Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek mümkün mü?

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "OSB’ler, çeşitli sanayi kuruluşları ve komşu iller de kanunlar çerçevesinde zorunlu tutulan görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek mümkün" denildi.

Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek mümkün mü?
14 Ocak 2024 - 19:45
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "OSB’ler, çeşitli sanayi kuruluşları ve komşu iller de kanunlar çerçevesinde zorunlu tutulan görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek mümkün" denildi. 

MASKİ'den yapılan açıklamanın tamamı şöyle:  

MASKİ Genel Müdürlüğü İl genelindeki 20 adet atıksu arıtma tesisini başarıyla işletiyor. MASKİ kurulmadan önce nüfusun yüzde 34’üne verilen evsel ve kentsel nitelikli atık suların arıtılması hizmeti bugün nüfusun yüzde 85’ine veriliyor. Çevreci yatırımlarına devam eden MASKİ, Demirci, Selendi ve Kırkağaç İlyaslar’da 3 yeni tesis daha inşa ediyor. Köprübaşı ilçesinde de planlanan atıksu arıtma tesisinin inşa edilmesiyle ilçe merkezlerinin tamamına evsel ve kentsel nitelikli atık suların arıtılması hizmeti verilecek. Ayrıca Dünya bankasından alınan kredi ile Muradiye'de yapılacak atıksu arıtma tesisinin müşavirlik ihale çalışmaları da devam ediyor.Öte yandan OSB’ler, çeşitli sanayi kuruluşları ve komşu iller de kanunlar çerçevesinde zorunlu tutulan görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek mümkün.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü 2014 yılında kurulmasının ardından İlçe belediyelerinden devrolunan çoğu atıl durumda olan 13 tesisin bakım-onarım ve revizyon çalışmalarını gerçekleştirdi, tesisleri yeniden çalışır duruma getirdi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çevreye verdiği önem doğrultusunda çalışan MASKİ, 7 adet (Manisa Merkez, Turgutlu, Soma, Alaşehir, Sarıgöl, Gördes ve Alaşehir Kavaklıdere) yeni tesis inşa etti. MASKİ kurulmadan önce nüfusun yüzde 34’üne verilen evsel ve kentsel nitelikli atık suların arıtılması hizmeti bugün nüfusun yüzde 85’ine veriliyor. Gediz ve Bakırçay havzaları başta olmak üzere doğanın korunması için çalışmalarına devam eden MASKİ, Selendi ve Demirci ilçe merkezleri ile Kırkağaç İlyaslar mahallesine kazandırılacak tesislerde artık son aşamaya geldi. Köprübaşı ilçesine de atıksu arıtma tesisi inşa edecek olan MASKİ’nin bu yatırımıyla Manisa'nın tesisi olmayan ilçe merkezi kalmayacak.  Ayrıca Dünya bankasından alınan kredi ile Muradiye'de yapılacak atıksu arıtma tesisinin müşavirlik ihale çalışmaları da devam ediyor.

MASKİ’den Atıksu Arıtma Tesislerine 811 Milyon TL yatırım
2014 yılında kurulan Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanları “Çevre Kanunu”, “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve “Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği” hükümlerine göre belirlendi. Bu hükümlere göre MASKİ, evsel ve kentsel nitelikli atık suların arıtılmasından sorumlu tutuldu. MASKİ, kurulduğu günden bugüne kadar atıksu arıtma tesislerine 811 Milyon TL yatırım yaptı. Çalıştırdığı tesislerde bugüne kadar 413 milyon metreküp evsel ve kentsel nitelikli atıksuların arıtımını yaptı. MASKİ Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerini başarıyla işlettiği için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan toplamda 32 milyon 500 bin TL’lik enerji teşviki aldı.

Kendi Endüstriyel atık sularının arıtılması OSB’lerin sorumluluğunda
Organize Sanayi Bölgeleri’nin endüstriyel atık sularının arıtılması MASKİ’nin görev ve sorumlulukları arasında yer almıyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 3. Maddesine göre OSB’ler, endüstriyel nitelikli atık sularının arıtılması için Atıksu Arıtma Tesisi kurmaları konusunda zorunlu tutuluyor. Yönetmeliğin ilgili maddesinde, “Atıksu altyapı tesisleri yönetimi: organize sanayi bölgelerinde ‘organize sanayi bölgesi yönetimini’ ifade eder'' hükmü yer alıyor. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 20. maddesinde de ''OSB’lerin ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi altyapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma hakkı sadece OSB’nin yetki ve sorumluluğundadır'' hükmü yer almıştır.

Çevre kirliliğine karşı topyekün mücadele edilmesi şart
Gediz ve Bakırçay havzalarının korunması görev ve sorumlulukların yerine getirilmesiyle mümkün. OSB’ler, çeşitli sanayi kuruluşları ve komşu iller de kanunlar çerçevesinde zorunlu tutulan görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde Gediz ve Bakırçay havzalarını temizlemek aslında mümkün. Çevre kirliliğine karşı topyekün mücadele edilmesi şart.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tugay'dan İklim Krizine Yönelik Çarpıcı Uyarı: 'Türkiye'nin Etkili Adımlar Attığı Bir Plana İhtiyacı Var
Tugay’dan İklim Krizine Yönelik Çarpıcı Uyarı:...
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan Tavsiyeler
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan...