Dikili Esnafının Temel Sıkıntısı: Yüksek Kiralar ve Kısa Geçen Sezon

Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan, esnafın yalnızca 3 aylık yaz sezonunda iş yapabildiğini ve dükkân kiralarının son bir yılda beş katına çıktığını belirtti.

Dikili Esnafının Temel Sıkıntısı: Yüksek Kiralar ve Kısa Geçen Sezon
06 Ekim 2024 - 21:29
BAKIRÇAY - Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Dikili esnafının yaşadığı sorunları ele aldık. Bağçıvan, esnafın en büyük sorunlarından birinin sadece 3 aylık yaz sezonunda iş yapabilmesi olduğunu belirtti. Ayrıca, dükkân sıkıntısı nedeniyle işyeri ve dükkân kiralarının bir yıl içinde neredeyse beş katına çıktığını ifade etti.  

Levent Bağçıvan'ın  açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Odamız 1966 yılında kuruldu. 1750 üyemiz var bunun neredeyse tamama yakını işletmesi olan aktif üyelerimiz. Yazın üye kayıtlarımız fazla oluyor. Kışın çıkışlar oluyor.
İlçemizde esnafımız yaz aylarında iş yapabiliyor. O da sezon kısa olduğu için 3 ayı geçmiyor. Geri kalan 9 ay da zahmet çekiliyor. En azından kışın temel harcamalarını karşılayacak satışları yapabilseler yazın kazandıkları ile işlerine yatırım yapabilirler. Ben çok iyi biliyorum; kışın yanında çalışanın maaşını kredi kartından para çekip ödeyen esnafımız var.
 
Biz ilçemizin Yöneticileri Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile çok sık bu konuyu görüşüyoruz. Özellikle Belediye Başkanımız bu konuda çok duyarlı kendisi de ilçemizde yıllarca esnaflık yaptığı için esnafımızın sorunlarını çok iyi biliyor ve çözümü için gayret gösteriyor. İlçemiz kaymakamlığı ve belediyemiz ile oda olarak uyumlu bir çalışma içindeyiz.

Elbette yazın nüfus çok artıyor bayram dönemlerin de bir milyona ulaştığı dönemler oluyor ama genelde yaz nüfusumuz 400 bin civarında bu esnafımıza rahat bir nefes aldırıyor.

Temel sıkıntılarımızdan diğeri de;  yüksek kiralar ilçemizde dükkân kiraları son iki yılda müthiş arttı bunun temel nedeni kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan binalarda yer alan dükkânlarda bulunan esnafımız ya işini kapatıyor ya da yeni bir yer bakıyor.  Buda kiraları astronomik ölçüde yükselti neredeyse beş katına çıktı. Beş bin lira civarında olan kiralar 25 bine çıktı.

Üzerine birde eleman ücretleri, sigorta ve giderler ile birlikte ayrı bir yük getiriyor.  Buda Esnafımızın ayakta kalmasını güç hale getiriyor. Yazın çalıştırdığınız elamanınızı kışın işten çıkartamıyorsunuz bu esnaflığa yakışmıyor.

Şu an Dikili sanayi sitemizde tek bir boş dükkânımız yok. Sanayi Sitesinin genişletilmesi ve yeni işyerlerinin yapılmasını Büyüklerimizden talep ediyoruz bu konuda yapılacak çalışmalarda Odamız olarak ta tam destek yanlarında olacağız.

Şu an esnaf kefaletin vasıtası ile kullanılan kredi faiz oranları yüzde 29 da çıktı vadeler beş yıldan 3 yıla düştü bunun en azından 4 yıla çıkmasını istiyoruz. Vadeleri uzatmadığınız zaman ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz Malum mevcut kredileri olanların faiz oranları yükseltildi ve Esnafımıza artı maddi yük bindi birde yeni çekenlerde ödeme süreleri düşürüldü bunun en azından 4 yıla çıkarılmasını istiyoruz

Bu konuda İzmir Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliğimizde Birlik Başkanımız Sayın Yalçın Ata’nın Önderliğinde Bizimde katıldığımız toplantıda Ticaret Bakanımız ve daha sonraki başka bir toplantıda Bakan Yardımcımız ile bu konuyu görüştük bu konunun çözüleceği konusunda çalışmalar yapıldığını söylediler. Ayrıca emeklilik konusunda bağ kurda geçerli olan 9 bin işgününün sigortalılık süresinin 7 bin güne indirilmesi konusunu ve 1999- 2008 arası yapılacak yeni EYT düzenlemesi konusunda isteklerimiz oldu. Bu konuların üzerinde hassasiyet ile çalışacaklarını ve kısa zamanda uygun şekilde çözüleceği konusunda Sayın Bakanımızdan ve Bakan Yardımcımızdan söz aldık”


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lidya Krallığı'nın Başkentinde Para Kongresi
Lidya Krallığı’nın Başkentinde Para Kongresi
İzmir Spor Zirvesi: Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş Konuşmacı Olarak Katılıyor
İzmir Spor Zirvesi: Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş...