Edremit Zeytincilik Enstitüsü, Türk ve İspanyol Zeytin Üreticilerini Eğitiyor

Balıkesir Üniversitesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü’nün koordinasyonunda yürütülen projede, Türk ve İspanyol zeytin çiftçilerine iklim değişikliğine uyum eğitimi verildi.

Edremit Zeytincilik Enstitüsü, Türk ve İspanyol Zeytin Üreticilerini Eğitiyor
13 Kasım 2024 - 22:30

Balıkesir Üniversitesinden Uluslararası Proje Başarısı: Türk ve İspanyol Zeytin Çiftçileri, Sürdürülebilir Üretim İlkesiyle Eğitiliyor

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Zeytincilik Enstitüsü, Balıkesir ve bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra uluslararası projelerdeki etkin rolüyle de değer üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda son olarak, sürdürülebilir zeytin üretimi konusunda, Balıkesir Üniversitesinin de paydaşları arasında yer aldığı uluslararası güç birliği projesi başarıyla tamamlandı.

Uluslararası Hibe Programı ile İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği Projesi

Uluslararası hibe programı kapsamında Edremit Belediyesi’nin başvurduğu ve BAÜN ile birlikte İspanya’nın Selva Belediyesi, Yunanistan’dan Peloponnesus Üniversitesi, İspanya Mallorca UNESCO Merkezi ve Avrupa Konseyi’nin Kültür Vakfı Zeytin Ağacı Kültür Rotası’nın paydaşları olduğu TTGS-II/205 proje nolu “İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele” (Olive Tree Cultivation in the Era of Climate Change: Tackling Future Impacts with Adaptation Strategies) isimli uluslararası proje başarıyla tamamlandı.

Üniversite Koordinatörlüğünü Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil Gerçekleştirdi

Uluslararası projede ilk olarak; Türk, İspanyol ve Yunan temsilcilerin bulunduğu heyetler Selva (Mallorca, Balearic Adaları, İspanya) ve Edremit’i ziyaret ederek, iki farklı ülkede yapılan zeytincilik çalışmalarını inceledi. Ardından Peloponnesus Üniversitesi tarafından iklim değişikliği modelleme projeksiyonu için veriler toplandı ve 2060 yılına kadarki süreci kapsayan rapor hazırlandı.

Hazırlanan İklim Değişikliği Modelleme Projeksiyonu Raporuna göre; BAÜN tarafından, Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü ve Edremit MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil koordinatörlüğünde; Selva ve Edremit Körfezi’nde zeytincilik faaliyetlerinde gelecek yıllarda uygulanmak üzere, güncel ve sürdürülebilir yöntemleri konu alan 4 bölümden oluşan eğitim müfredatı hazırlanarak, 25’i Selva’dan, 25’i Edremit’ten olmak üzere 50 katılımcıya çevrimiçi eğitimler verildi.

BAÜN İmzalı Müfredat ve Eğitim Programları ile Türk ve İspanyol Zeytin Çiftçilerine Eğitimler Verildi

Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Abdullah Soykan ve Prof. Dr. İsa Cürebal ile Ziraat Mühendisi Murat Küçükçakır eğitmenliğindeki çevrimiçi eğitimlerde ele alınan ana konu başlıkları; Edremit ve Selva için hazırlanan iklim projeksiyonları sonuçları, Edremit ve Selva’da zeytin tarımında iklim değişikliklerinin beklenen etkileri, iklim değişikliği çağında zeytin tarımı uygulamaları (çeşit seçimi, sulama, gübreleme, budama, toprak işleme) ve zeytin hastalık ve zararlılarıyla mücadele yöntemleri olarak belirlendi. Proje kapsamında; Edremit Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve Selva Belediyesi tarafından katılımcılara, iklim değişikliğinde kaliteli ve dayanıklı zeytin fidanı yetiştiriciliği konusunda uygulama eğitimleri de verildi.

İklim Değişikliğinin Zeytin Yetiştiriciliğine Etkisi İlk Kez Karşılaştırmalı Olarak Araştırıldı

Proje hakkında bilgiler veren Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil; “Projeyle birlikte Edremit ve Selva için ilk kez, 2060 yılına kadar hazırlanan iklim projeksiyonlarına göre uluslararası ve ulusal ortak akılla geliştirilen, tavsiye edilen yeni nesil zeytincilik uygulamaları zeytin yetiştiricilerine aktarılarak, bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik sektöründe sürdürülebilirliğe katkı sağlanması ve uluslararası ölçekte zeytin üreticilerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlerden korunması amaçlanmıştır. Ayrıca hem uluslararası hem de ulusal düzeyde belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek konsensus oluşturmuş; Akdeniz havzasının iki bölgesi ele alınarak, iklim değişikliğinin zeytin ağacı yetiştiriciliğine etkisi ilk kez karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır” dedi.

Proje Çalışmaları 3 Dile Çevrilerek Dijital Platformda Tüm Dünya ile Paylaşılacak

Projede Avrupa Konseyi’nin Kültür Vakfı Zeytin Ağacı Kültür Rotası tarafından hazırlanan ve 2024 yılı Kasım ayı sonunda tamamlanması planlanan online platformda (https://oliveclimatecare.org) tüm proje verileri, etkinlikleri, eğitim müfredatları, e-book, sonuç raporları gibi dokümanların Türkçe, İngilizce ve İspanyolca dillerinde ilgililer için paylaşılacağını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil, platformun tüm Dünya’daki zeytin üreticilerine proje çıktılarına ulaşma fırsatı verirken; projede görev alan kurumlarla iletişim kurmaları, iklim değişikliğinde zeytincilik uygulamaları konusunda yapılan güncel çalışmalara ulaşmaları gibi imkanlar da sunduğunu vurguladı.

Edremit Zeytincilik Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve Projeleri ile Faaliyetlerini Sürdürecek

Müdür Abacıgil, iklim değişikliği sürecinde zeytin yetiştiriciliği konulu bu önemli projenin bir başlangıç olduğunu, elde edilen veriler neticesinde bölgede yapılan zeytincilik faaliyetlerinin değişen iklim koşullarında sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek yıllarda kalitesinin arttırılması için; zeytinde sulama, gübreleme, budama, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konularda pek çok benzer uluslararası ve ulusal bilimsel araştırma ve çalışmanın Edremit Zeytincilik Enstitüsü tarafından yapılmasının planlandığını da sözlerine ekledi. Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil, projeye destekleri dolayısıyla BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve üniversite üst yönetimi ile Edremit Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Raif Sakin’e de teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?