Evde bakım ihtiyacı artıyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Evde Hasta Bakımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, son dönemlerde önemi iyice artan evde hasta bakımı ve evde hasta bakımının gerekliliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Evde bakım ihtiyacı artıyor
30 Kasım 2021 - 10:37

Evde bakım hizmeti, bireylerin daha mutlu olmasını sağlıyor

Dünyada ve Türkiye’de sağlık konusunda bilincin artması, tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile yaşam süresi de uzama eğilimi gösteriyor. Uzmanlar, günümüzde ortalama yaşam süresinin uzaması sonucunda ileri yaşta olanların sayısının artmasının evde bakım ihtiyaçlarının çoğalmasına neden olduğunu belirtiyor. Evde hasta bakım hizmetleri, hastalara özerkliklerini ve kendiliklerini koruma olanağı vererek insanların yaşadıkları ortamda daha mutlu olmalarını sağlıyor. 
 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Evde Hasta Bakımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, son dönemlerde önemi iyice artan evde hasta bakımı ve evde hasta bakımının gerekliliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 
Evde bakım ihtiyacı artıyor
Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, hastaları yalnızca tedavi edici değil, aynı zamanda koruyucu, destekleyici ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kumru, “Günümüzde ortalama yaşam süresinin uzaması sonucunda ileri yaşta olanların sayısında artış olmuştur. Tıp ve teknolojideki gelişimin sağlık hizmetlerinin birçoğunun evde verilmesine olanak sağlamış, hastanede yatış süresinin kısalması ve günlük cerrahinin artması ile de evde hasta bakımının önemi artırmıştır.” dedi.
 

Evde hasta bakımı ile kaliteli bir yaşam alanı hedefleniyor

Evde bakımın genel olarak, “bireyin sağlığını korumak, yükseltmek, yeniden sağlığına kavuşturmak amacıyla sağlık ve sosyal hizmetlerin profesyonel düzeyde veya aile bireyleri tarafından bireyin kendi evinde veya yaşadığı ortamda sunulması” olarak tanımlanabileceğini belirten Kumru, şunları söyledi: “Sözü edilen bu hizmetler, hem sağlık hem de sosyal hizmetleri içine alan geniş bir yelpazede bireyin gereksinimi doğrultusunda yaşam kalitesi ve toplumsal saygınlığının korunmasını da amaçlamaktadır. Bu anlamda evde bakım hizmetleri genel olarak, kurum bakımının yerini alan, kurumlarda kalış gereksinimini azaltan ya da geciktiren hizmetler olarak ifade edilmektedir. Evde hasta bakımın kapsamı bireyin gereksinimleri doğrultusunda değişiklik göstermektedir.”
 

Evde bakım hizmetlerinde hedef grup

Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, evde bakım hizmetlerinin yöneldiği yaş gruplarının, ağırlıklı olarak 65 yaş ve üzerindeki kronik ve uzun süreli bakımı gereken yaşlı hastaların yanı sıra kronik hastalığı olan her yaş grubu olduğunu söyledi. Kumru, bebek ve çocukların da çok yönlü bakım hizmetlerini güvenli ev koşullarında alabildiğini kaydetti.
 
Kumru, terminal dönemdeki kanserli yetişkin ve çocuk hastaların onur ve saygınlığını korumak, yaşamın son günlerini daha sevgi dolu ve şefkatle geçirilmesini sağlamak amacıyla da bakım hizmetlerinin evde verilebildiğini ifade etti.
 
Büşra Ecem Kumru öte yandan tedavisi olanaksız ve ilerlemiş olan birçok hastanın ölümüne kadar bakımlarının evde verilmesinin tercih edildiğini de kaydetti.
 
Evde bakım hizmetlerinin avantajları 
Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, evde bakım hizmetlerinin sunduğu avantajları şöyle sıraladı:
 
- Hastalara özerkliklerini ve kendiliklerini koruma olanağı vererek insanların yaşadıkları ortamda daha mutlu olmalarını sağlamaktadır. 
 
- Evde bakım hizmetleri hastalara elde edebilecekleri özgürlük düzeyinin en yükseğine izin vermektedir. 
 
- Hastaların çevreyle olan iletişimleri onların daha hızlı iyileşmelerini sağlamaktadır.
 
- Hastanın hastanede hasta rolünü oynadığı ve bu rolü oynamasının iyileşmeyi geciktirdiğine inanılmaktadır. 
 
- Hastane hizmetlerinden daha etkilidir ve daha ekonomiktir. 
 
- Evde sağlık hizmetleri koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırmaktadır. 
 
- Evde bakım hizmetleri uygunsuz hastane yatışlarını azaltmaktadır.
 
- Hastaneye başvurularda, hastanede kalış süresinde ve hastane enfeksiyonlarında azalma olmaktadır. Hastane enfeksiyonları maliyetleri oldukça arttırmaktadır.
 
Uygulama ve pratik beceri önemseniyor
 
Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, üniversite olarak öğrencilerin uygulama ve pratik becerilerini geliştirmek için alandaki uygulamalı derslerini modern ve gelişen teknolojik çağa uygun donanıma sahip üniversite laboratuvarları, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, birçok devlet ve özel sağlık kurumlarında gerçekleştirebildiğini de sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...