Fırat Yaşayan Parkı Bucalıların yeni buluşma mekanı oldu

İzmirlilerin doğa ve ormanla bütünleşeceği “Yaşayan Parklar” oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca’da “Fırat Yaşayan Parkı”nı hayata geçirdi.

Fırat Yaşayan Parkı Bucalıların yeni buluşma mekanı oldu
22 Mayıs 2023 - 14:15

Fırat Yaşayan Park'ı Buca’ya değer kattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sözünü verdiği 35 Yaşayan Park projesi kapsamında hayata geçirilen Fırat Yaşayan Parkı Bucalıların yeni buluşma mekanı oldu.  Kentin içine doğayı taşıyan Fırat Yaşayan Parkı'ndaki etkinlikte konuşan Başkan Soyer, “Bu şehirde kişi başı yeşil alanı 16 metrekareden 36 metrekareye çıkaracağımızın sözünü vermiştik. Bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

İzmirlilerin doğa ve ormanla bütünleşeceği “Yaşayan Parklar” oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca’da “Fırat Yaşayan Parkı”nı hayata geçirdi. 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Başkan Soyer’in eşi Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Fırat Mahallesi Muhtarı Feramut Eroğlu, belediye bürokratları ve muhtarlar katıldı. Buca’ya nefes aldıracak 30 bin metrekarelik bir alan olarak tasarlanan Fırat Yaşayan Parkı'nda çocuk oyunları, spor etkinlikleri, köy tiyatrosu gösterimi ve arıcılık faaliyetleri de düzenlendi.


Kişi başı yeşil alanı 16 metrekareden 36 metrekareye çıkaracağız

35 yıldır belediyenin fidanlığı olarak kullanılan alanı halkla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu araziyi insanlarımızın gündelik alanlarda kullanabilmesi için hayal etmiştik. Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Adına 'yaşayan park' diyoruz çünkü kentlerde betona öyle sıkıştık ki doğadan koptuk; uzaklaştık. Çocuklarımız sütü fabrikada şişelenen bir şey zannediyor. Çocuklarımız doğadan uzaklaştı. İstiyoruz ki çocuklarımız ekosistemi tanısınlar, doğanın bir parçası olduklarını hatırlasınlar. Hedefimiz kente 35 Yaşayan Park kazandırmak. Bu şehirde kişi başı düşen yeşil alanı 16 metrekareden 36 metrekareye çıkaracağımızın sözünü vermiştik. Bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.


Buca metrosu zamanında bitecek

Buca’nın 30 ilçe içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımı yaptığı ilçe olduğunu hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “Buca Metrosu İzmir’in büyük yatırımıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz gücüyle yaptığı bir yatırımdır. Biz hizmete, çalışmaya doymayacağız. Yapacağımız çok iş var. Buca Cezaevi arazisini İzmir’in en güzel yeşil alanı yapacağız. Ben iktidarın belediyesi de muhalefetin belediyesi de ne demek çok iyi biliyorum. Sizlerden bir şey rica ediyorum. Bize bunu yaşatın. Şu ana kadar Buca’ya bir yaptıysak 10’a hazır olun. Tek tek hayata geçireceğiz. Haftaya Buca Metrosu’na dev köstebekle giriş yapacağız. Buca Metrosu zamanında bitecek. Hiç kuşkunuz olmasın. Buca Metrosu'nu 4 sene içerisinde açmış olacağız. Buca Metrosu kendi kendini finanse eden bir yatırım olacak” şeklinde konuştu.

Göreceksiniz kazanacağız
Bu güzel bahar gününde Türkiye’ye kalıcı baharlar yaşatmak istediklerinin altını önemle çizen Başkan Soyer, “Çocuklarımızın iş derdi olmadan yaşayacağı bir memleket mümkün. Bir hafta kaldı. Tek bir şey rica ediyorum. Sandığa gidin ve oyunuza sahip çıkın. Halkın iktidar olduğu, namusun, dürüstlüğün, hakkın, hukukun, adaletin iktidar olduğu bir memleket bizi bekliyor. Göreceksiniz kazanacağız. Bir şey değişecek, her şey değişecek” ifadelerini kullandı.

Sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneğini Buca’da sergiledik
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da “Bundan dört yıl önce göreve geldiğimizde Tunç Başkan ile beraber Buca’da mahallede dolaşıyorduk. Başkanımızın ilk söylediği şey önceliği dezavantajlı mahallelere vermekti. Bizler sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneğini Buca’da sergiledik. Üç yıldan beri Başkanımızın aldığı çöp araçları sayesinde kat ve kat daha iyi bir noktaya geldik. Dezavantajlı bölgelerdeki en önemli problemlerden biri yağmur sularından kaynaklanan problemlerdi. Biraz zorluk çekildi. Yoğun yağışlarda artık eskiden yaşadığımız problemler kalmadı. Yeşil alan konusunda Buca Belediyesi çok ciddi çalışma yapıyor. Çok güzel günlerde buluşmak üzere” diye konuştu.

