Dünyada sadece Babadağ'da yetişiyor

Bölge floristik çalışmalarına kaynak olacak kitap: “Babadağ Bitkileri”

Dünyada sadece Babadağ'da yetişiyor
15 Aralık 2020 - 10:05

BABADAĞ'IN BİTKİ HARİTASI KİTAP HALİNE GETİRİLDİ
İZMİR(Ege Ajans)-
 Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım başkanlığındaki ekip, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki dünyaca ünlü turizm ve yamaç paraşütü merkezi Babadağ’ın bitki haritasını çıkararak kitap haline getirdi.

EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım’ı makamında ağırlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, araştırmacıları çalışmalarından dolayı tebrik etti. Rektör Budak, “Üniversitemiz Botanik Bahçesi Taksonomik Araştırma ekibi uzun bir zamandır Babadağ'da  floristik çalışmalar yürütüyordu. Fethiye ilçemiz, ülkemiz turizmi açısından önemli bir merkez. Endemik türler bakımından da zengin bir bölgemiz.  Babadağ’da 80’i endemik olmak üzere yaklaşık 500 tür bitkiyi tespit ederek  önemli bir çalışmaya imza atan araştırmacılarımız, yaptıkları bu anlamlı ve aynı zamanda değerli çalışmayı kitap haline getirdiler.  Doç. Dr. Hasan Yıldırım’ın öncülündeki ekibi tebrik ediyorum” dedi.

Kitapla ilgili detayları paylaşan  Doç. Dr. Hasan Yıldırım ise  “Toros'ların en batı ucu olan, Muğla ilinin Fethiye ilçe sınırlarında bulunan Babadağ, yaklaşık 1970 metrelere yakın bir yüksekliğe sahip, bir eteğinde Kelebekler Vadisi'ni, diğer bir eteğinde Ölüdeniz'i diğer bir eteğinde ise Eşen Çayı'nı barındıran ve antik Likya kentinin ‘Mount Cragus’ ismi ile bilenen kadim bir dağıdır. Türkiye'nin belirlenen 122 ‘Önemli Bitki Alanlarından’ biri olan bu dağ, gerek konumu ile gerekse ülkemizdeki en önemli kayak parkurlarından biri olması sebebiyle her yıl binlerce insanın ziyaretine açılan, çok önemli bir turizm merkezi rolü üstlenmektedir. Bu alanı her ne sebeple olursa olsun dolaşan ziyaretçiler, çevrelerindeki doğal yapıyı da merak etmektedir ve doğanın bu büyüleyici güzellikleri hakkında bir nebzede olsa fikir sahibi olmak istemektedirler. Bu bağlamda detaylı görsellerle ve her türe ait verilen bilgiler ile Babadağ'ın bitkisel zenginliğini tanıttığımız kitabımız gerek farkındalık açısından gerekse doğanın korunması açısından büyük bir işlev üstlenmektedir. Sadece bilimsel isimleri değil aynı zamanda her bitkinin eşsiz Türkçe bilimsel isimleri de verilen kitabımızda bitkilerin bulundukları habitatlar, dağılış yükseklik aralığı, fitocoğrafik elementi ve endemizim durumları detaylı olarak verilmiştir” dedi.

Dünyada sadece Babadağ’da yetişiyor
Dünya Yaban Hayatı Koruma ve Destekleme kuruluşu olan WWF (World Wildlife Fund) tarafında dünya çapında belirlenen biçeşitlilik sıcak noktalarından ülkemizde 9 sıcak nokta belirlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Gerek üzerinde barındırdığı bitki sayısı açısında gerekse endemik tür bakımından dünya biyoçeşitlilik sıcak noktalarından biri olan Babadağ, ayrıca dünyada sadece kendi üzerinde barındırdığı 8 tane nokta endemiği ile de tanınmaktadır. Bunlardan; Çakal nergizi (Sternbergia candida), Fethiye sümbülü (Scilla forbesii), Babadağ çiğdemi (Crocus babadaghensis), Baba boğadikeni (Eryngium babadaghensis), Babadağ civanperçemi (Achillea adenii), Babadeğneği (Asyneuma babadaghensis), Baba çançiçeği (Campanula koyuncui) ve Kaya feracesi (Petrorhagia lycica) dünyada sadece Babadağ'da yetişen bitkilerdir” diye konuştu.

80 civarı endemik tür tespit edildi
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Taksonomik Araştırma ekibi olarak 2010 yılından beri Babadağ’da floristik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Çalışmalarımız, son iki yıldır Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın hamiliğini üstlendiği projemiz kapsamında tamamlanmıştır. Babadağ'ın bitkisel yapısına yönelik gerçekleştirilen bu çalışmada yaklaşık 500 tür ve bunlardan 80 civarında endemik tür tespit edilmiştir. Fethiye'de amatör floristik çalışmalar yapan ve bitkileri fotoğraflayan iki yurttaş bilgin olan, Emekli Öğretmen ve Eczacı Rıfat Özdemir ve Emekli Öğretmen Bülent Elmas ile beraber, bu çalışmamız tamamlanmış olup, tüm bitkiler içerisinden seçilen, 71'i endemik olan 300 türü içeren ‘Babadağ Bitkileri /Fethiye (The Plants of Babadağ in Fethiye)’  isimli hem Türkçe hem de İngilizce bitki tanıtımının yapıldığı ve detaylı görsellerinin verildiği bu eser ortaya konulmuştur” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...