Doruk Okuyucu'dan Flamenko albüm: Nefes Nefese yayında!

Flamenko müziğin Türkiye’deki en yetenekli gitar sanatçılarından Doruk Okuyucu’nun ikinci solo albümü “Nefes Nefese” yayınlandı. Lin Records etiketiyle dijital ve CD olarak çıkan albümde Doruk Okuyucu imzalı 10 orijinal beste bulunuyor. Türkçe sözleri Flamenko’nun melodik ve ritmik yapısını bozmadan kullanan ender albümlerden biri olan “Nefes Nefese”de, sözleri Didem Ezgi Kurt’a ait olan tangos formundaki “Yapma” ve Zapateado formundaki “Dönüşüm” adlı şarkılar da dikkat çekiyor.

Doruk Okuyucu'dan Flamenko albüm: Nefes Nefese yayında!
24 Nisan 2019 - 11:27

Gitar sanatçısı, müzisyen ve prodüktör Doruk Okuyucu’nun ikinci solo albümü “Nefes Nefese”, 19 Nisan tarihinde yayınlandı. Lin Records etiketiyle dijital ve CD olarak satışa sunulan albümde, müziği ve düzenlemesi Doruk Okuyucu’ya ait 10 orijinal beste bulunuyor. Albümde ayrıca, sözleri Didem Ezgi Kurt’a ait olan tangos  formundaki “Yapma” ve Zapateado formundaki “Dönüşüm” adlı şarkılar da dikkat çekiyor. 

“Nefes Nefese”nin, Türkçe sözleri Flamenko’nun melodik ve ritmik yapısını bozmadan kullanan ender albümlerden biri olduğunu söyleyen Doruk Okuyucu, Flamenko’nun içinde barındırdığı enerjiden ve temel öğelerinden taviz vermeden, müziğini Türkçe sözlerle daha geniş kitlelere duyurmayı hedeflediğini belirtiyor. 

“Nefeslendiğim bir dal ya da kaya oldu”
“Nefes Nefese”yi her şeyin hızlı aktığı zamanlara inat, sadece durmak ve nefeslenmek için yaptığını ifade eden sanatçı, aynı duyguyu dinleyiciler için de yaratmak istediğini söylüyor: “‘Nefes nefese’ bir koşturmaca içinde yaşadığımız zamanların içinden geçiyoruz hepimiz. Hiçbir şey için vaktimiz yok gibi; her şey, müzik dinlemek, sohbetler, yemek yemek bile kısacık vakitlere sıkıştırılmış durumda, ve nefes alacak alanlarımız yok. Bir yandan şunu da kabul etmeliyiz ki, hayat gürül gürül akan bir nehir ve biz insanlar onun içinde, onun aktığı yöne doğru sürükleniyoruz sadece. Nehir geniş; biraz sağa biraz sola gidebilirsin, belki bazen de birazcık geri… Ya da geri gittiğini zannedersin, en nihayetinde o suyun aktığı yöne doğru ilerlemek zorundasındır. Ama bazen de, suyun içinde sürüklenirken kenardaki bir dala ya da kayaya tutunur ve çıkar, ‘nefes nefese’ yatarsın üzerinde… İşte, bu albüm de, hayatın içinde nefes nefese koştururken nefeslenebildiğim o dal ya da kaya oldu benim için.”

“Flamenko, müziğimin sadece bir parçası”
2015 yılında yayınladığı ilk albümü “Giz”den bu yana müziğinin de değişime uğradığını söyleyen Doruk Okuyucu, “Suyun akışında nasıl değişiyorsak müziğim de değişecekti, haliyle ‘Nefes Nefese’ dört yıl önceki müziğimden çok daha başka bir yerde. Bu kez, belki de yaşın da etkisiyle, daha sade, melodik anlamda kendimle daha barışık müzikler yazmaya çalıştım” diyor ve ekliyor: “Ilgaz Benekay ile çalışmaya başladığım 18 yaşımdan beri Flamenko ile beslenmiş bir müzisyenim. Beni Flamenko’ya neyin çektiğini tarif edebilmem o kadar kolay olmayacaktır ama ne çalarsam çalayım Flamenko tınladı bende. Bir gitarist olarak farklı tarzlarda pek çok müzik çaldım, hala da çalıyorum. Ama Flamenko tuşesi ya da tınısı diyelim, elime, içime öyle işledi ki, yıllardır her çaldığım şey bir yerde mutlaka o müziğin tınılarını barındırıyor. Flamenkocu olarak etiketlenmek elinizdeki görüntünün sadece bir parçası, oysa fotoğrafın tamamında bir müzisyen ve gitar sanatçısı olan ben duruyor.”

Gitar notaları kitaba dönüşüyor
“Nefes Nefese”deki tüm şarkıların gitar notalarını hazırladığını söyleyen Doruk Okuyucu, çok yakında bir kitap olarak yayınlayacağının müjdesini de veriyor: “Bu kitap sadece akademik bir çalışma olarak değil, Türkçede çok kısıtılı sayıda olan kaynağa bir katkı olsun diye de yapılacak.”

İki şarkıda Didem Ezgi Kurt ve Özgür Çiftçi’nin sesleriyle eşlik ettiği albümde, perküsyonlarda Kerem Kırca, bas gitarda İlhan Deniz Beydili, trompette Mehmet Ali Açıksöz, kontrbasta Volkan Topakoğlu, tablada Gürkan Özkan ve kemanda Müge Çakarlı yer alırken, Başak Erdem Atasoy ve Cenk Atasoy kemanları, Jülide Alpergin çellosu, Öykü Koçoğlu da viyolasıyla yaylı dörtlüde eşlik ediyorlar. Mikslerini Akın Erdem Kadiz’in, mastering’ini ise Sertaç Kakı’nın üstlendiği “Nefes Nefese”, Akın Erdem Kadiz ve Mert Kasap tarafından Erekli Tunç Stüdyoları’nda kaydedildi.

