Ege Üniversitesi, QS EECA 2022 sıralamasında ilk 100'e yaklaştı

Uluslararası Saygın sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya (EECA) ülkelerindeki üniversitelerin sıralama sonuçlarını açıkladı.

Ege Üniversitesi, QS EECA 2022 sıralamasında ilk 100'e yaklaştı
18 Aralık 2021 - 16:35
İZMİR(Ege Ajans)- Uluslararası Saygın sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya (EECA) ülkelerindeki üniversitelerin sıralama sonuçlarını açıkladı. Geçen yıl 400 üniversite arasında 106’ncı sırada ve ilk yüzde 27’lik dilimde yer alan Ege Üniversitesi, bu yıl 450 üniversite içerisinde 103’üncü sıraya ve ilk yüzde 23’lük dilime yerleşti.

Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversitemiz donanımlı akademik kadrosu,   nitelikli bilimsel potansiyeli, kaliteli eğitim öğretim ve Ar-ge altyapısı, araştırma üniversitesi etiketi ile ülkemizin küresel ölçekte tanınan yükseköğretim kurumları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uluslararası sıralama yapan saygın kuruluşlar öncülüğünde hazırlanan değerlendirmelerde yükselişini sürdüren üniversitemiz, köklü tarihine yakışır yeni başarı hikâyeleri yazmaya devam ediyor. Oluşturduğumuz bilim üretme ekosisteminin çıktılarının her geçen gün somut verilere yansıdığına şahit oluyoruz.  QS EECA sıralamasında geçen yıl 400 üniversite arasında 106’ncı sırada yer alan üniversitemiz, bu sene 450 üniversite içerisinde 103’üncü sıraya yükseldi. 2022 yılı QS EECA sıralamalarında Rusya ve Türkiye en fazla temsil edilen ülkeler oldu.   Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 9’uncu sıradaki yerini koruyan üniversitemiz, 2021 QS EECA sıralamasında 36,3 puan alarak, 102 Asya üniversitesi arasında 19’uncu sırada yer almıştı. 2022 sıralamalarında ise daha fazla Asya üniversitesi yer bulurken, üniversitemiz puanını artırarak 36,9 yaptı ve121 üniversite arasında 19’uncu sıradaki yerini korudu” diye konuştu.  
“Nitelikli akademisyenler için çekim merkezi olacağız”
Bir araştırma üniversitesi olarak bilim üretme ekosistemini sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini vurgulayan Rektör Budak, “Bu başarı bizleri elbette mutlu etmektedir. Ama yeterli değildir. Başarılarımızı sürdürülebilir hale getirmek için bilimsel çalışmalarımızı daha nitelikli hale getirip, ülkemizin öncelikli alanları ve hedeflerine yönelik projeler hazırlayacağız. Bir araştırma üniversitesi olarak, nitelikli akademisyenler için çekim merkezi olmaya devam edeceğiz. Bilim insanlarımızın ulusal ve uluslararası fonlardan daha çok yararlanmaları için her türlü desteği vereceğiz. Sayısallaştırdığımız verilerimizi daha iyi yöneteceğiz. Araştırma performansımızı yakından izleyeceğiz.  Bilim insanlarımızın daha çok araştırma yapmaları için her türlü desteği vereceğiz. Daha çok araştırma yetkinliği yüksek, doktoralı insan kaynağı yetiştireceğiz. Multidisipliner bir anlayışla ulusal ve uluslararası iş birliklerimizi artıracağız, uluslararası derecelendirme sistemlerinde görünürlüğümüzü ve bilinirliğimizi daha yukarı noktalara taşıyacağız. Bu başarımıza katkı sağlayan tüm mensuplarımızı tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.
EECA, ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarının performansını karşılaştırmayı ve izlemeyi amaçlayan sıralamada; akademik itibar, işveren itibarı, tam zamanlı akademik personel başına kayıtlı öğrenci sayısı, akademik öğretim üyesi başına yayınlanan makale verileri, bir kurumun dünyanın farklı yerlerindeki diğer kurumlarla araştırma işbirlikleri, uluslararası araştırma ağı, çevrimiçi varlığının kapsamı, doktora derecesine sahip personel, yayınlanmış makalelerinin dünyadaki diğer araştırmacılar tarafından alıntılanma sıklığı ile uluslararası olan öğretim üyeleri ve öğrencilerin oranı olmak üzere 10 gösterge kullanılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...