Ekolojik soruna birleşik tasarım ile çare bulacak

Dünya çapında önemli bir sorun haline gelen hava kirliliği için İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2021 mezunu Cansu Salcı, önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Ekolojik soruna birleşik tasarım ile çare bulacak
17 Ağustos 2021 - 16:26
Dünya çapında önemli bir sorun haline gelen hava kirliliği için İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2021 mezunu Cansu Salcı, önemli bir projeyi hayata geçirdi. İki farklı üründen oluşan birleşik tasarım projesinde ortak olarak bireysel ve toplumsal yaşam alanlarında gerekli hava kalitesinin, hem doğrudan hem de dolaylı olarak yaratılması amaçlanıyor. Bu proje ilk olarak, dünyanın kritik sağlık ve ekolojik sorunu olan hava kirliliği problemini bütünüyle ele alıyor.

AURA FAM ailesinde yer alan iki farklı ürün, iç ve dış mekânlardaki hava kalite denetimini daha sürdürebilir kılmak için kullanıcıların mobilitesinden faydalanarak, her bireyin kirletici verilere ulaşabilmesini sağlıyor. Böylelikle insanlara, soluduğu havayı ve gittiği mekânı tercih edebilme hakkı vermeyi hedefliyor. 

Kullanıcı sağlığı ve üretkenlik arasındaki denge sağlanacak
Ev tipi denetleyici ve arındırıcı olan AURA FRESH, içerisindeki PM (toz) sensörü alanda kızıl ötesi ışın ile tarama yaparak kirleticileri tespit ediyor. Otomatik olarak filtreleme moduna geçiyor. Aksiyel fan sayesinde çektiği kirli havayı filtrelerde süzerek temiz havayı ızgaralarından çevreye aktarıyor. Ev tipi denetleyici ve arındırıcı olan AURA FRESH ’in piyasada bulunan benzerlerinden farkı, denetlenen ve tespit edilen kirleticilere göre anlık otomatik çalışmasıdır. Aynı zamanda formu, kabuk estetiği ve şarj etme yüzeyi sayesinde mekânsal obje olma ve eve uyum sağlamada rakiplerinden daha ön planda yer alıyor.
Giyilebilir akıllı hava takipçisi olan AURA COACH ise daha yenilikçi bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihaz, yerel ve kamusal mekânların hava denetimi olayını daha sürdürebilir kılıyor. Böylelikle, şehirde erişilemeyecek noktalara erişim sağlayabilmeyi ve hava kalite değişim hızının dezavantajını ortadan kaldırarak, havadaki kirletici verilerine daha kolay ve gerçek zamanlı ulaşılabilmeyi sağlıyor.
Bu birleşik tasarım girişimi ekolojik düzen ile kullanıcı sağlığı, konforu ve üretkenliği arasındaki dengeyi optimize etmeyi amaçlıyor. Bunun yanında gündelik yaşama uyum sağlayabilecek form, içerik ve ara yüz kolaylığı ile hizmete sunulmayı hedefliyor.

Kirli hava partikülleri sensörlerle tespit ediliyor
AURA FAM ailesindeki iki ürün, hava kalite izlenmesi ve denetlenmesi işlevini cihazlar içerisindeki sensörler ile sağlıyor. İki cihazın içerisinde ortak dört adet sensör bulunuyor. Bunlar; CO (Karbon monoksit) sensörü, VOC (Uçucu organik bileşik) sensörü, basınç sensörü, sıcaklık ve nem sensörü. Cihazların üzerinde yer alan kirli hava girişlerinden sensörlere temas eden hava partiküllerinin, ilgili sensörler yardımıyla ölçümleri yapılıyor. İki tip cihaz içinde geçerli olacak şekilde; sensörlerin tespit ettiği kirletici veriler, devre kartı üzerinde bulunan veri kaydedici kısmında toplanıyor. Bluetooth modülü ile bağlı olduğu telefondaki uygulamaya aktarılıyor. Kullanıcı denetlenen her bir gazın, partikülün, nemin, basıncın ve sıcaklığın değişen gerçek zamanlı verilerini uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor.

Projeye karar vermeden birçok araştırma yaptı
Projenin çıkış noktasının hava kirliliğinin ekolojik denge üzerindeki olumsuz etkilerin olduğunu söyleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2021 Mezunu Cansu Salcı, “Bildiğimiz kadar bilmediğimiz birçok gaz ve bileşenlerin uzun sürelerde genel sağlığın yanı sıra insan psikolojisi, ruh hali ve verimliliğe olan etkileri beni bu konuda daha fazla araştırma yapmaya itti. Bu noktada, ya bizde kirleticileri fark edebiliyor olsaydık, ya aksiyonlarımızı duruma göre değiştirebiliyor ve bu gaz yayıcı materyalleri hassasiyetimize göre seçebiliyor olsaydık vb. soruların yanıtlarını aramaya başladım. Hava kirliliğine, bireysel çözüm kadar toplumsal hareket ve farkındalığın da sağlanmasının bilincinde hareket ederek projeye başladım” dedi. 
 
Hava kirliliğinin denetlenmesi toplumsal faydaya dönüştürülüyor
Birleşik tasarım projesinde en önemli noktanın giyilebilir ürün AURA COACH ile yapılanların olduğunu belirten Salcı, şöyle devam etti: “Bu cihaz, yerel ve kamusal mekânların hava denetimi olayını daha sürdürebilir kılıyor. Bu proje, temelde toplum bilimini ve coğrafi bilgi sistemini taban olarak kullanarak, büyük servis hizmetleri ile ulaşılan kısıtlı verileri gösteriyor. Böylelikle, şehirde erişilemeyecek noktalara erişim sağlayabilmeyi ve hava kalite değişim hızının dezavantajını ortadan kaldırarak daha kolay ve gerçek zamanlı ulaşılabilmeyi sağlıyor. Hava kirliliği gibi dünya çapındaki önemli sağlık ve ekoloji sorununu, bir topluluk kurarak toplumsal faydaya dönüştürme bilincinde hareket ediyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine Eleştiri
İzmir Milletvekili Ösen'den Ticaret Bakanlığı'nın Bütçesine...
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te Bir Araya Gelecek
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı: 800 Katılımcı Marmaris'te...