Egeli gençler dünyanın en büyük teknoloji fuarına hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda farkındalık oluşturuyor...

Egeli gençler dünyanın en büyük teknoloji fuarına hazırlanıyor
24 Ocak 2022 - 15:25

EÜ’de TEKNOFEST heyecanı

Halil Çoban / İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Teknoloji Transfer Ofisleri (EBİLTEM-TTO) çatısı altında hizmet veren Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi (AROM),  Egeli genç araştırmacıları dünyanın en büyük teknoloji fuarına hazırlıyor. TEKNOFEST 2021 İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması’nda 3 büyük ödülden biri olan “En İyi Takım Ruhu” ödülünü almaya hak kazanan Ege ROV Takımı, bu süreçte yaşadıklarını ve tecrübelerini “AROM TEKNOFEST’e hazırlanıyor!” adlı çevrimiçi etkinlikte aktardı.

Türkiye'nin ilk dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda farkındalık oluşturuyor.  Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST'e Ege Üniversitesi öğrencilerinin başarıları damga vuruyor. TEKNOFEST hakkında bilgi veren Ege ROV Takımı mekanik üyelerinden, Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Büşra Çalışkaner, “TEKNOFEST’de 35 farklı kategoride yarışma var. Her geçen yıl teknolojik gelişmeler ile güncellenmiş farklı kategoriler altında çalışmalar yapılıyor. Yarışmaya nasıl hazırlanacağız? Soruna cevap vererek başlayalım. Yarışma sürecinde birinci adım, TEKNOFEST Teknoloji Yarışmalarına katılım için bir takım oluşturmak. Takımınızı, kurumsal yönetim sistemi üzerinden kurmanız gerekiyor. İkinci adım ise, yarışmaya başvuru adımı. Üniversite içinde arkadaşlarınız ile birlikte başvuru yapabileceğiniz gibi farklı üniversitelerden arkadaşlarınızla birlikte de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz” diye konuştu.


“Üniversitemizdeki takım çalışmaları bizi de motive ediyor”

Yapılan proje ve faaliyetlerde başarının multidisipliner bir çalışmaya dayandığını belirten Çalışkaner, “Biz, Ege Savunma Teknolojileri Topluluğu adı altında faaliyet gösteriyoruz. ‘İnsansız Kara Aracı’ projemizi 2019 yılında yaptık. Projemizin gösterimi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı  tarafından düzenlenen ‘Roboik’ yarışmasında yapıldı. Bu gibi proje ve faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla da, Eylül ayında topluluğumuz kuruldu. Çünkü başarının multidisipliner bir çalışma gerektirdiğinin farkındayız. Mekanikte makine mühendisliği, yazılımda bilgisayar mühendisliği ve elektronikte elektronik mühendisliği öğrencilerinin ya da gönüllülerin bir araya geldiği platformlar oluşturmanın faydasını takım çalışmalarında görüyoruz. Önceki iki projenin ardında 2020 yılında kurulan Ege ROV Takımı ile faaliyetlerimiz devam ettiriyoruz. Buradaki oluşumda takım oyucularının ilk tecrübeleri olmalarına rağmen, finale kadar giden bir serüven var. Önceki çalışmalardan da cesaretle, bu ekipte neden İnsansız Su Altı Sistemleri olmasın dedik. Ardından 2020 yılında TEKNOFEST’de İnsansız Su Altı Sistemleri kategorisinde yarışma maceramızı başlattık” dedi.

Üniversite bünyesinde farklı alanlarda yapılan takım çalışmalarının yürütülmesinin kendilerini motive ettiğini vurgulayan Çalışkaner, “TEKNOFEST 2021’de geçmiş yıldan edindiğimiz tecrübe ile yeniden yola çıkıp, araç üzerinde değişiklikler yaptık. Çalışmalarımızı mekanik, elektronik, yazılım ve kurumsal ilişkiler olmak üzere alt başlıklara ayırdık. Mekanik ekibi bu yılın belirlenen şartnamesine göre aracı yeni baştan yapılandırdık. Bununla ilgili tasarım, Ar-Ge üretim çalışmaları gerçekleştirirken elektronik ekibimiz de aracın kontrol sistemleri ile çalışmalarını yürüttü. Aracın tam otonom olması gerektiğinden, bir diğer büyük görevi yazılım ekibi üstlendi. Çünkü bize sunulan görevlerin hiçbir dış etkisi bulunmadan, görüntü işleme özellikleri ile gerçekleştirmesi gerekiyordu. Kurumsal ilişkiler bazında çalışan takım arkadaşımızda, vize için aracın üretilebilir hale gelmesi adına sponsorluk araştırmaları ve takım tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirdi. Tüm bu aşamalarda önceki tecrübelerden bilgi birikimimiz olduğundan, avantaj sahibiydik. Elbette ki yeni tecrübeler de edinmiş durumdayız. Network ağımızı güçlendirdik. Güzel bir iş birliği süreci sayesinde proje üretimi aşamasında ve zaman yönetiminde büyük bir gelişim kaydettik. Artık Ege, TEKNOFEST’e yabancı değil. Gerçekleştirdiğimiz bu süreç üniversitemize katma değer sağlıyor. Üniversitemiz bünyesinde farklı alanlarda takım çalışmalarının yürütülmesi bizi motive ediyor. Süreçte yalnız olmadığımızı, hep birlikte güzel şeyler başarabileceğimizin örnekleri oluyor” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...