Genel Başkan Soyer süt sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu
KÖY-KOOP Genel Başkanı Neptün SOYER, İzmir’in ilçelerinde kooperatif ortaklarına yönelik yaptığı geziler sonrasında süt sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.
İzmir’in önemli bir süt üretim merkezi olduğunu ülkemizde özellikle verimlilik bakımından 1. sırada, toplam süt üretimi içerisinde de iller kıyaslandığında Konya ile birlikte ilk 2’de yer aldığının altını çizdi. SOYER, “Süt ve süt ürünleri sektörü, İzmir’in gıda ve tarım ekonomisi içerisinde en önemli paya sahiptir. İzmir hem süt sanayinin hem de süt üretiminin başkenti konumundadır. Süt kalitesi ve verimliliği açısından da Türkiye’nin gözde merkezlerinden birisidir” dedi.
İzmir’in 2017 süt üretiminin 2 milyon tondan fazla olduğunu belirten Genel Başkan Neptün SOYER “İzmir’de süt üretimine tüm ilçelerimiz katkıda bulunsa da, Küçük Menderes Havzası, ilde üretilen sütün yarısından fazlasını tek başına gerçekleştirmektedir. Öyle ki, ülkemizin birçok önde gelen süt ve süt ürünleri fabrikaları bu potansiyelin farkına vararak, Küçük Menderes Havzasına birçok yeni yatırım yapmıştır.” dedi. SOYER, bölgedeki süt üretiminin yoğunluğunun, İzmir’deki peynir çeşitliliğinin zenginleşmesine ve yeni mandıralar ve fabrikaların kurulmasına katkı sağladığının altını çizdi.
Küçük Menderes Havzası’nda incelemelerde bulunan ve kooperatif ortaklarıyla yaptığı görüşmeler sonrası KÖY-KOOP Genel BAŞKANI Neptün SOYER; İzmir süt sektöründeki bu olumlu tabloya rağmen, yüksek yem fiyatları nedeniyle üreticilerin süt üretmekten vazgeçmek üzere olduklarını, hayvanlarına bakamaz ve yem veremez hale geldiklerini vurguladı. “Bu durum, özellikle verimliliği ve süt kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Öğrendik ki, sanayiciler süt kalitesiyle ilgili üreticilerimizi zor durumda bırakıyorlarmış. Bu sorunu çözmek, bizim görevimiz.” dedi.
Yaşanan sorunlar karşısında bölgede üreticilere hizmet veren veteriner hekimler ve Sivil Toplum Örgüt temsilcileri ile bir araya gelen Neptün SOYER, ülkemizin geleceği için yaşanan birçok hayvan hastalıklarının önüne geçmek, hayvan refahını sağlamak, verimlilik ve süt kalitesini artırmak için yeni projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. SOYER; “ Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz ile ortak eğitim çalışmaları yapmalı, sahada yerinde üreticilerimizi uygulamaya yönelik yeni bilgiler ile buluşturmalıyız. Yapılacak olan eğitimler, üreticilerimizin hayvanlarının verimliliğini ve karlılıklarını artırırken, sanayicilerin kaliteli ve hijyenik süt bulmalarını ve tüketicilerin sağlıklı beslenmelerine çok önemli katkılar sağlayacağını” vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde STK’ların da desteği ile kooperatiflerin çatısı altında ortaklarımıza verilecek olan eğitimlerin önemini ortaklarıyla paylaşan KÖY-KOOP Genel Başkanı SOYER, “İzmir’de ortağımız olan kooperatiflerle yapmış olduğum görüşmelerin tamamında ortaklarımız, en büyük sorunların sütün pazarlama ayağında yaşandığını dile getirdiler. Hepimiz biliyoruz ki; dünyanın birçok ülkesinde üreticilerin ürünleri kooperatif eliyle pazarlanmakta. Bu gerçeği yadsıyamayız” dedi. Güçlü bir kooperatif yapısının üreticilerin daha çok gelir elde etmesini sağlayacağını belirten SOYER; “Bunun gerçekleşmesi için devletimizin Kooperatiflere olan desteğini artırması şart. Kooperatiflerin süt pazarlamasında aktif rol alması sanayiciler açısından da sürdürülebilir bir süt sektörünün teminatıdır. Biz kooperatifler olarak, eğitim ve pazarlamada elimizi taşın altına koymaya hazırız. Buna yönelik süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde pilot uygulamalar ile ortaklarımızın sütünün verimliliğini ve kalitesini artırarak eğitim ve pazarlama altyapısını kuracağız”.