Ege'den madde bağımlılarının rehabilitasyonuna yönelik proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Yararbaş ve ekibi, “Madde Bağımlılığı için Sanal Gerçeklik ile Rehabilitasyon” adlı proje kapsamında geliştirdiği programla Türkiye’de bir ilke imza attı.

Ege'den madde bağımlılarının rehabilitasyonuna yönelik proje
19 Ocak 2022 - 14:04
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Yararbaş ve ekibi, “Madde Bağımlılığı için Sanal Gerçeklik ile Rehabilitasyon” adlı proje kapsamında geliştirdiği programla Türkiye’de bir ilke imza attı. Araştırma ekibini ziyaret edip proje hakkında bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin Türkiye’de bir ilk ve uygulandığı grup açısından bakıldığında da dünyada ilk olduğunu kaydetti. Araştırma ekibini tebrik eden Rektör Budak, “Hocalarımız çağımızın bilişim altyapısını kullanarak insanımıza çok daha kaliteli hizmet verme noktasında özel bir program yaptılar” dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsünün ortakları arasında bulunduğu, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve kısa adı “VRforDrugRehabilitation” olan projede İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Portekiz ile Romanya’dan kurumlar yer aldı. Torbalı Kaymakamlığı tarafından koordine edilen projede, denetimli serbestlik tedbiri alan madde kullanım bozukluğu problemi olan 18-30 yaş arasındaki genç yetişkin bireylerin rehabilitasyon programlarına yönelik bir çalışma yapıldı. Çalışma kapsamında EÜ Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Yararbaş ve ekibi, “Madde Bağımlılığı için Sanal Gerçeklik ile Rehabilitasyon” adlı proje kapsamında yenilikçi, farklı ve işlevsel bir rehabilitasyon programı geliştirdi.

TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATILDI
Sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanılan programda, denetimli serbestlik tedbiri alan genç yetişkin bireylerin stres yönetimlerinin, öfke kontrollerinin, farkındalıklarının ve mental iyi oluşlarının artırılmasının hedeflendiğine dikkat çeken EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin Türkiye’de bir ilk ve uygulandığı grup açısından bakıldığında da dünyada ilk olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yararbaş ve ekibinin, hedef grubun bağımlılıkla baş etme anlamında uygulamadaki senaryolar ve sanal gerçeklik programı üzerinden kazandırılan becerilerle iyileşmenin sağlandığına dikkat çeken Rektör Budak, “Bunun birçok avantajı var. Hocalarımız çağımızın bilişim altyapısını kullanarak insanımıza çok daha kaliteli hizmet verme noktasında özel bir program yaptılar. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Ege Üniversitesi olarak sağlık hizmetlerini kaliteli bir şekilde veren bir kurumuz. Bağımlılıkla mücadelede de Türkiye’de referans noktası olan enstitümüzün bu tür projeleriyle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

YEPYENİ BİR REHABİLİTASYON PROGRAMI
Projenin Erasmus+ Projeleri kapsamında hazırlandığını ve Avrupa Birliğinden destek aldığına değinen Doç. Dr. Yararbaş, aynı anabilim dalından öğretim görevlisi İnci Derya Yücel ile yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti. Projenin 35 aylık bir sürede yapılıp tamamlandığını dile getiren Doç. Dr. Yararbaş, “Madde kullanımı sonucu denetimli serbestlik tedbiri altındaki bireyler için yepyeni bir rehabilitasyon programının oluşturulması hedeflendi. Uygulanarak etkinliği gösterildi. Bu sayede aslında motivasyonu son derece düşük bir grup olan yani adli süreçler sonucunda tedavi sürecine yönlendirilen olgular için daha fazla motivasyon yaratan ve olguların gelişimleri için daha fazla katkıda bulunan teknolojinin de içinde olduğu yeni bir yaklaşımı ve rehabilitasyon programını hayata geçirmiş bulunuyoruz. Sonuçlar yüz güldürücü. Benzer şekilde Avrupa Birliği projesi olarak farklı ülkelerde de uygulandı. Projenin gerçekleştirilmesinin ardından yaygınlaştırılması da Avrupa Birliği projelerinde büyük önem taşıyor. Dolayısıyla biz bir anlamda ürünü üniversitemizin hedefleri doğrultusunda kullanabileceğiz. Farklı alanlara yaygınlaştırmayı ve gelecek projeler için de iyi bir başlangıç noktası olmasını temenni ediyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...