Gökçüoğlu: "İş yaşamında tedbirli, çalışkan ve dürüst olmak gerekli"

İZSİAD’ın Başarı Hikayeleri Sohbetleri tüm hızıyla sürüyor!

Gökçüoğlu: "İş yaşamında tedbirli, çalışkan ve dürüst olmak gerekli"
05 Nisan 2021 - 11:20
İZSİAD’ın özellikle pandemi döneminde gelenekselleştirdiği Başarı Hikayeleri Sohbetleri’nde bu hafta Gökçüoğlu Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili aynı zamanda EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H.İbrahim Gökçüoğlu konuk oldu. İş yaşamındaki kritik dönemeçleri İZSİAD üyeleri ile paylaşan Gökçüoğlu, “İş yaşamında tedbirli, çalışkan ve dürüst olmak gerekli” dedi.
 
Toplantının açılışında konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İş yaşamında başarıyı yakalamış iş insanlarının hikayesinin gençlere önemli bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Küçükkurt: “Her bir konuşmacımız bir kitap gibi. Yaşadıkları, aldıkları kararlar, kritik anlarda yaptıkları hamleler ve prensipler hepsi birer ders niteliğinde. Bu hafta da Gökçüoğlu’nu dinlemek istedik” diye konuştu.
 
“Varlığı da , yokluğu da gördüm”
 Gökçüoğlu Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili aynı zamanda EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Muğla’da doğduğunu, 13-14 yaşına kadar varlıklı bir ailenin çocuğu olduğunu, bu durumun 1964 yılında değiştiğini söyledi. Babasının ortağının, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemesi üzerine tüm borçların babasının üzerine kaldığını belirtti. Uzun yıllar ailece yoğun çalışarak borçların tamamını ödediklerini gururla söyleyen Gökçüoğlu, “Bu dönem hayatımın belki de en önemli kırılma sürecini oluşturdu ve ciddi bir travma yarattı bende. Varlığı da yokluğu da küçük yaşta gördüm” dedi.

Bu travmatik dönemin kendisine tedbirli, temkinli ve dürüst olmayı öğrettiğini vurgulayan Gökçüoğlu, “65 yılında İzmir’e taşındık, Mithatpaşa Sanat Enstitüsün’den 1968 yılında mezun oldum. Buca’daki Mühendislik Mimarlık Yüksek Okulu’nun gece bölümünde üniversite eğitimine başladım. Gündüz çalışıyor, gece okuyordum” dedi.

Çok zorlu geçen süreçten dolayı  4 saatlik uyku süresine alıştığını söyleyen, hala da 4 saat uykunun kendisine yettiğini ifade eden Gökçüoğlu, “1973 yılında Ege Üniversitesinden Makine Mühendisi olarak mezun oldum. Mezuniyet sonrası METAŞ Metalürji fabrikasında çalışırken aynı zamanda üniversitenin akşam eğitiminde 4 yıl asistan olarak akademik görev yürüttüğünü belirtti. Askerlik görevi esnasında kendi işini kurma kararı verdiğini söyleyen Gökçüoğlu, “O dönemde “GÖKÇÜOĞLU” markası ile ağabeyimle yola çıktık otomotiv yan sanayi üretiminden zaman içinde makineye odaklandık. Kuruluşta da işte ve yaşamda geçerli olacak bir anayasa yazdık” dedi. Bu anayasanın 1.maddesi “güven”, 2.maddesi “kalite”, 3.maddesi”müşteri memnuniyeti” 4.maddesi “termin” olduğunu söyleyen Gökçüoğlu, “İnsan kaynağını yetiştirip kaybetmeme” noktasında da bir kural koyarak 1975 yılından beri bu anayasamızdan taviz vermedik, bozmadık. Bu ilkeler çerçevesinde sıfırdan başlayıp çalışarak, bugünkü, marka olmuş, güvenilir, verimli, teknolojik bir firma yarattık’’ dedi
 
“Endüstri 4.0, 2013 yılından beri firmamızda uygulanıyor”
 Bugün otomotiv, havacılık, inşaat, enerji, raylı sistemler, beyaz eşya sektörlerine soğuk şekillendirme makineleri (ezme makineleri) ürettiklerini vurgulayan Gökçüoğlu, bütün projelerimiz özgün kendi projelerimizdir. 35 ülkeye ihracatımız var. Son yıllarda Endüstri 4.0 konuşuluyor. 2013 den beri Endüstri 4.0 uyumlu, insansız, tam dijital makineleri üretiyor ve satıyoruz. Gelişmiş ülke niteliklerini sağlayan üretimiyle, yönetim sistemiyle, sertifikaları ile tamamen dijital bir kuruluşuz” dedi. 23 ülke artı AB ülkelerinin tamamında tescilli markalarımızla sektörünün bugün ülkemizde lideri dünyada ise bilinen, etkin bir marka olduklarını hatırlatan Gökçüoğlu, “Uluslararası bir araştırmada ‘Dünyada 2020-2026 yılları arasında sektörünü domine edebilecek   global firmalar arasında ilk sırada firmamızın yer almasının gururunu yaşıyoruz. Hedefe odaklanıp, vizyonunuzu belirlediğinizde başarıya ulaşıyorsunuz. Küçüklüğümden beri programsız, hedefsiz hiçbir iş yapmadım, bunun da karşılığını bugün alıyoruz. Firmamızı, ülkemizde ve dünyada farklı kılan, rakiplerimize göre “Hızlı balık olmamız”. Rakipler teklif hazırlayıncaya kadar, biz projeyi almış, üretime başlamış oluyoruz” diye konuştu.
 
“Eğitim ülkemizin geleceğidir”
 Eğitime çok önem verdiğini, teknik eğitimde Köy Enstitülerindeki gibi uygulamalı eğitim modeline dönülmesi gerektiğini vurguladı. Gökçüoğlu, kendi dönemlerinde eğitim aldıkları Sanat Enstitülerindeki teori ile pratiğin uyumunun bugünkü teknik meslek liselerinde güncellenerek geri getirilmesinin şart olduğunu söyledi.
Eğitimde “İzmir’i pilot il ilan edelim, Üniversiteleri, Meslek liseleri ve diğer eğitim kurumları ile her anlamda bu ilimizde eğitimde yenilikleri deneyelim, uygulayalım. Bu model başarılı olunca diğer şehir ve bölgelerde  uygulanmasının gerektiğini önerdi. Tüm firmalarımızda yaşanan aranılan eleman sıkıntısının temelinde de bugünkü eğitim modelinin eksiklikleri yatıyor” diye konuştu. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?