Gökhan Sertsöz: "BES, hızla yaşlanan Türkiye için önemli bir fırsat!"
Türkiye’de yaşlı bireylerin ekonomik sorunları ciddi gündem oluşturmaya devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde konut edinme güçlüğü ve yoksulluk riski yaşlılar arasında yaygınlaşırken, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hızla yaşlanan Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
23 Aralık 2024 - 09:58
BNP Paribas Cardif Türkiye Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz: "BES, hızla yaşlanan Türkiye için önemli bir fırsat!"
Türkiye’de yaşlı bireylerin ekonomik sorunları ciddi gündem oluşturmaya devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde konut edinme güçlüğü ve yoksulluk riski yaşlılar arasında yaygınlaşırken, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hızla yaşlanan Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.Türkiye’nin, Avrupa’ya kıyasla hala genç bir nüfusa sahip olsa da bu avantajının hızla azaldığını belirten BNP Paribas Cardif Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, “Ülkemiz, 2024 yılında Avrupa’nın en hızlı yaşlanan ülkesi olarak dikkat çekiyor ve finansal hazırlık açısından durum endişe verici bir tablo ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre, 2007 yılında %7,1 olan Türkiye’deki 65 yaş ve üzeri nüfus oranı, 2023 yılında %10,2’ye yükseldi. Yine TÜİK’in projeksiyonlarına göre Türkiye’nin yaşlı nüfus oranı (65 yaş ve üstü) 2050 yılına kadar %22’ye ulaşacak. Bu oranlar, nüfusun yaşlanma hızını ve bununla bağlantılı olarak ekonomik, sağlık ve sosyal politika gereksinimleri ortaya koyuyor. Ancak yapılan araştırmalar, bireylerin emeklilik ve yaşlılık dönemleri için finansal hazırlıklarının yetersiz olduğunu gösteriyor. Öyle ki katılımcıların yalnızca üçte biri emekliliğe hazır olduklarını belirtiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bu soruna çözüm üretmek adına önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte, sosyal güvenlik sistemlerinin üzerindeki yükün arttığını ve bireylerin ekonomik güvencelerini sağlamak için ek birikim ve desteklere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Gökhan Sertsöz, bu noktada BES’in, bireylerin emeklilik dönemlerinde ekonomik bağımsızlıklarını sağlamalarına yardımcı olarak yoksulluk riskini azaltabileceğinin altını çizdi. Sertsöz, Türkiye’de bireylerin BES’e katılımını teşvik etmenin, yalnızca bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde de sürdürülebilir ekonomik ve sosyal yapının bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
YORUMLAR