Doç. Dr. Yararbaş: Sigarasız yaşam her bireyin hakkıdır

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü’nde sigarayı bırakmak isteyenlerle 7 bin görüşme gerçekleştirildi

Doç. Dr. Yararbaş: Sigarasız yaşam her bireyin hakkıdır
10 Şubat 2018 - 11:26

 Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, madde bağımlılığı ve ilgili alanlarda gelişen bilim ve teknolojiyi izleyerek nitelikli insan gücünü arttırarak, bilim ve toplum yararına eğitim, öğretim ve araştırmalar yapmaya devam ediyor.  Türkiye’de referans bir kurum olarak hizmet veren Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü,  tütün bağımlılığı alanında araştırmalarını aktif bir biçimde sürdürüyor.

 Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Görkem Yararbaş, “Ülkemizde sigara içme oranlarını azaltmak için yürütülen çalışmalar özverili bir biçimde sürdürülüyor. Sigara içme oranlarında önemli bir düşüş elde edildiğini biliyoruz. Enstitü olarak tütün bağımlılığı alanında araştırmalarımızı aktif bir biçimde sürdürüyoruz. Hem sigara hem de elektronik sigara, nargile ve diğer tütün ürünleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz 7 yıl içerisinde kurumumuza sigarayı bırakmak için başvuran kişilerle yaklaşık 7 bin görüşme gerçekleştirdik. Bu tecrübemizi gelecekte kullanabileceğimiz yeni destekleyici tedavi yaklaşımları oluşturmak amacıyla değerlendiriyoruz. Çalışmalarımız hem bireylerin davranışlarını incelemek hem de ürünlerin zarar profilini saptamak amacıyla sürüyor. Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün  sigara içen bireyler için yeni bir başlangıç olabileceğini vurgulamak isterim. Bu konuda çok sayıda yetkin kuruluş var. Bu kuruluşlardan uzman desteği almak başarı oranlarını artıracaktır. Sigarasız yaşam her bireyin hakkıdır” diye konuştu.

Tütün kullanımının bağımlılıklar altında değerlendirildiğini ifade eden Doç. Dr. Görkem Yararbaş,  “Bağımlılık sorununu bütüncül bir bakış açısıyla ele almamız çok önemli. Burada insana dair hazırlayıcı nedenleri daha fazla önemsememiz gerekiyor. Yalnızca bağımlılığa neden olan maddelere odaklanan mücadele programlarının başarı oranları da kısıtlı olacaktır. Kişilerin bağımlı olma süreçlerini aydınlatmaya yönelik bilimsel çalışmalar, hem koruyucu hem de tedavi edici yeni yaklaşımların geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Ülkemizde sigara içme oranlarını azaltmak için yürütülen çalışmalar özverili bir biçimde sürdürülüyor. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ücretsiz ilaç tedavi destekleri söz konusu. Ayrıca dumansız hava sahası için yapılan yasal düzenlemeler sürüyor. Bu konularda süreklilik çok önemli. İleriye doğru atılan bu önemli adımları desteklemeliyiz. Bu hem bizlerin hem de gelecek kuşakların sağlıklı yaşayabilmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye’de  sigara içme oranlarında önemli bir düşüş elde edildiğini ifade eden Doç. Dr. Görkem Yararbaş, “Bu oran yüzde 27’lere kadar inmişti. Son dönem verilerinde bir azalma göremiyoruz. Hatta sınırlı bir artıştan bahsedilebilir. Burada önemli olan konu, uygulanacak önleme ve tedavi programlarının sürekliliğinin sağlanmasıdır. Sigarayı bırakma oranları ancak bu şekilde yükselebilir. Sigara bırakma süreçlerinde kişilerin tamamen kendi başına yürüttüğü bırakma girişimlerinde 1 yıllık başarı oranları maalesef  yüzde 10’a ulaşmıyor. Uzman yardımı ve uygun ilaç destekleri ile bu oran 1 yıl için yüzde 30 düzeylerine çıkabiliyor. Başarılı olamamış bireylerin ise bir sonraki girişimlerde başarılı olma şansı artıyor. Bu nedenle pes etmemek, kazanımları biriktirerek süreci ilerletmek kişileri sigarasız yaşama ulaştıracaktır” dedi.

Şakir Saraç / İzmir / Ege Ajans 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...