Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde "Gençlik ve Sosyal Medya" konuşuldu

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından “2022 Bağımlılıkla Mücadele Seferberlik Yılı” etkinlikleri kapsamında “Gençlik ve Sosyal Medya” konulu söyleşi düzenlendi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde "Gençlik ve Sosyal Medya" konuşuldu
18 Mayıs 2022 - 19:27

EÜ İletişimde “Gençlik ve Sosyal Medya” konuşuldu 

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından “2022 Bağımlılıkla Mücadele Seferberlik Yılı” etkinlikleri kapsamında “Gençlik ve Sosyal Medya” konulu söyleşi düzenlendi.

EÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Belma Fırlar ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. E. Özlem Ataman  katıldı. Söyleşide konuşmacı olarak Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı M. Berk Karaoğlu yer aldı. Etkinlikte sunum yapan M. Berk Karaoğlu, katılımcılara “Genç Yetişkinlik Dönemi”, “Genç Yetişkinlik Döneminde Sosyal Medya Kullanımı” ve “Sosyal Medya Bağımlılığı” konu başlıkları altında bilgiler verdi.


“Genç yetişkinlik döneminde sosyalleşmek gerekiyor”

Genç yetişkinlik kavramına açıklık getiren Berk Karaoğlu, “Genç yetişkin, 18 ve 25 yaş arasındaki kitledir. Bu dönem, kişinin ergenliğinin bitişiğinde bağımsızlığını elde etmeye çalıştığı bir süreçten sonra gelişir ve oldukça zordur. Hepimiz bu zamanlardan geçtik. Kafanızda binlerce sorunun olduğunu kişisel tecrübelerimden ve danışanlarımdan da biliyorum. Çünkü sanılanın aksine, kaygı ve stres yaşanan bir dönemdir. Bunun temel nedenleri gelecek kaygısı, mezun olma ya da iş bulma stresi, benlik oluşturma çabası ve kimlik geliştirme çabası gibi faktörlerdir. Özellikle bu dönemin sonlarında bir eş seçimi yapabiliyoruz, aile kurmaya çalışabiliyoruz. Ancak günümüzde bireysellik arttığından, zamanlama değişebiliyor. Sigmund Freud bu süreç ile ilgili 'İnsanoğlu ergenliğin sonuna kadar gelişir ve değişir. Ondan sonra çok fazla değişim gözlenmez' diyor. Ancak Erik Erikson, Freud’a katılmıyor. Bu yaş dönemini 'Genç Yetişkinlik' dönemi olarak adlandırıyor. Yani 'İnsanın gelişimi ömrü boyunca devam eder' diyor. Açıklamalarını 'Yakınlık' ve 'Yalnızlık' kavramları altında topluyor. Aslında bu dönemde daha çok oldurmaya çalıştığımız şey yakınlık kurabilmek. Ancak yakınlık duygusunu geliştiremezsek, kalabalıklar içinde bile yalnızlık duygusunu hissedebiliyoruz. Dolayısıyla bu dönemde sosyalleşmek gerekiyor” diye konuştu.


“Sosyal medya bağımlılığı çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor”

Sosyalleşmenin yalnızca sosyal medya kavramından ibaret olmadığını vurgulayan Berk Karaoğlu, “Sosyalleşmede sosyokültürel faktörler de oldukça etkili. Doğduğumuz, büyüdüğümüz ya da yaşadığımız şehir bile bizim için belirleyici bir faktör olabilir. Kişiliğimizi etkileyen faktörlerden en önemlisi tabi ki psikolojimiz. Psikolojimizin getirdiği arzu ve isteklerimiz de kişiliğimizi şekillendirebiliyor. Günümüzde oldukça gelişen, kullanıcıların kendi ürettiği içerikleri paylaştığı sosyal medyada ise hepimiz sık sık vakit geçiriyoruz. Tam olarak bu yaş grubunda sosyal medyada günde 4-5 saat zaman geçiren bireyler bile var. Artık içerik üretmek daha çok Youtube platformuna kayıyor. Ancak içerik üretmeyi yalnızca video içeriği olarak düşünmemek gerekiyor.  Çünkü sosyal medyanın içeriğinde internet erişimi, bilgi paylaşımı, içerik arama, sosyalleşme, kendini geliştirme, kıyaslama, reklam yapma, iletişim kurma, ürün arama gibi birçok unsur barınıyor. Örneğin, arkadaşlarınızla bir konu hakkında sohbet ederken bile sosyal medyanızda konuştuğunuz ürünün reklamını görebiliyorsunuz. Sosyal medyada aşırı zaman geçirmek kişilerin hem fiziksel, hem de zihinsel rahatsızlıklar yaşamalarına neden oluyor. Çünkü yürümeyi veya spor yapmayı unutuyoruz, hareketliliğimiz azalıyor. Çoğu durumda sosyal medyada gelişen birçok unsur varken, bizde gelişen hiçbir unsur olmuyor. Bunları özellikle ergen kitleye anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü depresyon, kaygı bozukluğu ve dikkat bozukluğu gibi birçok psikopatolojik problem oluşabiliyor. Psikoloji, bir probleme ancak işlevselliğinizi engelliyorsa rahatsızlık diyor. Dolayısıyla sosyal medya eğer işlevselliğinizi engelliyorsa, bağımlılık adını alıyor” dedi.

Berk Karaoğlu, sunumun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Etkinlik sonunda Prof. Dr. Fırlar tarafından Karaoğlu’na “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...