Ege Üniversitelerininkinde bağımlılığa karşı farkındalık çalışmaları devam ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Umut Kırlı ve EÜ Genç Yeşilay Topluluğu yönetim kurulu üyesi Teslime Altınok bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturma üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Ege Üniversitelerininkinde bağımlılığa karşı farkındalık çalışmaları devam ediyor
02 Aralık 2021 - 12:43
Meral Bol-Cihad Başaran-Oğuzhan Bozkurt / İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Umut Kırlı ve EÜ Genç Yeşilay Topluluğu yönetim kurulu üyesi Teslime Altınok bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturma üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Pandeminin bağımlılıklar üzerine olumsuz etkide bulunduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Umut Kırlı, “Özellikle pandemi sürecinde bağımlılıklarda ciddi artış var ve bu alanda çalışmalarımız devam ediyor. Farkındalık yaratmak için çeşitli söyleşiler, konferanslar düzenliyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde teknoloji öğretmenleriyle teknoloji bağımlılığı üzerine bir konferans gerçekleştirdik. Önümüzdeki kısa bir süre içinde de alkol bağımlılığı üzerine bir çalışma gerçekleştireceğiz. Hazırladığımız broşürlerle toplumda genel anlamda bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ancak bizim yarattığımız farkındalığın çok üzerinde bir bağımlılık söz konusu. Bağımlılık,  birçok disiplinin ortak çalışması gereken bir alan” dedi.
Birincil korunmayı, yani hiç başlamamayı hedeflemenin bağımlılık alanında daha etkili olduğunu ifade eden Dr. Kırlı, hem maddenin erişilebilirliğini azaltmanın, hem de bireylerin hayatlarındaki boşluğu sanat ve spor etkinlikleri ile doldurma fırsatlarını sağlamanın bağımlılıkların hızını kesmede etkili olabileceğini söyledi.

Madde ve diğer davranışsal bağımlılıkların tedavisinde kişinin motivasyonuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Kırlı, kişilerle birlikte istek ve yoksunlukla baş etme nedenlerini aradıklarını dile getirdi. Dr. Öğretim Üyesi Kırlı, “Bağımlılık bir ahlak eksikliği değil, kronik bir beyin rahatsızlığıdır. Farklı psikolojik teknikler ve ilaç tedavileri uygulayarak yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Sosyal medya ve internet bağımlılığın çok yeni kavramlar olduğunu söyleyen Dr. Kırlı, bu bağımlılığın dünyada hastalık olarak kabul edilmesinin bile çok yeni olduğunu belirtti.

“Amacımız bağımlılık konusunda farkındalık kazandırmak”
Ege Üniversitesi Genç Yeşilay Topluluğu yönetim kurulu üyesi Teslime Altınok, Genç Yeşilay Topluluğunun bağımlılıklarla mücadele, dayanışma ve farkındalık için kurulduğunu ifade ederek “Yeşilay deyince aklımıza ilk olarak mücadele geliyor ama bizim asıl amacımız bağımlılık hakkında insanlara farkındalık kazandırmak ve bağımlılık yapıcı ortamlardan uzaklaştırmak. Madde ve davranışsal bağımlılıklar üzerine bilgilendirici toplantılar, seminerler, sempozyumlar düzenliyoruz. Ayrıca sağlıklı yaşama teşvik etmek amacıyla bisiklet turları, doğa kampları, yürüyüşler gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Altınok, “Pandemi döneminde de aktif olmaya çalışan topluluklardan birisiyiz. Bu süreçte etkinlikler düzenlemeye çalıştık. Yeşilay haftasında sağlıklı yaşam sempozyumu düzenledik. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde açık hava sinema etkinliği gerçekleştirdik. Dönem içinde de bu tür aktivitelerin devamını düşünüyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?