Ek Gıdaya Geçişte 5 Altın Kural

Organik sertifikalı gıdalar üreten, yüzde 35 sebze içeren makarnalarıyla dikkat çeken "Makarna Lütfen!"'in kurucusu Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu ek gıdaya yumuşak bir geçiş için ipuçları verdi.

Ek Gıdaya Geçişte 5 Altın Kural
23 Ağustos 2018 - 10:02

Ek gıdalara geçiş bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de önemli bir dönem. Bebekler ilk altı ay boyunca D Vitamini hariç, ihtiyaçları olan her şeyi anne sütünden karşılayabiliyorlar. Ancak altıncı aydan itibaren hem dış dünya ile tanışmaları, hem gelişmiş sindirim sistemlerinin yeni gıdaları kaldırabilmesi, hem de belki de en önemlisi, beyin gelişimlerinin olması gerektiği ivmede devam edebilmesi için ek gıdaya yumuşak bir geçiş yapılması gerekiyor.

Makarna Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu ek gıdaya geçişte panik olunmaması gerektiğini söylüyor. “Ek gıdaya geçişte anne babalara önerimiz sakin olmaları. Önlerinde 3-5 ay civarı ek gıdaya alıştırmak için bir süre var. Ek gıdaya geçiş zamanını doktorunuz bebeğinizin gelişimi açısından değerlendirip size uygun zamanı söyleyecektir. Acele etmenize gerek yok” diyor.

Ek Gıdaya Geçişte 5 Altın Kural:

Bayburtluoğlu; ek gıdaya geçişte ebeveynlere şu uyarılarda bulunuyor;

1. Panik yapmayın. Bebeğiniz sonsuza kadar anne sütü ya da mama almayacak; zamanı geldiğinde ek gıdalara geçiş yapacak.

2. Bilinçli birer anne baba olarak mutlaka okuyun araştırın, internette birçok kaynak var ama sadece güvenilir olanlara, bir uzmanın elinden çıkmış yazılara bakın. Çocuğunuza özel bilgileri, teşhis ve tedaviyi kendi çocuk doktorunuzdan edinin. Aklınızdakileri, sorularınızı bir kağıda dökerek görüşmeye gitmek faydalı olacaktır. Ek gıdaya geçiş ile ilgili doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin.

3. Ek gıda bir süreçtir ve kesinlikle zaman alacaktır. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız, ailenizin ihtiyaç ve isteklerini en iyi siz bilirsiniz. Birçok bebek ek gıdaya geçiş sinyallerini verir. Örneğin sizin yemeğiniz ile ilgilenir, ağzını şapırdatır, yiyeceklere uzanmaya çalışır, bu sinyalleri takip edin.

4. Abartmayın. Bebeğinizin midesi küçük. Ana besini doktorunuzun yönlendirmesi ile hâlâ anne sütü ve/veya formül mamadır.

5. Ek gıdaya geçiş sürecine önceden hazırlıklı olun. Geçiş süreci başladığında ne yapacağınızı biliyor olmak önemlidir.

Ek Gıdaya Hangi Besinlerle Başlamalı?

Bayburtluoğlu; “İlk etapta bebeğinizi tanıştıracağınız yiyecekler sebze ve meyve püreleri olabilir. Muhallebiler de verebilirsiniz. Glüten yani buğday ürünlerine karşı hassasiyeti olma ihtimali yüzünden birçok ülkede ilk muhallebiler pirinç unu ile yapılır. Bebeğinizin glüten hassasiyeti yoksa irmikli muhallebilere 8. aydan sonra geçebilirsiniz.” diyor.

İrmik Mi Pirinç Unu mu, Sebze mi, Meyve mi?

Bayburtluoğlu; “İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir.” diyor. Sıklıkla pirinç unu ile ekgıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriyor.

Ek Gıdaya Geçişte Yoğurt Harika Bir Çözüm

Bayburtluoğlu, “Yoğurt ve kefir iyi birer ek gıdadır. İlk günlerden itibaren verilebilir. Kendiniz mayalamayı tercih ederseniz mayalama ortamının ve aletlerinin son derece temiz ve kalıntısız olmasına dikkat etmelisiniz.

Çok kaynamış sütten daha koyu yoğurt çıksa da sütün fazla kaynaması besin öğelerini azaltacağı için eğer çiğ süt kullanıyorsanız bir taşım kaynatıp hemen mayalamak, eğer pastörize süt kullanıyorsanız sadece mayalama sıcaklığına (yaklaşık elinizin dayanacağı sıcaklıklar) kadar getirip mayalamanız yeterli olacaktır.” diyerek evde kendi yoğurdunu yapan anneleri uyarıyor.

Ruşeymin Faydalarını Gözardı Etmeyin

Bebeğinize 8. aydan sonra ruşeym yani buğday özü verebilirsiniz. Son derece besleyicidir. Bir yaşından önce her şey pişirilerek verileceği için muhallebileri, çorbaları koyulaştırmak için irmik yerine rüşeym kullanabilirsiniz. Bebeğinizde bir demir eksikliği, kansızlık ya da anemik bir durum yoksa 8. aydan sonra tam tahıllı mamalara, çorba ve ekmeklere başlayabilirsiniz.

Beyaz undan, pirinç unundan ya da sadece irmikten yapılan gıdalar bebeğinizin tat algısını ileride rafine ürünlere daha kolay kaydırabileceğinden dolayı tam tahıllı ürünlerle çocuğunuzu erken tanıştırmanız hayatının geri kalanı için önem arz etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tarihi Kentler Birliği'nden Bergama'ya İki Ödül
Tarihi Kentler Birliği'nden Bergama'ya İki Ödül
Bergama'nın Kültürel Mirasına Sahip Çıkma Çağrısı
Bergama'nın Kültürel Mirasına Sahip Çıkma Çağrısı