Ermenistan'da neler oluyor?

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Ermenistan’da yaşanan darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ermenistan'da neler oluyor?
25 Şubat 2021 - 17:56

Ermenistan ordusunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etmesiyle ortaya çıkan darbe girişiminin yankıları sürüyor. Uzmanlar, darbe girişiminin aslında Azerbaycan’a karşı uğradığı yenilgi sonucunda işgal ettikleri topraklardan çekilmeyi kabul eden Ermenistan hükümeti ile ordu arasındaki gerilimin geldiği boyutu gösterdiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)  Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Ermenistan’da yaşanan darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan yenilgisinin yankıları olarak değerlendirilebilir
Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Ermenistan’da ordunun hükümete yönelik yaptığı istifa çağrısını bir darbe girişimi olarak nitelendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan halkı sokaklara çıkmaya ve orduya karşı koymaya çağırdığını söyledi.  Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Bu durum aslında Azerbaycan’a karşı uğradığı yenilgi sonucunda işgal ettikleri topraklardan çekilmeyi kabul eden Ermenistan hükümeti ile ordu arasındaki gerilimin geldiği boyutu gösteriyor” dedi. 

Türkiye her zaman sivil idareyi desteklemelidir
15 Temmuz 2016 darbe girişimine maruz kalan Türkiye’nin ilkesel olarak her türlü darbe girişimine dünyanın neresinde olursa olsun karşı çıkmalı ve sivil idareyi desteklemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Bu Ermenistan’daki durum için de geçerlidir. Ermenistan’da orduya karşı sivil iktidara verilecek destek ülkemizin darbeler konusundaki tutumunun ne kadar tutarlı olduğunu gösterecektir” dedi.

Rusya’nın desteği, Türkiye ve Rusya’yı karşı karşıya getirebilir
Prof. Dr. Havva Kök Arslan, şunları söyledi: “Bununla beraber, bölgedeki ABD-Rusya rekabetinin sonucu olarak Ermenistan’daki olası bir darbe bölgenin daha da karışmasına sebep olabilir. Her ne kadar Kremlin, mevcut gerginliği Ermenistan’ın iç sorunu olarak gördüğünü beyan etmişse de Paşinyan hükümeti ile olan mesafeli ilişkileri bilinmektedir. Moskova, Paşinyan’ın yerine Rusya taraftarı bir lideri destekleyerek Kafkasya’da yeniden nüfuz kazanmaya çalışması halinde Türkiye ve Rusya karşı karşıya gelebilir. Büyük güçlerin güdümünden uzak bir Ermenistan’ın varlığı Türkiye’nin menfaatinedir.”


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?