Doğru İlk Yardım Müdahaleleri İle Gözleri Koruyun

Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay: Doğru İlk Yardım Müdahaleleri İle Gözleri Koruyun

Doğru İlk Yardım Müdahaleleri İle Gözleri Koruyun
11 Eylül 2018 - 09:42

Günlük hayatın her anında yaşanabilecek kazalar, vücudumuzun en hassas bölgesi olan gözlerde görme kaybına varan ciddi problemlere sebep olabiliyor. Kimyasal maddelerin göze bulaştığı durumlarda hızlı müdahale edilerek bolca su ile yıkanması gerekirken, kırık cam veya metal parçası gibi cisimler sebebiyle oluşan travmalarda ise hızlıca sağlık profesyonellerine başvurulması gerekiyor. Kaza ve yaralanmaların oluşturabileceği sonuçların ancak doğru müdahale ile önüne geçebileceğini belirten Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay, “Gözde meydana gelen problem ne olursa olsun yapılacak ilk yardım müdahalesi hayat kurtarıcı olacaktır. Ancak bu müdahalede gözlere ve kontakt lenslere dokunulmaması, gözlerin ovuşturulmaması, gözdeki objenin çıkarılmaması ve sargı yaparken göze fazla basınç uygulanmamasına dikkat edilmelidir” uyarılarında bulundu.

Bu yaralanmalarda ilk yardım önemli

Gözde yaşanabilecek herhangi bir yaralanma veya travma ciddiye alınmalıdır. Özellikle gözlerin etrafındaki hassas dokularda oluşabilecek yaralanmalar özen gösterilmesi gereken durumlardır. Göz yaralanmaları ve travmaları gibi ilk anda yapılacak müdahalenin önemli olduğu durumlarla ilgili bilgiler paylaşan Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay, “Göz yaralanmaları ve kazaları günlük hayatımızda sık rastladığımız kazalar değildir ancak meydana geldiği anda kalıcı körlüğe kadar uzanan olumsuz sonuçlara yol açabilir. Darbeye dayalı yaralanmalar, yanmalar, kimyasal maddeler ile temas ve gözün içinde kalan yabancı objeler en sık karşılaşılan yaralanmalar arasında bulunuyor. Yaşanan travma sonrası yapılacak ilk yardım ise hayat kurtarıcı olabilir. İlk yardım sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar; göz veya kapaklarda ağrı olup olmadığının, görünür bir yaralanma veya kan toplanmalarının, görmede kayıp olup olmadığının ve gözlerden sıvı akıntısının olup olmadığının gözlemlenmesi ve belirlenmesidir. Ancak unutulmamalıdır ki ilk yardım tıbbi tedavi değildir doğru bir tedavi için mutlaka bir göz sağlığı profesyoneline başvurulmalıdır” diyor.

Müdahale edilmezse sonuç körlük olabilir

Gözlerde gerçekleşen farklı yaralanmalarda uygulanabilecek ilk yardım müdahalelerinin, kimi durumlarda görme yetisinin korunması için kritik olduğunu söyleyen Doç. Dr. Levent Akçay, “Gözlerde oluşan yaralanmalar arasında darbe sebebiyle oluşan travmalar, en sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesi. Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda enfeksiyon riski de göz önünde bulundurularak, bir noktada mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerekiyor. Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor. Keskin nesneler sebebiyle oluşabilecek kesiklerde ise, gözlerin veya göz kapaklarının yıkanmaması, göze kaçan bir cisim var ise kesinlikle çıkarılmaması büyük önem taşıyor. Bu gibi durumlarda hastaların, gözü koruyacak şekilde kapatmaları ve dış etkenlerle temasını keserek en kısa sürede bir göz doktoruna başvurması gerekiyor. Evde veya işyerinde bulunan kimyasal maddelerin göze temas etmesi halinde ise, hastaların öncelikle sakin olmaları ve gözlerini olabildiğince açık tutmaları gerekiyor. Gözlerin kapanması, kimyasal içeriklerin gözün içerisinde daha fazla işlemesine yol açacaktır. Gözleri bol su ile 15-20 dakika boyunca yıkamaları ve gözleri bu süre boyunca açık tutmaları büyük önem taşıyor. Ardından ise hızlıca bir göz doktoruna giderek durumun kontrol altına alınması gerekiyor. Göze kırık cam parçası, tel veya metal parçası giriş deliği küçük bile olsa göz içine mikrop taşıyarak apse oluşumuna ve körlüğe yol açabilir. Böyle bir durumda göze basınç uygulamak daha büyük problemlere sebep olabilir. Bu nedenle profesyonel ve acil tedavi tek çözüm olacaktır” şeklinde konuşuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt Alımını Durduruyor!
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt...
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket