beyine yerleşmiş bazı duygu ve düşünceler korunmuştur, kolay kolay yok olmaz. O yüzden yakın geçmiş kaybıyla başlar. Örneğin 70 yaşındaki bir hasta askerliği nerede,kiminle yaptığını hatırlar ancak dün ne yemek yediğini unutur. Hayaller görebilir, olmayan kişiler, canlılar görebilir. Ancak 50 yıldır yaşadığı bir evi unutabilir. Çocuğuna, eşine ben seni tanımıyorum hırsızsın  gibi iftiralar, şüpheci davranışlar ve hezeyanlar görülebilir. Günlük yaşamsal aktiviteler bozulur: Yemeği yakar, kapıyı pencereyi açık bırakıp çıkar, öfkelenir, bağırır, nesne isimlerini karıştırır, eşya saklar, evden kaçmak ister. İlk belirtileri ise günlük aktivitelerde yavaşlama isim ve kelime unutma, yön ve zaman karıştırmadır”

“İNATLAŞMAMAK GEREKİYOR”
Demansın çok yönlü bir hastalık olduğunu, demans hastası ile iletişim kuran kişilerin konuşmalarında ve davranışlarında daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Yılmaz, “Yakınlarının, hastaya yaptığı yanlışları tatlı dille söylemesi lazım, çünkü hastaya olumsuz cümleler kurulduğunda depresyon gelişebilir,  demans hastaları çocuk gibi olabilirler. Hasta ile iletişim kurarken çok diretmemek, inatlaşmamak gerekiyor. Bununla ilgili hobiler edinilmeli, sosyalite (gezme, dolaşmalar... ) sağlanması gerekiyor. Orta ve ileri  evrelerde hasta tek başına dışarı çıkamaz,  alışveriş yapmakta zorlanır, hatta kaybolabilir, uygunsuz asosyal davranışlar sergileyebilir, Hastayı karakolda ya da bir parkta bulabilirsiniz. Türkiye de çeşitli şehirler de  Alzheimer dernekleri vardır ve  bu derneklerde  güzel etkinlikler yapılıyor. Hastalar sağlık personelleri eşliğinde tanışıp konuşuyorlar, birlikte çeşitli etkinliklerde bulunuyorlar.Bu aktivitelere götürmek gerekiyor belli bir zamandan sonra hastaları yalnız bırakmamak lazım. Hastalarda entellektüel ve fiziki bazı fonksiyonların bozulması ve ya kaybolması nedeni ile Alzheimer tanısı koyduğum hiçbir hastanın araç kullanmasını önermiyorum diye açıklamalarda bulundu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...