Kısa bir sürede parka kavuştuk
2019 muhtarlık seçimlerinde mahallesine yaşam alanı kazandırmayı hedeflediğini dile getiren Fırat Mahallesi Muhtarı Feramut Eroğlu, “Bir hayalimiz vardı. 7’den 70’e herkesin keyifle vakit geçirebileceği bir alanı bölgemize kazandırmak istiyorduk. Bucamıza ve mahallemize çok yakışan bu projemizi hayata geçiren Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Kısa bir sürede isteğimiz gerçekleşti. Tunç Başkan defalarca çalışmaları yerinde inceledi. Başkanımız sadece İzmir için değil ülkemiz için de hizmet veriyor. Deprem bölgesindeki çalışmalarla yaptıklarınızı görünce sizlerle bir kez daha gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Ekosistem, toplumsal etkileşim ve tarımsal üretim
35 yıldır fidan deposu olarak kullanılan, üç futbol sahası büyüklüğündeki Fırat Yaşayan Parkı’nda semt sakinlerinin talepleri üzerine yürüyüş rotaları, çay bahçesi, dinlenme ve çocuklar için oyun alanları, basketbol sahası yer alıyor. Ayrıca parkta sera ve mahalle bostanı da bulunuyor. Altında su kaynağı bulunan parkta, bu kaynaktan faydalanarak çayır alanı ile bağlantılı bir biyolojik gölet de yapıldı. Fırat Yaşayan Parkı, insanı doğayla bütünleştirerek ekosistemi koruma, toplumsal etkileşim ve tarımsal üretim olmak üzere üç amaca hizmet ediyor.
 
Parktaki ağaçlar 3-4 yıl sulamaya ihtiyaç duymayacak türden seçildi
Parkta yapılan bitkilendirme çalışmaları, ömrünün bir kısmını İzmir’de geçiren ve İzmir’in en büyük yeşil alanı Kültürpark’ın ağaçlandırılmasına büyük emek veren Cevat Şakir Kabağaç’a (Halikarnas Balıkçısı) ithaf edildi. Parkın pek çok yerinde Cevat Şakir’in uyguladığı bitkilendirme yöntemlerinden ilham alındı. Fırat Fidanlığı’nın Yaşayan Park’a dönüştürülmesi için yapılan ağaçlandırma çalışmalarında İzmir’in iklim ve doğasına uygun bitkiler kullanıldı. Buca’ya kazandırılan otuz bin metrekarelik parkta palamut meşesi, pırnal meşesi, ıhlamur, çınar, sekoya, servi, Datça hurması, badem, sakız, delice zeytin, erguvan, kekik, karabaş otu, defne, ılgın, dut, süs armutu, nar gibi türlerin yanı sıra hanımeli, manolya, sarı çiçekli yasemin gibi kokulu bitkiler de toprakla buluştu.Parktaki ağaçlar, 3-4 yıl sonra sulamaya ihtiyaç duyulmayacak türlerden seçildi.

Yaşayan Park, halkın istek ve ihtiyaçlarına göre tasarlandı
Fırat Yaşayan Parkı, Buca’da beş mahalleye olan yakınlığıyla büyük önem taşıyor. Fırat Yaşayan Parkı’na yönelik talep, Başkan Soyer’in İzmir’in her bir mahallesindeki ihtiyaçları hızlı ve etkili bir şekilde çözmek için oluşturduğu Acil Çözüm Ekibi tarafından tespit edilmişti. Park alanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla Haziran 2022’de belediye şirketi İzDoğa’ya çay bahçesi olarak kiralandı ve bir yıldan kısa sürede Yaşayan Park’a dönüştü. Parkın yapımında İzDoğa’nın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Acil Çözüm Ekibi’nin diğer paydaşları olan İZBETON, İZSU, İZENERJİ ile Park ve Bahçeler Dairesi, Fen İşleri Dairesi ve Yapı İşleri Dairesi görev aldı.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
izmir spotçu,izmirde spotçu,spotçu,spotçu izmir,izmir spotçu tel,izmir buca spotçu,izmirde spotcu,i̇zmir buca spotçu,i̇zmir çeşme spotçu,izmir spot,izmir dikili spotçu,i̇zmir spotçu,izmir bölgesinde spotçu,izmir,izmir spotçu numaraları,i̇zmi̇r buca spotçu,bucada spotçu,hatayda spotçu,üçyolda spotçu,i̇zmirde spotçu,izmir spotçular,çiğlide spotçu,izmirde spotçular,spotçular izmirde,gaziemir spotçu,bornova spotçu i̇ki̇nci̇ el eşya alanlar

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?