“Nefes Nefese”yi sanatçının Apple Music, Spotify ve Deezer sayfalarında dinleyebilir ve indirebilir, D&R, Dost ve Mephisto kitabevlerinden de CD olarak satın alabilirsiniz.

Doruk Okuyucu: Usta Flamenkocularla çalıştı
1983 yılında Edirne’nin Keşan ilçesinde dünyaya gelen Doruk Okuyucu, müziğe Kuleli Askeri Lisesi’nde okurken gitar ve trompet çalarak başladı, okul grubuyla bir çok festival ve yarışmalara katıldı. 2001’de Pera Güzel Sanatlar Akademisi’ne başladı ve burada Türkiye'de Flamenko gitaristliğinin ve eğitiminin önemli isimlerinden Ilgaz Benekay ile Flamenko gitar çalıştı. 2005-2014 yılları arasında akademide gitar dersleri verdi. 2004 yılında, Avrupa Birliği destekli Leonardo da Vinci projesi kapsamında İspanya’nın en önemli Flamenko okullarından Amor de Dios’ta burs hakkı kazandı. Burada dünyaca ünlü Flamenko gitarist ve bestecisi Rafael Riqueni ile solo gitar, bir başka usta isim Victor Abadie “El Chipi” ile de Flamenko dans ve şarkıya eşlik çalıştı. 2005 yılında, kurucularından olduğu müzik grubu Triana Flamenko ile birçok konser ve projede çaldı. İki yıl sonra, İspanya’nın Murcia şehrinde düzenlenen Concurso Internacional De Guitarra Flamenca “Niño Ricardo” yarışmasında, yabancı gitaristler kategorisinde ikincilik ödülü kazandı. Kurucusu olduğu akustik Flamenko grubu İstanbul Flamenko 5’lisi ile Türk Müziği ve Türk Halk Müziği yorumcusu Zara’nın birlikte hazırladıkları “Zara ve İstanbul Flamenko 5’lisi” adlı albüm 2012 yılında DMC etiketiyle yayınlandı. 2014’te, müziklerini yazdığı ve Türkiyeli dansçı Senem Balaban ile İsveçli dansçı Siri Salminen’in birlikte kurdukları çağdaş Flamenko dans projesi Mirenesis Flamenco Project ile Hamburg Altonale Festivali’nde sahne aldı. Behzat Cem Gönenç’in “Hayat” albümünün prodüktörlüğünü, Aslı Maj'ın ise “Hiç Huzur Kalmadı” adlı EP’sinin düzenlemelerini yaptı. Beste ve düzenlemeleri kendine ait 9 şarkıdan oluşan ilk solo albümü “Giz”, 2015 yılında Fono Müzik etiketiyle yayınlandı. İspanyol bas gitarist Sergio di Finizo ile piyanist Antonio Ortiz’in de yer aldığı albümün mastering’ini Grammy ödüllü albümlere evsahipliği yapmış Mastertips Mastering Studio’da Juan Hidalgo yaptı. Ceylan Ertem, Behzat Cem Gönenç gibi isimlerle stüdyoda çalan müzisyen, Ankara Flamenko Festivali, Uluslararası Pera Müzik Festivali, Ordu Gitar Festivali , Marmara Üniversitesi Gitar Günleri gibi bir çok müzik festivalinde sahne aldı. Doruk Okuyucu’nun ikinci albümü “Nefes Nefese”, 19 Nisan 2019 tarihinde Lin Records etiketiyle dijital ve CD formatlarında yayınlandı. 

Nefes Nefese / Doruk Okuyucu

Albüm Adı: Nefes Nefese
Sanatçı: Doruk Okuyucu
Tür: Flamenko
Yayınlanma Tarihi: 19 Nisan 2019
Şirket: Lin Records
Format: CD, Dijital

01- Prolog - 0:59
02- Nefes Nefese (Buleria) - 3:57
03- Yapma (Tangos) - 5:12
04- Kül Tadı (Seguiriya) - 4:58
05- Bir Varmış Bir Yokmuş (Buleria) - 4:02
06- Irmak Gibi (Solea) - 4:32
07- Karnaval (Colombiana) - 3:59
08- Çıkmaz Sokak (Taranta) - 5:58
09- Dönüşüm (Zapateado) - 5:07
10- Kalp Ağrısı - 3:04

Müzik: Doruk Okuyucu
Söz: Didem Ezgi Kurt (“02-Yapma”, “09-Dönüşüm”)
Düzenlemeler: Doruk Okuyucu

Vokaller: Didem Ezgi Kurt, Özgür Çiftçi

Perküsyonlar: Kerem Kırca
Bas Gitar: İlhan Deniz Beydili
Trompet: Mehmet Ali Açıksöz
Kontrbas: Volkan Topakoğlu (07)
Tabla: Gürkan Özkan (09)
Keman: Müge Çakarlı (03)
Yaylı Dörtlü:
Başak Erdem Atasoy - Keman
Cenk Atasoy - Keman
Jülide Alpergin - Çello 
Öykü Koçoğlu - Viyola

Stüdyo: Erekli Tunç Stüdyoları
Kayıt: Akın Erdem Kadiz - Mert Kasap
Kayıt Asistanı: Doğuş Karlık
Miks: Akın Erdem Kadiz
Mastering: Sertaç Kakı

Kapak ve Fotoğraflar: Anıl Sam Ajans

SPOTIFY  + APPLE MUSIC  + DEEZER 
YOUTUBE + FACEBOOK  + INSTAGRAM


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...