Dikkat! Güneş Kremlerinizi Çocuklarınıza Sürmeyin

Bebek ve çocuk teni, yetişkin cildi ile karşılaştırıldığında birçok farklılık gösterir. Çocuk teni oldukça hassas ve savunmasız olduğundan kurumaya, tahrişe ve soyulmaya daha yatkındır. Bu nedenle yaz aylarında çocuklar için alınan güneş kremlerinin özelliklerine çok dikkat etmek gerekiyor...

Dikkat! Güneş Kremlerinizi Çocuklarınıza Sürmeyin
10 Temmuz 2018 - 17:35

Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz, “Bazı anneler yetişkin kremlerini çocuklarına da uygulayabiliyor. Bu oldukça yanlış bir davranıştır. Yetişkin kremlerinde bulunan kimyasal maddeler bağışıklık sistemi henüz oturmamış çocukların cildine zarar verebilir” diyor.

Bebek ve çocukların cildi yetişkin bir kişinin cildine göre daha ince ve hassastır. Bu nedenle ciltlerinde kuruma, pullanma, dökülme, lekelenme ve isilik gibi problemlere sık rastlanır. Ebeveynlerin çocuklarının cilt bakımı hakkında doğru bilgi edinmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca cilt bakımı uygulamalarının doğru yapılmasına da çok dikkat edilmelidir.

Bebeklerin cildindeki doğal koruyucu tabaka ancak doğumdan sonraki haftalarda gelişme gösterir. Çocuğun tüm yaşamı boyunca da gelişimi devam eder. Bebeklerde bulunan doğal asit mantosu, onları mikrop ve bakteri gibi organizmalardan uzak tutar.

Çocukların ihtiyacına yönelik kremler kullanın

Bebek ve çocukları yıkarken kullanılan su ılık olmalıdır. Her banyo sonrası krem ya da yağ sürmek doğru değildir. Bebek cildi çok hassastır, sürülen krem veya yağlar cildin terlemesine engel olabilir. Bu durum bebeğin cildinde isilik ve döküntüler oluşturabilir. Bebeğin cildinde kuruma ve çatlaklar oluştuysa bebek losyonu veya nemlendirici kullanılabilir. Ancak günde 2 defadan fazla sürülmemelidir. Bebek ve çocuklarda kullanılan nemlendirici ve losyonların seçiminde de dikkat olunmalıdır. Bu ürünler katkı maddesi içermemeli, kokusuz ve parfümsüz olmalıdır. Daha çok fiziksel içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Kendi kremlerinizi çocuklarınıza sürmeyin

Ne yazık ki bazı anneler yetişkin kremlerini veya nemlendiricileri çocuklarına kullanabiliyor. Oysaki içerdikleri kimyasal maddeler sebebiyle yetişkin kremlerini çocuklarda kullanmak ciddi cilt problemlerine yol açabilir. Yetişkin kremlerinde bulunan paraben, alkol, phthalate, sls-sles, boya ve parfüm gibi maddeler bağışıklık sistemi henüz oturmamış çocuk cildine zarar verebilir.

Bebek cildine zeytinyağı uygulamayın

Yapılan en büyük yanlışlardan biri de bebek ve çocukların cildini nemlendirmek için kullanılan bitkisel içerikli yağlar veya zeytinyağıdır. Bitkisel içerikli yağlar yüksek seviyede asit içerdiğinden, çocukların teninde tahrişe neden olabilir. Zeytinyağı ise oleik asit içerir ve bebeğin cilt yapısını bozabilir. Bu sebeple bebek ve çocuk cildi için en uygun nemlendiriciler özel olarak geliştirilmiş mineral bebek yağlardır.

Güneş yanığına dikkat!

Bebek ve çocuk cildi yetişkinlere nazaran güneş ışınlarından daha çok etkilenir. Ciltleri fazla hassas ve savunmasız olduğundan güneş yanıklarına karşı daha yatkın olurlar. Küçük yaşlarda teninde güneş yanığı oluşan çocukların, ileriki zamanlarında deri kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Özellikle en kötü huylu deri kanseri olan melanom açısından da ciddi risk ortaya çıkabilir. Bu sebeple anne-babaların güneş yanığına karşı oldukça dikkatli olması gerekir. Güneş ışınlarının dik geldiği 12.00 - 16.00 saatleri arası çocuklar kesinlikle dışarı çıkarılmamalıdır. Eğer çıkılacaksa da çocuğa mutlaka koruyucu güneş kremi sürülmelidir. Teninde güneş yanığı olan çocuklara uygulanan tedavi, yanığın derecesine göre değişebilir. Yanıklara öncelikle buz tedavisi uygulanmalıdır. Bu yanıklar daha sonra konusunda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Güneş koruyucular pediatrik olmalı

Yetişkinlerin kullandığı güneş koruyucu kremler cilt tipine göre farklılık gösterebilir. Çok açık tenli kişilerin esmer tenli kişilere göre daha yüksek faktörlü kremler kullanması gerekebilir. Bebek ve çocuklarda ise böyle bir ayrım gözetilmez. Ancak cildi çok hassas olan bebek ve çocuklar için özel üretilen güneş koruyucuları tercih edilebilir. Yetişkin kremlerinin içeriğinde bulunan paraben, çinko asit, titanyum dioksit gibi kimyasallar çoğunlukla güneş ışınlarından korumaz, aksine ışınları cilde yansıtır. Bu nedenle bu tarz koruyucu maddeler içeren kremler çocuklar üzerinde asla kullanılmamalıdır.

Çocuklara uygulanacak kremlerin en az 30 SPF koruma faktörlü, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma içermesi gerekir. Kremlerin renksiz, kokusuz ve pediatrik olmasına da dikkat edilmelidir. Güneşe çıkmadan önce çocuğun güneş ile temas edebilecek her bölgesine koruyucu krem sürülmelidir. Krem sürerken çocuğun göz çevresine çok müdahale edilmemeli; özellikle kulaklar, ense ve yüz bölgesi korunmalıdır.

Organik koruyucular daha güvenilir

Birçok anne, çocuklarının cildine alerji yapacağından korkarak koruyucu krem kullanmaz. Güneş kremlerinde nadir olarak kullanılan sensitivite ve toksisite maddeleri, bazen az da olsa kontakt dermatit ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Ancak alerjiye en çok neden olan madde PABA (para-aminobenzoic acid) ve oxybenzonedir. Bu maddeleri içeren kremler yerine avobenzone, sulisobenzone, octinoxate ve padimate gibi organik koruyucular daha güvenilirdir. Güneş koruyucu kremler de diğer tüm ilaçlar gibi güneşte bırakılmamalı ve yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.

Güneş koruyucular D vitamini alımını engellemez

Koruyucu kremler bilinenin aksine çocuğun D vitamini alımını engellemez. Aksine çocuğu olası güneş yanığı tehlikesinden korur. Bebek ve çocuklar için en uygun olan güneş koruyucular, uzman bir dermatoloji hekiminden öğrenilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt Alımını Durduruyor!
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt...
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket