EÜ'de "Dünya Anatomi Günü" kutlandı

Prof. Dr. Öztürk: “Tıpta bilimsel veri kaynağının beden olduğunu unutmamak gerekir”

EÜ'de "Dünya Anatomi Günü" kutlandı
17 Ekim 2019 - 10:31

İZMİR (Ege Ajans) - Bu yıl Londra'da yapılan ve Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği’nin de üye olduğu Uluslararası Anatomi Dernekleri Federasyonu Kongresi'nde genel kurul kararıyla kabul edilen ve bu yıl ilk kez kutlanmaya başlayan   “Dünya Anatomi Günü” dolayısıyla Ege Üniversitesinde bir program gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Seminer Salonunda gerçekleştirilen program, beden farkındalığını artırma, anatomi biliminin uğraşı, anatomi algısını iyi yönde dönüştürme amacıyla düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını EÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk yaparken Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Çelik de bir sunum gerçekleştirdi. Etkinliğe; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulki Başaloğlu, Bakırçay Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Asrın Nalbant, Adnan Menderes Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hatice Kübra Başaloğlu, akademisyenler ve öğrencileri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Öztürk; “Yapılan diseksiyonlarda genellikle kitaptaki şeyler doğru sayılır. Daha önce hayvanlar üzerinde diseksiyon yapılıyordu ve onların analojik benzerliğiyle hareket ederek insanlarda da ‘böyle olması gerekir’ diye ifade ediliyordu. Analojik çalışmalar aslında deneysel çalışmalardır ve oldukça önemlidir. Normal bir insanı hekime dönüştürmek istiyorsak ya da onu bir sağlık çalışanı olarak değerlendirmek istiyorsak, mutlaka insanın her şeyden önce biyolojik yapısını, anatomik yapısını bilmesi lazım. Çünkü toplum karşısına biz bedenimizle çıkarız ya da hasta bedeniyle sizin karşınıza gelir. Tıpta bilimsel veri kaynağının beden olduğunu da unutmamak gerekir. Bu anlamda Andres Vesalius beden üzerinde diseksiyon çalışmalarını başlatmıştır. Galileo Galilei uzayda ne ise tıpta da Andreas Vesalius’un yaptığını da eşdeğer özelliklere sahiptir dedi.

      “Beden bağışı hakkında bilgi alışverişi yapmamız gerekiyor”

Beden bağışı hakkında bilgi alışverişi yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Beden bağışı konusunda eğer yeterli bilgilendirme olursa, bizzat yararını görmüş hocalarımızın ya da çalışma yapmış akademisyenlerin bu işe eğilmesi durumunda beden bağışı konusunda da geniş bir alanımız olacağına inanıyorum” dedi. Prof. Dr. Öztürk; 28 Ekim - 1 Kasım arasının “Beden Bağış Haftası” olduğuna değinerek bu konuda toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Servet Çelik ise; Andreas Vesalius’un anatomiye katkılarını ve yaşamıyla ilgili konuları içeren sunum gerçekleştirdi.

   Kübra Hatice Ateş – Deniz Sahil - Fahrettin Öztürk

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...