EÜ'de Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi Türkoloji literatürüne ışık tutuyor

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bulunan Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi tarihi değere sahip binlerce kitaba ev sahipliği yapıyor.

EÜ'de Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi Türkoloji literatürüne ışık tutuyor
18 Ocak 2022 - 11:13

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bulunan Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi tarihi değere sahip binlerce kitaba ev sahipliği yapıyor. Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi kültür, halk bilimi, edebiyat, sanat, dil ve tarih konulu yayınların yanı sıra, Türk boyları ile ilgili edebi ve araştırma eserleri dahil 24 bini aşkın kitabı bünyesinde barındırıyor.

Enstitü bünyesinde yer alan kütüphanenin kuruluş süreci hakkında bilgi veren
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nün Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, “İhtisas kütüphanesinin kuruluşu başlı başına bir roman gibidir” dedi. Prof. Dr. Türkmen, “Kütüphanemiz uzun uğraşlar sonucunda 1992’de kuruldu. Başta Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün içinde olan kütüphanemiz, daha sonra 2018 yılında yeni yerine taşındı. Akıp giden zaman içerisinde Devlet Planlama Teşkilatı adına 'Türk Dünyası Destanları Projesi' yaptık. Bu zamana çok sayıda bilimsel araştırma kitabı yayınladık. 71 tane yüksek lisans ve doktora tez çalışması yaptırdım ve bunları kitap çalışması olarak bir araya getirdik. Yurt içi ve yurt dışındaki kitap fuarlarına ve etkinliklere katıldıkça Türkoloji konulu kitaplar elime ulaşmaya devam ediyor. Kimisi hediye olarak gelen kitaplar kütüphane bünyesine kazandırılıyor. Kütüphanedeki kitap sayısı bu şekilde artıyor. Şu an İhtisas Kütüphanesi'nde 24 bini aşkın kayıtlanmış kitap bulunuyor. Gelecekteki hedefimiz 100 bine kitaba ulaşmak” dedi.

“Kütüphanemiz artık Türkiye’de bir marka haline geldi”
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi'nin Türkiye'de bir marka haline geldiğini belirtti. Doç. Dr. Akgün, "Kütüphane yakın dönemde büyük bir değişim geçirdi. Türkoloji alanında Ege bölgesinde kitap mevcudu açısından yıllardır en önemli kütüphanedir. Sahip olduğu birikimiyle başta Ege'deki olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından Türkologları bünyesine çekiyor. Türkoloji’nin Türkiye'de belli merkezleri vardır. Enstitümüz ve Kütüphanemiz Türkiye'de Türkolojinin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Temel sıkıntımız Türkoloji alanında ihtisas kütüphanelerinin çok az olması. Ege'nin Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi, yeni binasıyla birlikte çok ciddi bir aktör olarak ortaya çıkmış oldu. Bizim öğrencilerimiz dışında yakındaki Çağdaş Türk Lehçeleri bölümü ve Türkoloji alanında okuyan öğrenciler de sıklıkla buraya geliyor. Türk Dünyasından toplanan, hiçbir yerde olmayan kitaplara sahip olduğumuz için kütüphanemiz Türkoloji alanında çalışanlar için bir hazine'' dedi.

Eserlerin yanı sıra süreli yayınlara da önem verdiklerini belirten Doç. Dr. Akgün, “İhtisas kütüphanesinin çekirdeğini Fikret Türkmen Hoca’nın özel koleksiyonları oluşturuyor. Kütüphanenin adının hikayesi de zaten buradan geliyor. Eserlerimizin yanı sıra süreli yayınlarımız da önem arz ediyor. Bu süreli yayınları taramak ve okumak, kütüphanemizin ziyaretçilerini Türk Dünyasının çeşitli bölgelerine götüren zevkli bir uğraş oluyor. Sadece Türk Dünyasına, diline, kültürüne ve halk bilimine değil, ayrıca sosyal bilimlerin farklı şubelerinde yazılmış bütün önemli eserlerin kütüphanemizde olmasını istiyoruz. Dolayısıyla dışarıdan kütüphanemiz yeni bağışlarla zenginleşmeye devam ediyor ve kütüphaneye daha fazla araştırmacıyı çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İZMİR / Ege Ajans 
Haber: Ozan Dönertaş, Simgenur Karabacak
Fotoğraf: Alaz Şahutoğlu, Halil Çoban


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ortadoğu'da yeni bir dönem başlıyor!
Ortadoğu’da yeni bir dönem başlıyor!
Bayraklı'da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar Dünya Evine Girdi
Bayraklı’da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar...