Endoskopik ultrasonografi EUS'un avantajları...
Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Aksakal endoskopik ultrasonografi EUS’un avantajları hakkında bilgi verdi.
“EUS” İLE DERİNE YERLEŞMİŞ TÜMÖRLER DAHA DETAYLI GÖRÜNTÜLENİYOR
Standart endoskopide mide ya da bağırsağın sadece iç yüzeyi görülebilirken, endoskopik ultrasonografi “EUS” ile daha derinlerin görüntülenmesi sağlanıyor. EUS’un ucunda bulunan“ultrason probu” sayesinde sindirim kanalından iç organların ultrasonu yapılıyor. Bu işlem sırasında aynı anda ağrısız ve acısız biyopsi de alınabiliyor. Biyopsi riskli bir işlem olsa da endosonografi ile bu risk en az seviyeye indiriliyor. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Aksakal endoskopik ultrasonografi EUS’un avantajları hakkında bilgi verdi.
EUS ile tümörün içine kadar gidilebiliyor…
EUS ile pankreasta bulunan kitlelere ve midedeki submukozal tümörlere rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Mide ve yemek borusunda nedeni belirsiz bir kabarıklık olarak görülen fakat içinde ne olduğu bilinmeyen lezyonlarda EUS’tan faydalanılır. Özellikle sindirim kanalı tümörlerinde EUS ile tümörün ne kadar derine yayıldığı anlaşılabilir.
Cerrahi sonrasında nüks olup olmadığı EUS ile anlaşılabilir
Örneğin mide duvarında veya yemek borusunda olan lezyonun hangi tabakada yer aldığı EUS ile görülebilmektedir. Bu sayede lezyonun cerrahi veya endoskopik yöntemle çıkarılıp çıkarılmayacağı yani tedavi yöntemi belirlenir. Cerrahiden sonraki süreçte de endoskopik olarak nüks olup olmadığı EUS ile kontrol edilir. Tedaviye cevabı değerlendirmede BT ve MR’ın yanında bir de endosonografi ile daha detaylı değerlendirme yapılır.
Tomografi ve MR’dan daha etkili sonuçlar verebiliyor
Eğer tümör çok derin tabakalarda yer alıyorsa, endoskopik olarak çıkarmak yerine cerrahi tercih edilir. Bunun için tomografi ve MR ile lokal evrelendirme yapılabilir. Ancak endosonografinin ucundaki probun verdiği yüksek frekanslı dalgalar sayesinde daha detaylı görüntü almak mümkündür. Dolayısıyla EUS tomografi ve MR’dan bazen daha etkili sonuçlar verebilir. EUS; mide kanserleri, pankreasın küçük tümörleri, mide duvarında ve yemek borusunda yer alan tümörlerde çok faydalı olmaktadır.
Hasta için endoskopi işleminden bir farkı yok
EUS’ta normal endoskopi ile yapılan işlemlerin aynısı gerçekleştirilir. Hastanın aç kalması yeterlidir. Yaklaşık 30 dakika süren işlem sırasında hasta uyutulur.Bazı hastalarda EUS esnasında görülen bir lezyondan biyopsi alınması gerekirse işlem biraz daha uzun sürebilir. EUS’tan önce kan sulandırıcı ilaçların bir süre önce kesilmesi gerekebilir. EUS ile biyopsi alınmasının çok büyük avantajları vardır. Tomografi ve endoskopi ile girilemeyen bölgelere ultrasonun rehberliğinde girilerek biyopsi alınır.